Czarnoksiężnik napisał(a):
Czyli olej rzepakowy byłby zdrowszy do smażenia niż oliwa z oliwek? Ja ostatnio testuję olej lniany. Wydaje mi się, że tłuszczów nasyconych jest w nim więcej niż w rzepakowym. dla porównania:
Olej rzepakowy - Omega 3: 9g na 100g, czyli 9% (dane za http://www.ekosfera24.pl/olej-rzepakowy-oleofarm-500ml.html)
Olej lniany - Omega 3: 60 % (http://www.ekosfera24.pl/olej-lniany-zloto-polskie-250ml.html)
chyba, że źle zrównałem jednostki, bo dysproporcja jest dość znaczna.
Tak, olej rzepakowy jest do smażenia zdrowszy. Nie tylko ma więcej omega-3, ale też jest bardziej odporny na działanie wysokich temperatur.
A co do zawartości kwasów tłuszczowych, masz rację, że w oleju lnianym jest znacznie więcej omega-3, ale tutaj pojawia się jeszcze jedna kwestia: proporcji kwasów omega-3 do omega-6. Spece od żywienia twierdzą, że im bardziej te proporcje zbliżone są do 1:1 tym lepiej. Tutaj olej rzepakowy też wychodzi znacznie lepiej, bo w nim te proporcje są jak 1:2.