Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Kwi 25, 2024 1:31 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zielona herbata
PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 5:21 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Zielona herbata wytwarzana jest z niefermentowanych zielonych liści krzewu herbacianego. Zawiera mniej garbników i kofeiny niż herbata czarna, za to więcej katechin. Katechiny to silne przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym.
Zielona herbata jest niezwykle cenna dla zdrowia, pomaga m.in normalizować ciśnienie, obniża poziom cholesterolu, poprawia odporność.
Ponadto reguluje procesy trawienne, jest polecanym napojem np. dla osób cierpiących na nadkwasotę.
Zmniejsza również ryzyko zachorowań na raka.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 25, 2008 3:52 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pon Mar 12, 2007 10:22 pm
Postów: 84
Jest też zalecana przy cukrzycy, ponieważ zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi. Pomaga łagodzić dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed wystąpieniem tej choroby. Działa moczopędnie, wypłukuje toksyny oraz wolne rodniki z organizmu, a więc wspomaga zmagania z cellulitem :)
To tylko niektóre z wielu zalet!! wszystkich nie jestem nawet w stanie wymienić :wink:
Przyznam, że najbardziej interesuje mnie jak parzycie zieloną herbatę, macie jakiś ulubiony sposób parzenia?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 4:35 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Witam, oto co znalazłam w internecie na temat parzenia zielonej herbaty:
Chińczycy, niewątpliwie najlepsi znawcy zielonej herbaty, zaparzają ją w sposób następujący:
4 płaskie łyżeczki, tj. ok. 12 gramów zielonej herbaty należy zalać jednym litrem przegotowanej wody o temperaturze ok. 75 -90C. Tak otrzymany napar w pełni rozwija swoje walory zapachowe i smakowe. Następnie po mniej więcej 2-3 minutach należy wypić połowę naparu, a do pozostałej w naczyniu herbaty dolać wrzątku. Następnie, ponownie wypić połowę i znów dolać wrzątku do pełna.
A w wątku „Dieta zgodna z grupa krwi” znalazłam jeszcze ulotkę w formacie pdf jak parzyć herbatę
>http://www.fiveoclock.com.pl/tabela.html


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 1:14 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
W wątku „Dieta zgodna z grupa krwi” znalazłam taki opis parzenia zielonej herbaty:
należy wyrzucić pierwsze parzenie
drugie parzenie zalać letnią wodą (60-85 st)
mocniejsze gatunki herbaty zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 st
można używać tych samych fusów do 6 parzeń
herbata nie powinna się parzyć dłużej niż 3 min.
Pozdrawiam :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lut 03, 2008 5:06 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Witam wszystkich

Jestem nowy na tym forum i jest to moja pierwsza wypowiedź. Jestem wielkim fanem zielonej herbaty więc ten temat jest dobry na start ;-)

O herbatach powstało już wiele rozmaitych książek i artykułów, w których opinie o wpływie na nasze zdrowie są bardzo rozbieżne. Jedni uważają, że herbata jest niezbędna dla normalnej pracy serca i naczyń krwionośnych i radzą pić po 5-6 filiżanek dziennie, a inni wręcz przeciwnie, widzą w herbacie głównego niszczyciela układu pokarmowego i ogólnie zdrowia, ponieważ herbata zakwasza organizm, powodując kwaśny odczyn krwi i dlatego nie radzą jej pić w ogóle.

W tej herbacianej wojnie prawda jak zwykle leży po środku. Herbatę można, a wręcz trzeba pić, szczególnie jeśli jest to zielona herbata. Według Michała Tombaka spory na temat herbaty są związane z tym, że nie zawsze się ją prawidłowo pije i przygotowuje. Świeżo parzona herbata (pita maksymalnie w ciągu godziny od chwili przygotowania) rozszerza naczynia krwionośne, uaktywnia wyczerpany układ nerwowy, poprawia pracę serca, usuwa zmęczenie i znużenie, orzeźwia i oczyszcza krew, wymywa pierwiastki promieniotwórcze, likwiduje ból głowy (typu migrenowego, ale jest słabym środkiem), a także zapobiega chorobom nowotworowym. W świeżej, prawidłowo zaparzonej herbacie znajduje się około 80 związków leczniczych! Najważniejsze z nich to katechiny.

Powyżej przedstawiłem ogólny zarys sporów i zalet dotyczących herbat. Teraz chciałbym skupić się na zaletach mojej ulubionej zielonej herbaty, która w chińskiej medycynie wiedzie przodującą rolę. Chińczycy i Japończycy od ok. tysiąca lat wykorzystują ją do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem, zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka. Jej wyjątkowość podkreśla fakt, że nie jest ona poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu zostają zachowane jej najwartościowsze składniki. W skład zielonej herbaty wchodzą: garbniki (polifenole) mikroelementy (wapń, potas, fluor, żelazo, sód, cynk) olejki eteryczne, kofeina (teina) oraz witaminy A, B1, B2, C, E i K.

Zielona herbata dzięki swoim wspaniałym właściwościom oczyszcza układ pokarmowy, odświeża oddech oraz chroni nasze zęby przed próchnicą. Według medycyny wschodu zielona herbata posiada silne antyoksydanty, które znacznie opóźniają procesy starzenia.

Osobiście odradzam kupowanie zielonej herbaty w zwykłym sklepie, a już na pewno nie polecam kupowania herbatek w saszetkach. Według mnie najlepsza z zielonych herbat to BANCHA (dostępna w sklepach z żywnością ekologiczną) i herbaty firmy BIO-ACTIVE (najczęściej dostępne tylko w aptece).

Ciekawostki:
- Zielonej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem (trzeba odczekać minimum 5 minut). Następnie (po zalaniu) trzeba ją przykryć na kilka minutek.
- "Znamy w Polsce wiele osób, które popijając każdego dnia zieloną herbatę myślą, że zdrowo się odżywiają. Jeśli wypijają herbatę z pierwszego parzenia, spijają wszystkie "śmieci" z jej produkcji oraz toksyczne substancje jakie uwalniają się na początku parzenia. Te bezwzględnie Chińczycy wylewają. Chińczycy wypijają dopiero drugie zaparzenie zielonej herbaty o delikatnym słomkowym kolorze i zalewają ją letnią wodą (60-85 stopni Celsjusza) nawet do 6 parzeń".

- "Herbata nie powinna parzyć się dłużej niż 3 minuty... pierwsze parzenie od razu wylewamy!"

- "Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 stopni, delikatniejsze - gatunki zielonej herbaty zalewamy wodą od 60 do 75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni".


Bibliografia:

Michał Tombak, Uleczyć nieuleczalne, cz. 1
Kod:
http://www.kobietabezpieczna.pl/index.php?page=article&id=126
http://www.faceci.com.pl/subskrypcja26.html


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Sob Lut 09, 2008 1:51 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Witam serdecznie na forum :)
Wielkie dzięki za przydatne dodatkowe informacje na temat zielonej herbaty, ja również należę do jej fanów. Herbaty BANCHA co prawda jescze nie znam ale na pewno postaram sie ją kupic, jesli tylko będzie dostępna w sklepie z żywnością ekologiczną, do którego regularnie zaglądam. Natomiast BIO-Active piję już od dawna i bardzo ja lubię, ostatnio kupiłam prasowaną na stoisku w Tesco. Herbaty firmy BIO-ACTIVE są dostępne nie tylko w aptekach ale również w niektórych supermarketach.
Pozdrawiam:)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 1:46 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Zielona herbata hamuje wzrost raka


Składnik zielonej herbaty znacznie hamuje rozwój raka sutka u myszy - zaobserwowali naukowcy z USA. Badacze liczą, że ich praca pomoże stworzyć nowe metody prewencji i leczenia raka piersi.
Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, tj. związków, które chronią komórki naszego organizmu przed uszkodzeniem przez tzw. wolne rodniki. W konsekwencji, spowalniają procesy starzenia się tkanek i zapobiegają mutacjom genetycznym.

Głównym przeciwutleniaczem zielonej herbaty jest galusan epigalokatechiny (EGCG). Z badań epidemiologicznych wynikało, że związek ten może w pewnym stopniu chronić przed zachorowaniem na różne nowotwory złośliwe, w tym przed rakiem piersi. Jednak ewentualny mechanizm przeciwnowotworowego działania EGCG jest niejasny.

Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanu Mississippi prowadzili badania na 7-tygodniowych samicach myszy, którym podawali doustnie EGCG - w dawce 25 mg na 50 ml wody pitnej. Doświadczenie trwało 5 tygodni. W tym samym czasie myszy kontrolne otrzymywały do picia wyłącznie wodę. W drugim tygodniu testu samicom wstrzyknięto - do jednego z gruczołów mlekowych - komórki raka sutka.

Rosnące guzy regularnie mierzono, a na koniec wycięto je i zważono. Zbadano też obecną w nich sieć naczyń krwionośnych oraz poziom białka VEGF, które pobudza wzrost nowych naczyń w obrębie guza. Jak wiadomo, gdyby na pewnym etapie wzrostu raka nie pojawiły się nowe naczynia, to nie mógłby się on dalej rozwijać.

Okazało się, że po 5 tygodniach picia wody z EGCG rozmiary guzów u myszy zmalały średnio o 66 proc., a ich masa spadła o 68 proc., w porównaniu z grupą kontrolną. Obniżył się też poziom białka VEGF oraz zmalała gęstość unaczynienia.

Jak ocenia biorący udział w badaniach dr Jian-Wei Gu, przeciwnowotworowe działanie zielonej herbaty może wynikać z faktu, że EGCG bezpośrednio hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych (tzw. proces angiogenezy) w guzie, jak również podziały i migrację komórek raka.

"W naszych badaniach na myszach wykazaliśmy, że częste spożywanie EGCG znacznie hamuje rozwój guzów piersi. Mamy nadzieję, że odkrycia te pomogą opracować nowe metody prewencji oraz terapii raka piersi u kobiet." - komentuje dr Gu.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na zakończonym 9 kwietnia 121 dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego, które było częścią naukowej konferencji Biologia Eksperymentalna 2008


Źródło:
http://wiadomosci.onet.pl/1727794,16,1,1,,item.html

_________________
www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 5:41 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Cze 28, 2008 5:26 pm
Postów: 2
Witam,

Bardzo profesjonalnie i fajnie opisaliście zielone herbaty,ja ostatnio zacząłem pić ekskluzywną odmianę zielonej czyli białą herbatę.Jest naprawdę dobra chociaż na dobry początek polecam odmiany smakowe.Wiem,że w Polsce trudno dostać naprawdę dobre herbaty nie mieszane przez " pseudo kiperów" ( jak inaczej nazwać ludzi u których ta sama herbata na przestrzeni miesięcy inaczej smakuje a nawet wygląda i wciskają jakieś głupoty na ten temat).Ale od pół roku mam wspaniały sklep z bardzo dobrą herbatą mieści się on na Starym Mieście w Gdańsku,lecz również ma w internecie swoją stronę razem ze sklepem mieści się pod adresem www.teejanowicz.pl .Gorąco polecam :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 8:30 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam

...Myśl zawsze o sobie jak o zdrowym człowieku, który ma dużo ruchu , nie używa leków,
Którego ulubionym napojem przez calutkie lata pozostaje niezmiennie zielona herbata....

Pozdrawiam Wszystkich

TeSa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 3:11 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Zdrowotne walory zielonej herbaty:

Serce i krążenie

Zielonej herbacie przypisuje się wszechstronną ochronę przed zawałem serca, skrzepami i chorobą wieńcową.
Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążenia i zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Istnieją wskazówki, że polifenole hamują wchłanianie cholesterolu z żywności. Cholesterol jest rodzajem tłuszczu spełniającym w organizmie określone funkcje, produkowanym zresztą również przez sam organizm - szczególnie przez wątrobę. Jeśli jednak jego poziom we krwi chorobliwie wzrośnie, pojawia się poważne zagrożenie: cholesterol może tworzyć na ściankach naczyń złogi, zawężać ich przepustowość i utrudniać krążenie krwi. Prowadzi to do miażdżycy, nadciśnienia, chorób serca, a w zaawansowanym stadium - do całkowitego zamknięcia się niektórych naczyń i może grozić zawałem, udarem lub niedrożnością kończyn nadających się tylko do amputacji. Jeśli tego rodzaju niebezpieczne zwężenia powstają w obrębie naczyń krwionośnych zaopatrujących mięsień sercowy, mówimy o chorobie wieńcowej. W najgorszym przypadku może to doprowadzić do zawału. Holenderskie badanie, przeprowadzone na 800 mężczyznach, w wieku od 65 do 84 lat wykazało, że ryzyko zawału serca spada wprost proporcjonalnie do wzrostu stężenia flawonoidów.

Jasność umysłu i aktywność

Przy okazji badań porównawczych, przeprowadzonych w Kalifornii stwierdzono, że pijący herbatę są o dwie trzecie - ponad 60% mniej podatni na uszkodzenia naczyń wieńcowych i o jedną trzecią na uszkodzenia naczyń zaopatrujących mózg - w porównaniu do zwolenników kawy.

Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej herbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej można się nauczyć tekstu na pamięć. Przyzwyczailiśmy się pobudzać nasz organizm "małą czarną", która działa co prawda szybko, ale krótko. Zawarta w zielonej herbacie delikatna kofeina nie atakuje tak gwałtownie naszego organizmu. Jest to więc idealny napój dla osób, od których wymaga się nieustannej jasności umysłu i aktywności.

Nasze zmysły stępione kawą, alkoholem, nikotyną mogą być niezadowolone po pierwszej filiżance. Nie rezygnujmy jednak, a doświadczymy wysublimowanych smaków.


Nadciśnienie

Kolejnym szkodliwym efektem zawężania się naczyń krwionośnych jest wzrost ciśnienia tętniczego. Zielona herbata przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń, w związku z czym przypisuje się jej również właściwość obniżania ciśnienia. W badaniach prowadzonych na myszach sztucznie wywołane nadciśnienie spadło z 203 na 188 mm Hg w 24. dniu eksperymentu.

Skrzepy

Związki zawarte w zielonej herbacie wpływają na właściwą lepkość krwi, dzięki czemu przeciwdziałają sklejaniu się płytek krwi. W efekcie naukowcy wychodzą z założenia, że regularne picie zielonego naparu zmniejsza ryzyko zakrzepów i skraca czas leczenia już istniejących.

Miażdżyca

Na skutek odkładania się cholesterolu na ściankach naczyń dochodzi z wiekiem do niebezpiecznych zwężeń, określanych przez lekarzy mianem miażdżycy lub arteriosklerozy. Ponieważ polifenole osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu, odpowiednio zaparzana zielona herbata, stanowi zawsze skuteczną inwestycję w przyszły stan zdrowia - szczególnie jeśli zielony napar wypić po obfitującym w tłuszcz posiłku. Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu stwierdzili jednoznacznie, że miażdżyca w mniejszym stopniu dotyka pijących zieloną herbatę - w porównaniu do zwolenników kawy. Wyniki te potwierdziły również szeroko zakrojone, japońskie badania, prowadzone na 300 mężczyznach w różnym wieku: regularne spożywanie zielonej herbaty obniża poziom cholesterolu.

Poziom cukru we krwi

Istnieje jedynie niewiele badań dotyczących wpływu zielonej herbaty na poziom cukru we krwi. W testach prowadzonych na zwierzętach wykazano, że podawanie zielonej herbaty myszom powoduje spadek z 200 - 300 mg% na ok. 100 mg%. Co natomiast interesujące, do efektu tego nie dochodzi u diabetyków.

Infekcje, stany zapalne, przeziębienia

Zawarta w zielonej herbacie kombinacja składników dość skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Flawanole hamują namnażanie się chorobotwórczych drobnoustrojów, zaś witamina C dodatkowo chroni komórki przed agresorami. 2 kolei witamina A i karoten chronią błony śluzowe. Dzięki temu zielona herbata jest środkiem nadającym się zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych, na przykład grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lub dziąseł. W tradycyjnej chińskiej medycynie zieloną herbatę zaleca się również w leczeniu wspomagającym poważniejszych schorzeń- np. dyfterytu czy czerwonki. Z kolei lekarze radzieccy z dobrym skutkiem stosowali zieloną herbatę w leczeniu chronicznych stanów wirusowego zapalenia wątroby. W myśl zasad makrobiotyki obmywania herbatą Bancha stosuje się przy grzybicach skóry i narządów płciowych. Herbata stała się narodowym napojem Anglików i Fryzów (Wschodnich) na długo, nim odkryto jej antybakteryjne działanie. Można zatem powiedzieć, że instynktownie wybrali używkę, która nie dość, że jest smaczna, to jeszcze oferuje ochronę przed przeziębieniami - bardzo istotną w chłodnym klimacie.

Herbata jest silnym środkiem zapobiegającym gniciu i psuciu się. Czosnek roztarty w świeżym naparze herbaty był od dawna stosowany jako narodowy rosyjski środek na ból zębów i zapalenie dziąseł. Lek ten daje efekty już po kilku minutach, co można wyjaśnić bakteriobójczym, a także ściągającym działaniem tego zestawu na błonę śluzową.

Ukąszenia owadów

Dość popularnym sposobem łagodzenia świądu i obrzęku po ukąszeniach owadów, wywodzącym się z tradycyjnej medycyny chińskiej, jest przykładanie lekko przeżutego listka zielonej herbaty. Jeśli to nie pomoże, można wesprzeć zabieg łagodzącym i chłodzącym balsamem Silicea (do nabycia w aptekach).

Koncentracja

Zielona herbata była pierwszym w świecie napojem, który był w stanie (przejściowo) pokonać zmęczenie, przepędzić sen i umożliwić lepsze skupienie uwagi. Dlatego też od samego początku uchodził wręcz za eliksir dla pracy umysłowej wykonywanej w nocy. Naukowcy stwierdzili znacznie później, że pobudzający efekt zielonej herbaty wiąże się z obecnością kofeiny. Kofeina ta ma jednak odmienne działanie w porównaniu do kofeiny zawartej w kawie: ta ostatnia wchłaniana jest już w żołądku, w związku z czym działa bardzo szybko. Ten sam związek zawarty w herbacie przyswajany jest dopiero w jelitach, toteż znacznie wolniej przedostaje się do krwiobiegu. Zawarte w herbacie garbniki również spowalniają wchłanianie. Dzięki temu pobudzające działanie herbaty przebiega wolniej i stateczniej, jest też dłuższe. Prosty test wykazał, że spożycie herbaty korzystnie odbija się na wielu czynnościach umysłowych, takich jak dodawanie, pisanie, czytanie oraz pamięciowe opanowywanie materiału, przyspieszając je i poprawiając jakość. Współczynnik błędów osób biorących udział w teście zmniejszył się pod wpływem spożycia herbaty aż o 25 procent. Efekt ten osiąga swe apogeum po 40 minutach, niknąc jednak całkowicie po godzinie i dziesięciu minutach.

Nowotwory

Zielona herbata pojawiła się w nagłówkach gazet, gdy chińscy i japońscy naukowcy podali do publicznej wiadomości, że zielony napar może stanowić środek zapobiegający schorzeniom nowotworowym. W trakcie kilku testów zawarte w zielonej herbacie polifenole zapobiegły przekształceniu się zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Ponadto wydaje się, że niektóre z tych polifenoli są w stanie hamować oddziaływanie określonych kancerogenów - czyli związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych.

Zielona herbata zawiera jeden składnik z polifenolii zwany EGCG (galusan epigalokatechiny), który zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych ? ogłosili naukowcy z uniwersytetów z University of Murcia w Hiszpanii oraz Johns Innes Centre z Norwegii i Wielkiej Brytanii.

Badania wykazały, iż zielona herbata zawiera 5 razy więcej EGCG w porównaniu ze "zwykłą" herbatą. Zielona herbata może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów czy obniżać poziom pewnych komórek nowotworowych. To właśnie EGCG nadaje herbacie zielonej lekko cierpki, gorzki smak. Jak tłumaczy prof. V. Szedlak-Vadocz - epigalokatechina szczególnie skutecznie dezynfekuje wolne rodniki. Jest w tym efektywniejsza niż wspólne działanie witamin C i E. Epigalokatechina jest przede wszystkim skuteczniejsza w warunkach inicjowania przez wolne rodniki pewnych chorób lub gdy przyczyniają się one do pogarszania już trwającego, patologicznego procesu.
Nie wiadomo dokładnie, jakie taka kuracja zieloną herbatą ma lub może mieć skutki uboczne. Nieznane jest także skuteczne dawkowanie takiej herbaty. Przeprowadzono jednak eksperymenty na szczurach i myszach, aby zaobserwować, czy duże dawki (w przeliczeniu na masę człowieka o wadze 70 kg należałoby podać 35g herbaty dziennie, czyli 1/3 opakowania herbaty zielonej liściastej) przynoszą skutki uboczne. Nie ma informacji, by taka dawka zaszkodziła zwierzętom.

Badania dotyczące możliwości profilaktyki przeciwrakowej prowadzono stosując bardzo wysokie stężenia czynnych związków, przede wszystkim na zwierzętach, rzadko kiedy bezpośrednio na człowieku. Ponadto brak jest, jak na razie, długofalowych badań, których wyniki potwierdziłyby jednoznacznie zakładany efekt antyrakowy zielonej herbaty. Wg, materiałów "Flirt herbaty z medycyną", w przeliczeniu na masę człowieka o wadze 70 kg należałoby podać 35g herbaty zielonej liściastej dziennie.
Dla przykładu przeciwnowotworowe produkty naturalne np. Mega Protect zawiera 15 mg ekstraktu zielonej herbaty w 2 tabletkach, a Smokerade 5 mg w 1 tabletce. Nawet czysto naturalne multiwitaminy Vital dla grupy krwi A oraz AB zawierają w 1 tabletce aż 10 mg ekstraktu z zielonej herbaty!

Należy pamiętać, iż na w przypadku zaawansowanych procesów chorobowych, polifenole wykazują już "tylko" właściwości wspomagające, gdyż na tym etapie nie są w stanie "samotnie" walczyć z chorobą. Stąd podawanie preparatów o pojedynczym składniku zielonej herbaty może być mało skuteczne - należy sięgać po preparaty wieloskładnikowe takie jak w.w Mega Protect czy też w przypadku raka płuc, krtani, prostaty lub żołądka - Smokerade.


Źródło:
http://www.faceci.com.pl/subskrypcja26.html

_________________
www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 3:20 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Witam w temacie bardzo mi bliskim, nie tylko teoretycznie, ale praktycznie. Jestem fanką zielonej herbaty.
Dorzucam coś od siebie, to znaczy moje ?znalezisko?.


Źródło: http://www.nowotwor.com/index2.php?menu=megaprotect4life2

Zielona herbata
Podstawą korzystnego wpływu zielonej herbaty na organizm są głównie jej właściwości antyoksydacyjne. Chińczycy zawsze twierdzili, że herbata opóźnia starzenie się, ale możliwy mechanizm tego procesu wyjaśnił się dopiero po zrozumieniu antyoksydacyjnej funkcji flawonoidów. Po zastosowaniu nowego komputerowego systemu do ilościowego badania substancji chemicznych naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stwierdzili, że wyciąg z zielonej herbaty okazał się najlepszym wymiataczem wolnych rodników hydroksylowych. Przy omawianiu zielonej herbaty należy podkreślić pozytywną rolę w chorobach serca, AIDS i nowotworach złośliwych.

Większość badań związanych z tą rośliną skupia się obecnie na jej właściwościach przeciwnowotworowych. Istnieją dowody, że - podobnie jak inne antyoksydanty - zatrzymuje mutacje DNA, uruchamiające proces nowotworowy. Zawarte w zielonej herbacie katechiny zmniejszają aktywność enzymów produkujących wolne rodniki, a także bezpośrednio je usuwają. Okazało się, że poza znanymi już sposobami zwalczania raka, zielona herbata oferuje jeszcze jedną broń - potrafi zainicjować śmierć komórek uszkodzonych przez mutację.

Działanie zielonej herbaty łączy się z zapobieganiem powstawaniu kilku różnych rodzajów nowotworów, jak rak płuc, piersi i żołądka. Obecnie uważa się, że działanie zapobiegawcze dotyczy wszystkich nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego, w tym raka przełyku i jelita grubego. Zgony wywołane przez nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego stanowią w USA 1/3 wszystkich zgonów z powodu raka. Zastosowanie więc zapobiegawcze zielonej herbaty może zmienić losy tysięcy ludzi. W kilku badaniach wykazano, że katechiny zielonej herbaty pomagają również w zapobieganiu rozwojowi raka trzustki.

Stwierdzono również, że zapobiega ona skutecznie wystąpieniu zmian nowotworowych skóry, wywołanych promieniowaniem nadfioletowym dzięki zahamowaniu mutacji DNA komórek skóry. Jest to ważne, ponieważ kremy filtrem ochronnym działają korzystnie, zapobiegając oparzeniom słonecznym, ale jak dowodzą badania Instytutu w Albuquerque w Nowym Meksyku, w bardzo małym stopniu blokują ten zakres promieniowania, który powoduje raka skóry.

Zielona herbata wpływa również na raka wątroby, co wykazano w badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Temple. Jeden z najbardziej obiecujących wniosków z tego badania brzmi:

"Aktywny polifenol zielonej herbaty (katechinowa sól kwasu taninowego) hamuje mnożenie komórek nowotworowych w ostrej białaczce szpikowej u wszystkich badanych chorych." W medycznych badaniach naukowych jest rzeczą prawie niemożliwą znalezienie środka skutecznego przypadkach, więc zielona herbata stanowi wielką nadzieję w leczeniu białaczki. (!!!)

Pozdrawiam :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 4:21 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Super artykuł :D :D

Dzięki tobie dowiedziałem się czegoś nowego o moim ulubionym napoju :wink:

Pozdrawiam wszystkich fanów zielonej herbaty :wink:

_________________
www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 4:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję, pozdrawiam i życzę smacznego!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 9:56 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam Wszystkich :)

Dziękuję za informacje i dodaję co następuje:
We wszystkich swoich książkach dr D'Adamo od 11 lat przytacza nadzwyczajne własności zdrowotne zielonej herbaty manifestowane w stosunku do właścicieli wszystkich grup krwi. W jego książce z serii "Zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą krwi - Nowotwór" jest przepis na koktajl z zielonej herbaty jako pomysł przydatny w czasie gorącego dnia. Zauważyłam, że niektóre składniki są z grupy unikać np. syrop klonowy dla niewydzielaczy 0 i AB, cynamon dla gr B i niewydzielaczy 0, ale chyba w większości składniki te wzajemnie się uzupełniają i koktajl jest zalecany dla gr A, AB i O.
koktajl z zielonej herbaty

1 litr zaparzonej zielonej herbaty
szczypta cynamonu, imbiru i estragonu
1/4 szklanki syropu klonowego
sok z 2 limet + łyżeczka zapachu cytrynowego

Wymieszaj składniki i zamroź w postaci kostek. W upalne dni zmiksuj do postaci półpłynnej i gotowe.

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zielona herbata
PostWysłany: Pią Paź 31, 2008 4:27 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Wrz 03, 2008 10:22 am
Postów: 153
Też czytałem o sposobie parzenia herbaty. By wylać brudy z pierwszego parzenia i wypić dopiero drugie.

Dotyczy to chyba tylko herbat do sypania, nie w torebkach.

Zastanawia mnie czy można by tak zrobić by nasypać na sitko herbaty i polać wodą w temperaturze 80 stopni, opłukać pod wodą bierzącą a następnie normalnie zaparzyć i pić.

Herbata zielona jest prawdopodobnie bardziej odporna na wysokątemperaturę. Dzika róża ma działanie zdrowotne jeśli dobrze pamiętam na stawy, jeśli nie przekroczy sie temperatury obróbki cieplnej 40 stopni. Suszenie na słońcu pewnie już niszczy jej właściwości.

Ja używam herbaty z dzikiej róży herbapol'u. Robię tak że gotuję w garnku wodę źródlaną i czekam aż ostygnie tak by była tylko TROCHę ciepła, wkładam palec by sprawdzić, jeśli taka jest to wkładam na 1 litr 2 torebki i pięknie sie zabarwia woda herbatą, prawie tak jakbym zalał wrzątkiem.

Herbata ta jest bez żadnych aromatów i dodatków, podobno. Ale ciekawi mnie czemu tak ładnie zabarwia wodę, może ma jakieś barwniki dodane? Ale smakuje dobrze, na herbacie nie napisali że ma aromaty a na tych ich produktach co mają piszą że są aromaty.

Pewnie lepiej by było sypaną herbatę z dzikiej róży "zaparzać", nie wiem też czy wstępne chociażby zalanie jej kilkusekundowe nie zniszczyłoby jej właściwości zdrowotnych.

http://www.eherbata.pl/pierwsze_parzenie_herbaty

P.S. Herbaty wszelakie pije bez dodatku miodu czy cukru i mi smakuje nie cukrowana, np herbata z dzikiej róży.

_________________
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 101 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności