Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 7:48 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 5:16 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Poniżej przedstawiam najciekawsze fragmenty z artykułu ?Na tropie mięsa w mięsie? ? Angora nr. 18 4.V.2008

Na początek zagadka: ?14-17 procent mięsa wieprzowego, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory, zagęstniki, skrobia modyfikowana, przeciwutleniacze, substancje zapachowe, aromaty, mleko łącznie z laktozą, hydrolizat białka sojowego, przyprawy, kukurydza, substancje konserwujące?. Dla ułatwienia dodam, że jest to produkt spożywczy wystawiony na półce hipermarketu. SMACZNEGO!!! No co to jest ??? Nie Wiecie ??? Proste: rzecz nazywa się SCHAB PIECZONY (to dużymi literami), a pod spodem dalsze objaśnienia: ?produkt wieprzowy, wędzony, parzony, podpiekany?. Zgadza się ? słowo ?produkt?, obojętnie i nie budzące negatywnych emocji, bardziej pasuje do czegoś, co mieni się być schabem, pomimo zaledwie 17 ? PROCENTOWEJ zawartości mięsa (zresztą nie wiadomo czy schabowego akurat!)
Zapewne któryś z licznych składników musi być jakimś lepiszczem, no bo jakoś ta mieszanina musi trzymać się kupy, na wypadek, gdyby konsument wydobył toto z folii i plasterek ukroić sobie umyślił?
A teraz coś smaczniejszego: ?68 procent mięsa wieprzowego, woda, sól, glukoza, białko zwierzęce, przyprawy naturalne, wzmacniacze smaku i zapachu, białko sojowe, substancje konserwująca?. No, niewątpliwie jest to coś znacznie lepszego od prezentowanego powyżej wyrobu, ?pełniącego obowiązku schabu?? Tak ? to baleron gotowany!!!

Czytaj, koniecznie czytaj, co jesz!!! (Pamiętaj, że jesteś tym co jesz)
Warto ? kupując konserwy czy pakowane przetwory mięsne zapoznawać się z tym co producenci nam oferują. Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami muszą oni umieszczać informacje o tym, jaka jest procentowa lub wagowa zawartość użytego do produkcji surowca mięsnego i o wszystkich składnikach wyrobu (?)

Zachęcam do kupna Angory ? artykuł jest dość długi.

Pozdrawiam wszystkich mięsożerców ?


Peskowegetarianin

_________________
www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 6:01 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Witam poszukiwaczu!!!!!

Starczy mi czytania tego co zamieściłeś, ja co prawda nie jestem wege, raz lub dwa razy w tygodniu zjadam mięso. Mam nadzieję, że te piersi z indyka to jednak prawie 100% mięsa w mięsie. Prawie, bo woda też waży :wink: , no i pozostałości chemii z hodowli.
Gotuję to mięsko a wywar wylewam, mam nadzieję, że w ten sposób ograniczam zawartość toksycznych związków do minimum.

Gotuję mięso z przyprawami (cebula, czosnek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, sól), staje się przez to bardzo aromatyczne, z powodzeniem może zastąpić gotowe wyroby ?mięsopodobne?.

Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 7:33 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Lut 03, 2008 4:54 pm
Postów: 134
Miejscowość: NML
Cześć Krystynko :)

Artykuł dotyczy głównie mięsa w postaci zimnej - czyli wszelkiego rodzaju kiełbasek i pasztecików. Jeśli zaś chodzi o mięsko gotowane to jest ono zdecydowanie zdrowsze.

Muszę przyznać, że Twój sposób przyrządzania piersi jest dopracowany do perfekcji :D Poza tym (jak zrozumiałem) nie jesz mięsa codziennie co oznacza, że Twój organizm ma czas na regenerację i oczyszczanie się z toksyn ;)
Jeśli jesz codziennie dużo warzyw i owoców to nie musisz się martwić, że kurczaczek Ci zaszkodzi ;)

Pozdrawiam i życzę mnóstwo uśmiechu :D :D :D

_________________
www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 6:54 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Nie wiem czy do perfekcji, ale na pewno pod własne kubki smakowe :D i okoliczności.
Preferuję indyka, podobno jest zdrowszy od kurczaka.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 10:40 am 
Offline
New Member
New Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lip 01, 2008 9:32 am
Postów: 7
Bez Paniki!

Dostępne są również ekologiczne wędliny i przetwory mięsne, wystarczy poszukać. Ze względu na zakaz używania do ich produkcji większości z podanych wyżej składników.Nie ma obaw o zawartość. Kontrole zakładów odbywają sie nadzwyczaj często.

Można jesć dobrze, smacznie, ekologicznie. W hodowli ekologicznej zwierzęta mają dużo lepsze warunki.

Minusem jest cena. Ale na zdrowiu nie warto oszczędzać.

Pozdrawiam

Marcin Szewczyk

_________________
www.ecolive.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 4:45 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Witam Marcinie!

Ja nie panikuję, pomijając sprawę diety grupy krwi, za kiełbasą nigdy nie przepadałam, ale jeżeli ktoś lubi, to twoja propozycja może okazać się zdrowotnie korzystna. Oczywiście jeżeli w tej kiełbasie nie ma wieprzowinki :?.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Śro Lip 02, 2008 8:05 am 
Offline
New Member
New Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lip 01, 2008 9:32 am
Postów: 7
och a kto mówił o kiełbasie, balerony, szyneczki, paróweczki(nie puchną podczas gotowania), całe kurczaki, jagnięcinka , cielęcinka, wieprzowina, wołowina(mięsa jako takie rzadziej-przetwórstwo jest bardziej opłacalne dla rolników). Świeżego mięsa w internecie sie nie kupi, ale warto popytać w sklepach z eko żywnością. Oczywiście minusem jest cena:)

Pozdrawiam

_________________
www.ecolive.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mięsko mniam mniam
PostWysłany: Nie Lip 13, 2008 3:34 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :D

Piszesz Marcinie:
Cytuj:
"www.ecolive.pl"]och a kto mówił o kiełbasie, balerony, szyneczki, paróweczki(nie puchną podczas gotowania), całe kurczaki, jagnięcinka , cielęcinka, wieprzowina, wołowina(mięsa jako takie rzadziej-przetwórstwo jest bardziej opłacalne dla rolników


A czy przyszło Wam kiedyś do głowy by wysłać do Laboratorium dr D'Adamo kawałek takiej polskiej wieprzowinki, by uzyskać jego opinię? Może jest choć obojętna? Przecież na zachodzie ją chwalą od dawna. Z targu, na którym się zaopatruję dużo produktów wędliniarskich (od pewnych producentów wyjeżdża za granicę).To dopiero by było !

Pozdrawiam Wszystkich :D

TeSa


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności