Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Mar 29, 2024 8:55 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: kochani może nie będzie tak źle ;o)
PostWysłany: Nie Lut 28, 2010 9:57 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 2:48 pm
Postów: 20
Miejscowość: Warszawa
"światełko w tunelu" :arrow: co o tym sądzicie :?:

Ekspert SGGW: Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce 20-30 proc. rocznie
Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
29-01-2010, 14:32
Polska posiada ogromy, a do tej pory nadal zupełnie nie wykorzystany potencjał, aby stać się jednym z czołowych wytwórców produktów ekologicznych. W Polsce od kilku lat możemy obserwować dynamiczny wzrost tego rynku, wynoszący ok. 20-30% rocznie - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

- Stawia to rolnictwo ekologiczne na szczycie najprężniej rozwijających się sektorów produkcji rolnej. Jest to z całą pewnością zasługa coraz lepszej świadomości konsumentów zarówno polskich jak i zagranicznych, którzy podczas zakupów przestają koncentrować się wyłącznie na cenie, ale biorą pod uwagę m.in. własne zdrowie, zdrowie swojej rodziny i ochronę środowiska. Pozytywnie na rozwój popytu żywności ekologicznej w Polsce wpływa także coraz bogatsza paleta oferowanych produktów ekologicznych, choć nadal skromna jest oferta przetworów mlecznych i mięsnych, pochodzących z rynku krajowego - mówi Aneta Załęcka.
- Jednym z aspektów kształtujących jakość żywności ekologicznej jest tzw. bilans energetyczny całego łańcucha produkcji „od pola do widelca", wskazujący w jakim stopniu dany produkt oddziałuje na środowisko. Krajowe produkty oznaczają m.in. krótsze drogi transportowe, a tym samym przyczyniają się do ochrony środowiska i do osiągnięcia jak najszerszego krajowego asortymentu produktów ekologicznych należy dążyć - podkreśla dr Załęcka.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce znajduje się w początkowej fazie rozwoju. W niektórych krajach Europy Zachodniej jak np. w Niemczech produkcja ekologiczna przestała być już jednak produkcją niszową. Co pozwala wnioskować, że także w Polsce istnieją dalsze możliwości rozwoju tego rynku.

:arrow: ja chcę zrobić "coś" w duchu ECO - pożytecznego dla swojej rodziny i nie tylko ..jeśli Ty też, możemy zrobić to wspólnymi siłami :wink: - zerknij proszę, poczytaj i jeśli zechcesz, dołącz do naszej grupy EcoPrzyjaciół - miłośników i propagatorów zdrowego trybu życia.
: http://sklep.myecolife.pl/epychotka/.

_________________
Pozdrawiam,
Czy chcia


Góra
 Profil  
 

zdrowie



Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności