Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 9:46 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: KAROB - zdrowa alternatywa dla CZEKOLADY.
PostWysłany: Śro Paź 01, 2008 9:45 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
Co to dokładnie jest karob przeczytacie tutaj :

http://www.surawka.republika.pl/MZZ1.htm

Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.

Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:

1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunkę u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczne przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowana w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie.
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogate w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.

Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje ( na 100 g. proszku ) :

Karob:

Tłuszczu 0,2 g
Białka 3,8
Węglowodany 90,6 g
Wapń-290 mg
Fosfor-81 mg
Potasu 800 mg
Sód 10 mg
Żelazo 2,94 mg
Cu 0.57
Se 5.30
Zn 0.92

Proszek kakaowy:

Zawartości tłuszczu-23,7 g
Białko-16,8
Węglowodany-45,4 g
Wapń-133 mg
Fosfor-648 mg
Potas-651 mg
Sodu-717 mg

O proszku kakaowym więcej tutaj :

http://www.forumveg.webd.pl/topics50/3291.htm

Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe - refluks żołądkowo-przełykowy.
Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie .

Tutaj znajdziecie badania dotyczące BAKTERIOSTATYCZNEGO i BAKTERIOBÓJCZEGO wpływu ekstraktów wodnych z karobu:

http://www.pubmedcentral....i?artid=1058100
http://en.scientificcommons.org/11936674

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: KAROB - zdrowa alternatywa dla CZEKOLADY.
PostWysłany: Pon Paź 06, 2008 9:49 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam Wszystkich :D

Krzysztof, dzięki za info, jakoś dotąd tym się nie zainteresowałam. Może dlatego, że dotychczas nie bywałam w rejonie jego występowania. Według encyklopedii D'Adamo, owoc świętojański jest korzystny właśnie dla wydzielaczy grupy krwi 0. Dla pozostałych jest obojętny. Czy osobiste doświadczenie z tym owocem masz już za sobą, czy piszesz tak ogólnie?
Cytuj:
Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe - refluks żołądkowo-przełykowy.Garbniki zawarte w karobie również hamują rozwój bakterii w organizmie
Właśnie w/g statystyk przytoczonych we wspomnianej encyklopedii , schorzenia te są charakterystyczne dla grupy krwi 0 i wszystkich niewydzielaczy (znaczne ryzyko zachorowania), oraz trochę mniej dla grupy krwi B. Dalej piszesz:
Cytuj:
Tutaj znajdziecie badania dotyczące BAKTERIOSTATYCZNEGO i BAKTERIOBÓJCZEGO wpływu ekstraktów z karobu:http://www.pubmedcentral....i?artid=1058100
http://en.scientificcommons.org/11936674
A może wiesz, czy ktoś oprócz D'Adamo sprawdzał działanie z uwzględnieniem grupy krwi. Może jacyś uczeni niemieccy, albo nasi, tylko utrzymują to jako tajemnicę zawodową? Dobrze, że D'Adamo nie jest taki. Ja chciałabym czytać tezy, założenia i wnioski autorytetów prowadzących badania, a nie całe wodolejstwo. Nie lubię też przerostu formy nad treścią, bo co z tego, że coś ma jakieś składniki jak dana grupa krwi nie potrafi z tego w pełni skorzystać, albo jeśli coś "wyciągnie" to może np. dożywić komórki rakowe, które przecież nie powinny być zasilane.

POZDROWIENIA z WOŁOMINA :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAROB - zdrowa alternatywa dla CZEKOLADY.
PostWysłany: Nie Lis 30, 2008 11:14 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Sob Lis 29, 2008 10:20 pm
Postów: 244
Pamiętajcie że tłuszcz musi, a przynajmniej powinien stanowić 20 -30 % kaloryczności pokarmów przez nas spożywanych, hej!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAROB - zdrowa alternatywa dla CZEKOLADY.
PostWysłany: Wto Kwi 28, 2009 9:12 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o !!!

Lignany karobu również działają przeciw wirusowo, anty-grzybicze, antybakteryjne i anty-zapalnych.. Składnik ten jest także chroni przed nowotworami związanymi z złym bilansem ( poziomem ) estrogenów i może służyć jako zastąpienie estrogenów po menopauzie. Garbniki w carobu pomagają w hamowaniu bakterii i unieszkodliwiają niektóre toksyny i wolne rodniki.

Pektyny karobu doskonale wspomagają trawienie i zapobiegają z biegunką oraz infekcji bakteryjnym.
W Polsce proszek z carobu można kupić w sklepach z zdrowa żywnością , zielarskich cena ok.5 -7 zł.
więcej tutaj:
http://www.herbalremedies.com/carob-information.html

warto też zaglądnąć tutaj:
http://www.gilead.net/health/carob.html

Muszę tez dodać , iż Adamo zaleca stosowanie karobu dla grupy b i ab ( patrz ; str 131 i 162 w "Zmęczenie" ) gdy chodzi o "UTRZYMANIE W ZDROWIU UKŁADU IMMUNOLOGICZNEGO - użyteczne przy wyczerpaniu NERWOWYM - jako ekstrakt w formie stałej 1/4 , 1/2 łyżeczki dwa razy dziennie"

Co dodatkowo przemawia za KAROBEM - ano to ,ze już od tysiącleci jest uprawiany i jest to stara zapomniana żywność.

a tutaj jak wyglądają strąki karobu: :)
http://organic.lovetoknow.com/Organic_Carob_Chips

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o ( teraz 20 st.c w cieniu a co będzie się działo za kilka godzin ? :P :D )


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAROB - zdrowa alternatywa dla CZEKOLADY.
PostWysłany: Śro Kwi 29, 2009 8:36 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Dzięki krzysztof za przypomnienie o karobie :D

Wreszcie poszłam i kupiłam (poprzednio, jak się pytałam , nie było), rzeczywiście kosztował chyba 6,50 (za 15 dkg). Właścicielka sklepu eko powiedziała , że pija go zamiast kakao. Ona ma grupę 0. Niestety mój wnuczek (0) nie był zachwycony tą zamianą i chyba nie uda mi się go odzwyczaić od prawdziwego kakao ... Będę próbować do skutku... zapach karob ma ładny... pachnie upieczonym ciastem drożdżowym i chyba jako dodatek do ciasta jest najlepszy.

Pozdrawiam z Wołomina :D dziś u nas było 24 st w cieniu, jeszcze teraz jest 13.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności