witam,
mleko ESL to mleko o przedłużonej trwałości, dzięki zastosowaniu, jak już wspomniano, mikrofiltracji. Jest to proces membranowy, który umożliwia usunięcie części szkodliwych bakterii poprzez odizolowanie ich, zatrzymanie na membranie, następnie mleko częściowo pozbawione tychże drobnoustrojów jest poddawane pasteryzacji czyli obróbce termicznej, jednak łagodniejszej, niż ta zastosowana w mleku pasteryzowanym. Jest to w pełni bezpieczne i rzeczywiście daje większe korzyści zdrowotne niż mleko UHT. Prócz pożytku jaki daje samo przedłużenie trwałości mleka (w stosunku do 'tylko' pasteryzowanego), jest ono nośnikiem większej ilości biologicznie aktywnych substancji, w tym witamin, antyoksydantów i in. dzięki temu, że nie zostały one unieczynnione podczas obróbki termicznej tak wysokiej jak w procie UHT czy pasteryzacji wysokiej.
mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam
w razie pytań służę pomocą