bandhu napisał(a):
Trochę off-top, ale jednak związek z tematem jest. No bo tyle się mówi o tym, żeby jeść pełnowartościowe produkty - tylko czy producenci żywności aby na pewno dbają o ich jakość?
Mam wrażenie, że w wielu przypadkach wszystko nastawione jest na masówkę. W sensie, żeby wyprodukować jak najwięcej artykułów spożywczych jak najmniejszym kosztem. No i stosując odpowiednie technologie, sprzęty do obróbki i inne takie można ten cel osiągnąć. Tylko czy gdzieś "po drodze" nie gubi się zbyt wielu substancji odżywczych?
A tak w ogóle to jak to możliwe, że zdrowa i niby nie przetworzona żywność jest droższa od tej, którą się przerabia na x sposobów?
EDIT
Nie pytam o kwestie sanitarne, choć te też są niezwykle ciekawe. Na przykład to, że mleko wymaga specjalistycznych substancji do stworzenia całej apratury produkcyjno-przesyłowej. Na http://wezetobi.pl/armatura-przemyslowa/weze-techniczne-przemyslowe/wedlug-budowy/waz-gumowy/ jest cała kategoria akcesoriów DIN. I podobno mleka nie można przelewać w czymkolwiek innym.