Co to dokładnie jest karob przeczytacie tutaj :
http://www.surawka.republika.pl/MZZ1.htm
Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.
Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunkę u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczne przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowana w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie.
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogate w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje ( na 100 g. proszku ) :
Karob:
Tłuszczu 0,2 g
Białka 3,8
Węglowodany 90,6 g
Wapń-290 mg
Fosfor-81 mg
Potasu 800 mg
Sód 10 mg
Żelazo 2,94 mg
Cu 0.57
Se 5.30
Zn 0.92
Proszek kakaowy:
Zawartości tłuszczu-23,7 g
Białko-16,8
Węglowodany-45,4 g
Wapń-133 mg
Fosfor-648 mg
Potas-651 mg
Sodu-717 mg
O proszku kakaowym więcej tutaj :
http://www.forumveg.webd.pl/topics50/3291.htm
Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe - refluks żołądkowo-przełykowy.
Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .
Tutaj znajdziecie badania dotyczące BAKTERIOSTATYCZNEGO i BAKTERIOBÓJCZEGO wpływu ekstraktów wodnych z karobu:
http://www.pubmedcentral....i?artid=1058100
http://en.scientificcommons.org/11936674
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY