Truskawki z upraw ekologicznych są smaczniejsze i mają więcej wartości odżywczych. Korzystniejsze jest także ich oddziaływanie na glebę i genetyczne zróżnicowanie – to wyniki badań naukowców z Washington State University.
Badania przeprowadzono w Kaliforni (USA), gdzie znajduje się 90% upraw amerykańskich truskawek. Przeanalizowane i porównane zostały: smak, jakość i wartości odżywcze 13 truskawek z farm ekologicznych i 13 z farm konwencjonalnych. Badacze przeanalizowali także chemiczne i biologiczne właściwości ziemi.
Według naukowców, truskawki ekologiczne przewyższały swoje konwencjonalne odpowiedniki nawet pod względem przydatności do spożycia (shelf life). Badania opublikowane zostały w internetowym magazynie PLoS ONE.
Źródło: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/407-ekologiczne-truskawki-lepsze-od-konwencjonalnych
_________________ www.biegpozdrowie.blogspot.com/ - zapraszam na m
|