Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 6:34 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Szparagi
PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 8:46 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Szparagi

Szparagi to jedno z pierwszych wiosennych naturalnie uprawianych warzyw w Polsce.
Szparagi są bogate m.in. w potas, sód, magnez, mangan, wapń, miedź, żelazo, fluor, fosfor, jod, chlor, witaminy: A, C, E oraz kwasy: pantotenowy, nikotynowy, szczawiowy i foliowy. Są lekkostrawne, mają działanie m.in. moczopędne i przeciwreumatyczne

Szparagów nie należy obierać, bo najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką.

Najlepiej gotować szparagi w wąskim lecz wysokim garnku. Szparagi można podawać np. polane masłem z zrumienioną tartą bułką.

Przepisy na smaczne dania ze szparagów znajdziemy tutaj: http://zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=214&st=0&sk=t&sd=a&start=75


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 4:45 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sporo przepisów jest również pod tym linkiem:
http://www.majlert.pl/Produkty/szparagi.htm


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 7:24 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję el-ka, jesteś niezastąpiona, pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Śro Maj 07, 2008 9:35 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Jak gotować szparagi:

Fioletowe i zielone szparagi przed gotowaniem wystarczy tylko starannie umyć natomiast białe szparagi powinno się obrać ze skórki. Następnie odcinamy zdrewniałe ogonki.

Szparagi najlepiej gotować w specjalnym wysokim wąskim garnku, należy je gotować ustawione pionowo. Ilość wody w garnku powinna obejmować jedynie łodygi szparagów, tak by główki wystawały ponad wodę.


Niektórzy do gotowania szparagów używają również mleka, wówczas są bardzo delikatne.
Najważniejsze by nie przegotować szparagów, powinno się je wyjąć z wody kiedy są jeszcze niezbyt miękkie - po wyjęciu z wody jeszcze ?dochodzą? na talerzyku.
Miłego gotowania :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Sob Maj 10, 2008 8:46 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Szparagi są również dobrym źródłem chromu, który m.in. zmniejsza zapotrzebowanie na cukier, obniża poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, odgrywa ważną rolę w rozkładzie tłuszczów, białek oraz węglowodanów,
Więcej o tym cennym pierwiastku i jego roli w odżywianiu znajdziemy tutaj:
http://zdrowo.info.pl/forum/viewforum.php?f=10


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 9:46 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Na temat gotowania szparagów znalazłam kilka interesujących informacji uzupełniających, może się komuś przyda:

Najdelikatniejsze są szparagi fioletowe i te gotujemy najkrócej.
Jeśli chodzi o zielone szparagi to w przepisach podają od 6 (cienkie) do 15 minut (grubsze).
Białe gotujemy najdłużej, w niektórych przepisach podają nawet do ok. 20 minut, a przedtem jeszcze należy je cienko obrać, zaczynając od góry, tuż pod główką.

Są 2 zalecane sposoby jak gotować szparagi:

-SPOSóB 1: Nie związane szparagi należy gotować w płaskim szerokim rondlu. Zalecane jest by większe, grubsze pędy dodawać do wrzącej osolonej wody ok. 4-5 minut wcześniej niż cienkie. Nie należy przykrywać rondla pokrywką, gdyż ugotowane bez przykrycia zachowują piękny kolor.

-SPOSóB 2: Jednakowe pędy należy związać w pęczki i umieścić we wrzącej wodzie w wysokim wąskim garnku . Powinno się je gotować "na stojąco" pod przykryciem, w takiej ilości wody, żeby główki pozostały nieprzykryte i gotowały się na parze. Woda do gotowania szparagów powinna być posolona, niektóre przepisy zalecają aby dodać trochę cukru i masła (ok. 1 małą łyżeczkę).

Więcej na temat gotowania szparagów można znaleźć tu:
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,1702276.html


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 9:37 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 24, 2007 8:06 pm
Postów: 135
Widziałam wczoraj szparagi za 4, 20 zł za pęczek, podobno już taniej nie będzie bo teraz jest właśnie sezon na szparagi. W takim razie skorzystam z waszych rad i jutro na obiad ugotuję szparagi, tylko jeszcze się nie zdecydowałam jakim sposobem :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 9:58 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Magdziu życzę smacznego!!!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 3:05 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dzisiaj kupiłam szparagi, mam zamiar przygotować je według przepisu el-ki, z pieczarkami i orzechami.
Życzcie mi smacznego, zaraz zabieram się do dzieła.

Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 3:23 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Kwi 06, 2007 10:00 pm
Postów: 22
Miłego gotowania i pysznego obiadu!!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 3:38 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję, mam taką nadzieję, że będzie smakował, choć bez orzechów, okazało się , że już niestety wcześniej "zniszczyłam" zapas :( .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Pon Cze 13, 2016 10:48 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 13, 2016 10:10 am
Postów: 1
Moje doświadczenia w przygotowaniu szparagów skończyły się porażką :(
Zrobiłem wszystko według przepisu: obciąłem końcówki, gotowałem na stojąco w wąskim garnku. Szparagi były smaczne, ale nie dało się ich jeść z powodu włókien.
Myślałem sobie, że są po prostu przereklamowane. Jednak niedawno byłem u znajomych na obiedzie i podali pyszne szparagi, po prostu niebo w gębie.
Ponoć to "szparagi zielone" trudniej je dostać ,są droższe, ale łatwiejsze w przygotowaniu.
U nas na placu są tylko białe szparagi, ludzie je kupują, więc musi być sposób na ich przyrządzenie.
Proszę o porady jak je przygotować aby nadawały się do jedzenia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Śro Cze 15, 2016 7:23 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 13, 2016 12:25 pm
Postów: 5
Powiem tak, nie praktykowałam, bo nikt u nas nie lubi szparagów. Ja sama bym i zjadła, ale dla mnie nie chce mi się ich gotować.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Szparagi
PostWysłany: Śro Cze 22, 2016 12:43 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Cze 22, 2016 12:08 pm
Postów: 141
Dla mnie szparagi to bardzo dobry dodatek do drugiego dania i szczególnie smakuje teraz latem,jako lekka i pożywna przekąska:) Podobnie rzecz ma się w przypadku szpinaku.

_________________
www.TopWitaminy.pl


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności