Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Mar 29, 2024 3:06 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Pią Lip 18, 2008 9:36 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Pozwolę sobie przypomnieć wszystkim o zapomnianym ostatnio warzywie , o PASTERNAKU. W uprawie jest od starożytności, ale od XVIII wieku wraz z wprowadzeniem do upraw ziemniaka i marchwi kultura pasternaku podupadła. Obecnie uprawiany jest rzadko. Na jesieni kupowałam go często wybierając spośród pietruszki w Careforze. Potem zniknął. Ostatnio znów natrafiłam ,wczoraj kupiłam pasternak w Tesco. Również był wymieszany z pietruszką. Dla tych co nie wiedzą powiem, jak go rozpoznać. Od pietruszki różni się tym, że jest dość gładki, a w miejscu wyrastania liści ma mały dołek i brązową obwódkę. W smaku jest podobny do marchwi, ale w stosunku do wszystkich grup krwi (oprócz niewydzielaczy gr 0, dla których jest obojętny) wykazuje własności zdrowotne, ponieważ zawiera aglutyninę, która pozytywnie modyfikuje dotychczasową podatność na choroby. Dla osób z grupą krwi AB, niewydzielaczy A i wydzielaczy 0 pasternak jest lepszy od marchewki. Można dodawać go do surówek, do kiszenia ogórków i do marynat. Korzenie i młode liście ugotowane mają słodkawy smak i zapach marchwi. Pasternak jest dobrą rośliną paszową. Mięso zwierząt karmionych tą rośliną bardzo zyskuje na smaku.Owoce zawierają olejek eteryczny, furokumaryny, glukozydy, olej tłusty i flawonoidy. W korzeniu występują węglowodany,substancje pektynowe,tłuszcze, sole mineralne (potas, fosfor) oraz witaminy B1,B2,C oraz prowitamina A. Pasternak wykorzystywany jest jako środek moczopędny, żołądkowy i pobudzający apetyt. Stosowany też jest w leczeniu kamicy nerkowej. Preparaty z pasternaku stosuje się w celach profilaktycznych w przypadku dusznicy bolesnej oraz nerwicy serca. Przytoczone dane pochodzą z 3 zeszytu dod.Zioła (1984r) i encyklopedii zdrowia Jedz zgodnie ze swoją grupa krwi dr D'Adamo.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Sob Lip 19, 2008 5:03 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Bardzo lubię pasternak, ale trudno go kupić, szkoda :( .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 11:17 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :)

Jak już wspomniałam, najłatwiej pasternak znaleźć wśród pietruszki, wiedząc czym się wyróżnia (napisałam powyżej). Dwa lata wstecz kupowałam go też w swoim sklepie ze zdrową żywnością, ale w tym roku w zimie już go tam nie było, właścicielka powiedziała, że całość uprawy została przez kogoś zakontraktowana i nie może sprowadzić. Więc tak jak pisałam, ostatnio kupiłam w Tesco i ostatnio był dobrej jakości (widziałam też tam niedawno bardzo złej jakości -trzeba dokładnie oglądać, albo nawet spróbować). Ponieważ na rynku były dostępne nasiona, kupiłam i posiałam, ale niestety nie wzeszły, tym razem trafiły mi się jakieś zepsute. Myślę, że jeśli więcej osób będzie się o niego dopominać, może niebawem wróci do łask...ja o tym informuję, gdzie i kogo mogę...(gdzieś przeczytałam, że najlepszy w smaku jest ponoć wyhodowany na trzeci rok po nawożeniu obornikiem). Teraz codziennie dokładam drobno pokrojony pasternak do swojej zdrowotnej wieloskładnikowej surówki...pychotka.

Pozdrawiam :)

TeSa

Jeśli pomoże Ci moja rada pomyśl o mnie dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 11:46 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Ja dodam TeSa, że najłatwiej go kupić jako pietruszkę, nawet sprzedający nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Dodam, że pasternak w porównaniu z pietruszką, ma lekko żółtawy odcień i słodszy smak, oraz zdecydowany aromat.
Chętnie dodaję go do soczewicy po chińsku, zamieniam 1 z 2 przepisowych pietruszek na 1 pasternak, w ten sposób pogłębiając pożądany w tym przypadku, słodki posmak.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 12:24 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Krysia pisze:
Cytuj:
Ja dodam TeSa, że najłatwiej go kupić jako pietruszkę, nawet sprzedający nie zawsze zdają sobie z tego sprawę.
Może tak też bywa, ale ja słyszałam, że na ogół robią to rozmyślnie, bo jest tańszy od pietruszki i jeśli byłby sprzedawany jako pasternak, to pietruszki by się tam nie znalazło....Poza tym masz rację Krysiu trzeba choć powąchać, bo jak był źle przechowywany to zapach może być też okropny (np.sfermentowany jak doświadczyłam niedawno)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:36 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
"Figa z makiem, z pasternakiem" mówiło się kiedyś o czymś, co było raczej nieosiągalne. Pasternak w Polsce był powszechnie uprawiany (spożywany na równi z kaszami) jeszcze za Jagiellonów i został wyparty przez ziemniaka. Jest mało wymagający w uprawie. Początkowo rośnie wolno, ale potem nie wymaga pielęgnacji, gdyż zagłusza wszelkie chwasty. Jest odporny na szkodniki i choroby. :o Stonka go nie lubi. Nie wymaga oprysków :D i jest odporny na warunki pogodowe, a także na mróz. Jeśli ziemia nie zamarznie można go zbierać zimą. Nie jest kruchy, więc można go zbierać mechanicznie. Zakopcowany jak marchew wytrzymuje nawet do kwietnia. Może także zimować w glebie. 8O

Ma dużą wartość odżywczą, jest bogaty w potas, fosfor, wapń i żelazo, zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, PP i jest wyraźnie zasadotwórczy. Zawiera 80% wody oraz mało białka i tłuszczu. Posiada właściwości moczopędne, odtruwające, antyreumatyczne i ogólnie poprawiające zdrowie. Leczy nerki, i pęcherz. :D

Spożywa się go w formie zup, surówek, sałatek, smażonych placków, a nawet jak szparagi (z wody). . Do uprawy używa się odmiany "półdługi biały", okres wegetacji 180-210 dni, wydajność 300-400 q/ha, znosi dobrze transport nawet do 7 dni !!!

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!! :roll:

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 9:02 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Wrz 03, 2008 10:22 am
Postów: 153
Pasternak zdrowszy jest gotowany czy surowy? A pietruszkę - można ją dodać np do sałatki nieugotowaną?

_________________
pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 9:32 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Ja uważam, że ze względów ekonomicznych i nie tylko, trzeba jadać jak najwięcej produktów surowych. Podczas gotowania większość z nich zostaje pozbawiona nie tylko połowy wartości odżywczej, ale też smaku.....roboty też jest więcej. Wszystko wówczas trzeba solić, a sól zatrzymuje wodę, podnosi więc w organizmie ciśnienie...i po co to wszystko...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 4:57 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
A w chłodne i zimowe dni ogrzewać wszelkie surówki ( oraz miksy owocowe) do ok.40 st. C . aby nie niszczyć DROGOCENNYCH ENZYMÓW oraz jednocześnie nie wychładzać organizmu , który traci dodatkowa energie na ogrzanie pożywienia.

W takie dni wielu "amatorów" surówek skarży się na odczuwany chłód po ich spożyciu i porzuca SURÓWKOWY NAWYK. :(

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 8:05 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
Podgrzewanie surowych posiłków jest bardzo ważne a szczególnie w okresach chłodnych dni.

Jest to związane z dość "prostym" procesem fizjologicznym polegającym na "podgrzaniu" - podniesieniu temp. wprowadzonego do przewodu pokarmowego pokarmu przez organizm. Związane jest to z faktem , iż fermenty pokarmowe są AKTYWNE w temp. ok. 37 st . C , dlatego chłodne pożywienie najpierw musi się ogrzać a dopiero NASTĘPNIE ULEGA TRAWIENIU , na co organizm musi stracić dodatkowa ilość energii.

Dlatego gdy pokarm jest zimny , chłodny występują dość często nieprzyjemne doznania tzw.: zimna , dreszczy , niektóre osoby nawet widzą jakby przez mgłę.
Dotyczy to nie tylko rawfoodzistów - {raw food z ang. surowa żywność} ( także wszystkich innych , nawet najbardziej konwencjonalnych sposobów odżywiania ).

Oczywiście niezaprzeczalny jest fakt ,iż każdy ma ową tolerancję na chłodne pożywienie zupełnie inną ale większość osób zniechęca się do surowizny właśnie przez tzw. " wychłodzenie org." -szczególnie jesień , zima i chłodne dni. Dlatego tak ważne jest podgrzewanie surowych posiłków d 40st.C a czasami i większej temp.


Należy też wspomnieć , iż nawet Ayurveda zlecała i zaleca podgrzewanie surowego jedzenia do temp. w okolicy 118 stopni F ( ok. 55 stopni Celsjusza) czasem sugeruje się niższe temperatury - - więcej patrz tutaj :

http://www.surawka.republika.pl/Ayurveda1.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Śro Paź 29, 2008 8:47 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Krzysztof napisał:
Cytuj:
Podgrzewanie surowych posiłków jest bardzo ważne a szczególnie w okresach chłodnych dni.
Jest to związane z dość "prostym" procesem fizjologicznym polegającym na "podgrzaniu" - podniesieniu temp. wprowadzonego do przewodu pokarmowego pokarmu przez organizm. Związane jest to z faktem , iż fermenty pokarmowe są AKTYWNE w temp. ok. 37 st . C , dlatego chłodne pożywienie najpierw musi się ogrzać a dopiero NASTĘPNIE ULEGA TRAWIENIU , na co organizm musi stracić dodatkowa ilość energii.

Znów przypomniałam sobie starszego (w naszym ówczesnym odczuciu) pana Teodora, który kiedyś (przed wieloma laty) przyniósł nam do pracy zieloną herbatę i zachęcał nas do jej picia...(już to raz napisałam). Herbaty tej oczywiście nikt wówczas nie chciał pić. On już w latach -70 tych przyniesione do pracy śniadanie ogrzewał zawsze na kaloryferze. Ogrzewał tak nawet jabłko dla syna , który u nas miał chyba praktyki (albo krótko pracował).... Wszyscy uważali, zwłaszcza my, wówczas bardzo młodzi, że on z tym ogrzewaniem przesadza...a on po prostu więcej niż inni wiedział...

Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 8:27 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :D

W czwartek, w naszym sklepie z ekologiczną żywnością będzie wreszcie pasternak!


Pozdrawiam z Wołomina :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 9:27 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :D

Dowiedziałam się od właścicielki eko sklepu w Wołominie i napisałam:
Cytuj:
W czwartek, w naszym sklepie z ekologiczną żywnością będzie wreszcie pasternak
Niestety nie było . W tym tygodniu też. Pani znów obiecała , że przywiezie. A na stronie dadamo.com przeczytałam , że pasternak ma własności przeciw nowotworowe w stosunku do właścicieli grupy krwi 0 i AB . Jest zdrowotny, jak już pisałam dla wszystkich (tylko dla niewydzielaczy 0 jest obojętny) . Porcja 1 kubka zawiera 35% RDA (dziennego zapotrzebowania organizmu) witaminy C, 10% RDA magnezu (2 razy więcej niż marchewka) i 22% RDA żelaza, a więc ponad 4 razy więcej niż marchewka. Nie zawiera natomiast witaminy A, której marchewka ma, aż nadto (350%RDA). Miejmy nadzieję, że będzie można go wreszcie kupić. Ostatnio nigdzie go nie było, jarmużu też (m.in. A-135% RDA, C-140% RDA, Ca -6% RDA , Mag -5% RDA). Dane odczytałam z wykresów D'Adamo . W/g obrazka jarmuż- to po ang. kale, nie tak, jak jest przetłumaczone w encyklopedii zdrowia D'Adamo, ale może jest błędnie przyłączony obrazek? . Takie same wątpliwości mnie naszły w przypadku obrazka dołączonego do hasła chrzan, ale może i tak wyglądające korzenie chrzanu są?. Trudno powiedzieć. Pasternak trzeba na pewno jeść, jarmuż też.


Pozdrawiam z Wołomina :D

TeSa

Jak pomoże Ci moja rada pomyśl o mnie dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Śro Mar 04, 2009 9:30 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Mar 04, 2009 9:26 am
Postów: 2
ciężka sprawa ale szukajcie a będzie WAm dane:)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: PASTERNAK zdrowotny dla wszystkich
PostWysłany: Czw Mar 05, 2009 9:39 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Wrz 29, 2007 7:06 pm
Postów: 60
Miejscowość: gdzie
Kupiłam dziś nasiona pasternaku. Będę miała własne warzywo bez problemu. Zawsze uważałam, że pasternak to gorsza odmiana pietruszki.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności