Ludzie do roboty wyrzucamy wegetę, wracamy do soli jak już. CZytam z rosnacym zdziwieniem i zakłopotaniem na wielu forach o zdrowej żywnosci , często w podawanych przepisach jak ktoś z dumą popisuje się że nie stosuje soli, bo zdrowiej a zamiast tego wegetę! przecież to tragiczny błąd na własnym zdrowiu! Wegeta co prawda nie zawiera soli kuchennej NaCl ale zawiera sół sodową glutaminianu!! Czyli tak czy tak dostarczamy sód do organizmu , przewaga wegety jest wiec żadna, gdyby tylko na tym się skończyło. POmijam zastosowane aromaty, barwniki, konserwanty i środki zbrylające. Chodzi o glutaminian, zaostrza on apetyt więc chętniej i wiecej zjemy, co samo w sobei takei dobre wcale nie jest. Jest to aminokwas, więc niby teoretycznie zdrowy, tak glutaminian jest bardzo potrzebny, to główny przekażnik aktywujacy w CNS, ale gdy spożywamy go za dużo a tak jest gdy jemy wszystkei wegety, kucharki i wszystko tym doprawiamy pojawiaja się jego dziaąłnia ubczne, hepatotoksyczność przede wszystkim hepatotoksyczność, podkreśla sie jego role w chorobach neurodegeneracyjnych jak Alzhimer i Parkinson a nawet depresji.
|