Hmm.. obawiam się, że możemy ograniczyć spożywanie substancji niebezpiecznych jedynie poprzez jedzenie produktów ekologicznych certyfikowanych. Nie wiem czy wiecie, że czasem tzw "zdrowa żywność" ma niewiele wspólnego ze zdrowiem
O produkcie ekologicznym można mówić wtedy, gdy 95 proc. składników jest wyprodukowane metodą ekologiczną, pozostałe 5 proc. mogą stanowić składniki tzw. dozwolone. W produkcji żywności ekologicznej nie wykorzystuje się również organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Marta Rutkowska, dyrektor zarządzająca Bureau Veritas Certification Polska.
- Rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne podlega polskim i unijnym regulacjom prawnym, ich certyfikacja jest obowiązkowa. Wszystkie produkty ekologiczne muszą być oznakowane właściwym sformułowaniem lub logo „Rolnictwo ekologiczne" oraz numerem i nazwą jednostki certyfikującej. Żywność „naturalna" i „zdrowa" to żywność produkowana, przetwarzana w sposób konwencjonalny, czyli przemysłowy. Może oczywiście posiadać walory takie jak wysokogatunkowe składniki, niska zawartość (lub brak) dodatków takich jak np. konserwanty, aromaty sztuczne i barwniki, niski stopień przetworzenia czy też obniżona zawartość tłuszczu, sacharozy, soli - mówi Marta Rutkowska.
- Określeń ‘naturalna żywność' czy ‘zdrowa żywność' nie należy mylić z żywnością ekologiczną. Żywność ekologiczna jest zawsze naturalna, ale już ‘naturalna' nie musi lub z reguły nie jest ekologiczna. Ta sama analogia dotyczy ‘zdrowej żywności'. Żywność ekologiczna sprowadzana z innych krajów może być oznaczona słowami „organic" lub „bio" - wszystkie te określenia są prawidłowe i dopuszczone do stosowania. - dodaje dyrektor Rutkowska.
Rolnictwo ekologiczne podlega ścisłym uregulowaniom prawnym oraz jest objęte kontrolami, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. Jest to żywność wytworzona zgodnie z Rozporządzeniem Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. W Polsce prawo dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.