Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 7:54 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pon Lis 08, 2010 10:04 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pon Mar 12, 2007 10:22 pm
Postów: 84
Jak wiadomo każda odmiana miodu ma swoje właściwości.
Przy różnego rodzaju przeziębieniach dobry jest miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy i faceliowy. Przy schorzeniach dróg oddechowych – spadziowy, przy zapaleniach gardła – wrzosowy.
A więc jaki miód na jakie schorzenie?

Akacjowy- pomaga przy trudnościach trawiennych, stanach zapalnych żołądka, chorobach nerek i przewodów moczowych i przy różnego rodzaju przeziębieniach. Miód akacjowy polecany jest diabetykom.

Gryczany - ze względu na zawartość rutyny z gryki, pomaga w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i zmniejsza ich kruchość. Pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych oraz grypy, polecany jest też w stanach wyczerpania nerwowego, przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja tworzeniu się kostniny po złamaniach.

Rzepakowy - polecany zwłaszcza w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz przy przeziębieniach i zapaleniu gardła. Wskazany przy schorzeniach płucnych i sercowych, schorzeniach nerek i przewodów moczowych, a także przy miażdżycy i nadciśnieniu, polecany też dla osób mających problemy z zaparciami.

Lipowy - zalecany w leczeniu przeziębień, chorób gorączkowych i grypy, infekcji górnych dróg oddechowych i kaszlu. Ponadto w stanach stresowych i bezsenności oraz w chorobach układu krążenia. W celu wzmocnienia jego działania podawany jest w herbacie z kwiatu lipowego. Ma działanie antyseptyczne i uspokajające.

Wielokwiatowy - stosowany głównie przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym, przeziębieniach, poza tym w chorobach układu krążenia, nadciśnieniu. Zalecany diabetykom a także osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie.

Wrzosowy - stosowany chorobach prostaty, kamicy nerkowej, w schorzeniach reumatycznych, zapaleniu jamy ustnej i gardła.

Spadziowy - stosowany przy anemiach, w chorobach przewodu pokarmowego i układu krążenia, w zaburzeniach przemiany materii. Ze względu na zasobność w żelazo wskazany w niedokrwistości. Miody spadziowe z drzew iglastych są cennym źródłem substancji leczniczych stosowanych przy schorzeniach dróg oddechowych.

Nawłociowy – wskazany w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz w zapaleniu jelit.

Faceliowy – stosowany w przeziębieniach i nieżycie żołądka.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Śro Lut 02, 2011 3:30 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 11:12 pm
Postów: 19
Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego?
Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak ważnym elementem diety jest miód!
Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji, które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw drobnoustrojowych.
Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce, wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego.
Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie.
Miód zwiększa siłę skurczu i wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, oraz działa przeciw arytmicznie. Rozszerza również naczynia wieńcowe, oraz poprawia krążenie.
Miód jest z powodzeniem stosowany przy arytmii serca. W tym przypadku podaje się ok 100-200g miodu dziennie – oczywiście w kilku mniejszych porcjach.
Systematyczne spożywanie miodu pozwala zmniejszyć miażdżycę, oraz łagodzi dusznicę bolesną.
Miód posiada łagodne działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe.
Warto stosować miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz zmęczeniu pracą umysłową, oraz jako wspomagające leczenie schizofrenii, nerwic, oraz depresji.
Tradycyjnie miód jest używany w leczeniu wszelkiego typu przeziębień. Są to m. in .kaszel, chrypka, bóle gardła, stany zapalne gardła, zapalenie oskrzeli.
Miód posiada działanie wykrztuśne, zmniejsza ból gardła i głowy.
Miód normalizuje pracę żołądka, jak również wątroby. Można go stosować wspomagająco we wrzodach żołądka i dwunastnicy. Regularne przyjmowanie miodu pozwala wyeliminować zgagę.
Podczas biegunek, lub zaparć warto stosować miód, który unormuje pracę jelit.
W dermatologii miód ma zastosowanie podczas leczenia ran po oparzeniach, czy zabiegach chirurgicznych. Stosuje się go także na owrzodzenia cukrzycowe, oraz odleżyny. Miód można z powodzeniem stosować na niektóre schorzenia alergiczne skóry. Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem.
W sprzedaży są dostępne następujące miody:
Miód wrzosowy
Miód rzepakowy
Miód lipowy
Miód kremowy Mniszek Lekarski
Miód kremowy Lipa z Bławatkiem
Miód Akacjowy
Miód Gryczany
Miód Wielokwiatowy
Miód nie jest zarejestrowany jako lek – formalnie jest traktowany jako substancja spożywcza, ale faktycznie jest lekiem. W przypadku spożywania miodu jako substancji leczniczej zaleca się taki miód który gwarantuje efekt leczniczy. Najlepiej zakupić go bezpośrednio od znajomego pszczelarza.
Adresy indywidualnych pszczelarzy można uzyskać w każdym większym mieście, w siedzibach związku pszczelarzy. Ja polecam miód z pasieki Dutkowiak dostępny w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa. Dostępny również przez Internet http://www.waszsklep.com.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 8:48 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :)

Dzięki za informacje.

Ale dodać tu muszę, że każdy kto zaczyna jadać miód... albo ma objawy alergii... powinien zajrzeć do książki D'Adamo z serii zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą ALERGIE... lub chociaż na stronę autora.
Już o tym to pisałam... ale powtórzę:
Cytuj:
kto chce sprzedać dużo miodu będzie udowadniał, że każdy powinien ten miód jeść... nie interesuje go, że po dłuższym czasie można sobie wyhodować jakąś całkiem niechcianą chorobę lub się utuczyć. Na tym forum sporo ludzi wie już, że warto uwzględniać spostrzeżenia autora diet grup krwi. Info w/g encyklopedii zdrowia Dr Petera J. D'Adamo już podałam, natomiast w kierunkowych książkach tego samego autora z serii "Zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą krwi" ( Choroby układu sercowo-naczyniowego, Zapalenie stawów, Nowotwór, Cukrzyca, Alergie...) miód jest umieszczony w kategorii obojętne, ale dozwolone dozwolone rzadko, a więc 2 razy w miesiącu i też (jak w encyklopedii, w przypadku niewydzielaczy grup krwi 0 i AB należy do kategorii unikać.
W najnowszej książce D'Adamo "DIETA GENOTYPOWA" (wyd. po ang. 2007, po pol. 2009) są rzeczywiście określone GenoTypy dla których miód (1 łyżeczka , częstotliwość w/g uznania) jest korzystny ( dla Badacza), a nawet bardzo korzystny (dla Koczownika i Nauczyciela) , obojętny jest dla Łowcy, natomiast dla Zbieracza i Wojownika wykazuje cechy toksyczne tylko trochę, więc D'Adamo doradza im robić w jedzeniu miodu 3-6 miesięczne przerwy potrzebne do odtworzenia równowagi ustrojowej. Jest tam uwaga, że jeśli ktoś walczy z chorobą lub zauważa tycie to też powinien zrezygnować z miodu na pewien czas.

Ostatnio właśnie znajoma z grupą krwi AB... potwierdziła mi alergizujące działanie miodu...
A może odgrywa też jakąś rolę rodzaj miodu... doradzę jej by spróbowała

Pozdrawiam z Wołomina :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Wto Lut 22, 2011 12:00 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pon Mar 08, 2010 11:49 am
Postów: 101
Nie przesadzałabym z tym przybieraniem na wadze. A ile tego miodu się je? Dwie, trzy łyżeczki dziennie. To więcej zbędnych kalorii dostarczamy w innych produktach np. w napojach, pseudosokach. Ja miód lubię i stosuję jako środek wzmacniający, poprawiający moją odporność, leczniczy. Popękane usta - miód. Mocne stłuczenie, guz - miód. Przeziębienie -miód. Tak niektóre osoby mogą być uczulone na produkty pszczele i te nie powinny go jeść.
A jeśli chodzi o różne rodzaje miodu, to oprócz tych naszych pysznych miodów, na naszym rynku jest też miód manuka. Dość specyficzny w smaku i właściwościach.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Śro Kwi 20, 2011 2:34 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Kwi 20, 2011 2:10 pm
Postów: 9
najważniejsze, żeby miód był niepasteryzowany, miody w większości sklepów są niestety pasteryzowane


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Wto Cze 28, 2011 11:51 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pon Mar 08, 2010 11:49 am
Postów: 101
Ale przecież żaden znawca miodu, osoba która choć trochę interesuje się apiterapią nie kupuje miodów w sklepach. Chyba, że taki sklepik otworzy sobie pszczelarz. A wracając do ciekawostek to polecam przeczytać poniższy ciekawy artykuł:
mamzdrowie.pl/miod-na-antybiotykoodpornosc
Czasem zadziwiają mnie właściwości miodów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Śro Cze 29, 2011 10:54 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Cze 29, 2011 10:45 am
Postów: 1
fit maja napisał(a):
najważniejsze, żeby miód był niepasteryzowany, miody w większości sklepów są niestety pasteryzowane




Witam

chciałbym zdementować, że miodu się nie pasteryzuje

Jestem pszczelarzem i miodu nie pasteryzuję

pasteryzacja polega na podgrzewaniu np weków przez dłuższy czas w temperaturze 80 stopni C

ma za zadanie zabić bakterie i drożdże

miód nie wymaga takich zabiegów

zapewne chodziło o rozpuszczanie miodu poprzez podgrzewanie

miód szybko z postaci płynnej robi się skrystalizowany

jeżeli my pszczelarze przechowujemy większe ilości miodu w beczkach, to w zimie, żeby nalać go do słoików musimy go rozpuścić.

dba się wtedy jednak o to żeby miód rozpuszczany nie przekroczył granicznej temperatury 40 stopni C

dzięki temu nie traci swoich biologicznych właściwości (konkretnie chodzi o aktywność biologiczną enzymów, które są białkami, a białką ścinają się w temperaturze większej niż 40 stopni C i tracą swoja aktywność - tak jak np. białko jaja kurzego)


dla osób, które jednak szukają miodu nie podgrzewanego mamy u siebie miody rozlewane w sezonie do słoików i nie rozpuszczane.


mam nadzieję iż moja wiedza będzie Państwo pomocna :)

więcej an temat miodu opisuję na swojej stronie www.ekomiodek.pl


pozdrawiam Miodożerców z uśmiechem :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 2:34 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pon Mar 08, 2010 11:49 am
Postów: 101
To ja pozwolę sobie wspomnieć jeszcze o innych leczniczych miodach - LifeMel. To miody których jak zrozumiałam z opisu produktu jest kształtowany przez odpowiednie odżywianie pszczół. Miody te wykorzystuje się min, w leczeniu osób poddanych chemioterapii a także anemików.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pon Paź 31, 2011 3:17 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Paź 17, 2011 11:22 am
Postów: 22
A ja kiedyś słyszałem, że nie powinno się jeść miodu z innego kraju, niz ten w którym się mieszka...? wiecie coś na ten temat?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pon Lis 28, 2011 12:52 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pon Mar 08, 2010 11:49 am
Postów: 101
Hm a niby czemu? Przeglądając różne informacje o miodach, apiterapii, produktach pszczelich dosłownie raz spotkałam się, ze stwierdzeniem, że miody zagraniczne raczej nie uczulają. To było w kontekście alergii na produkty pszczele. Ale może to mylne, może ktoś kto zna się na miodach zawodowo wypowie się.
LifeMel powstają pod bacznym okiem naukowców, więc osobiście traktowałabym je raczej jako coś w rodzaju lekarstwa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Śro Lis 30, 2011 1:24 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Paź 31, 2011 11:15 am
Postów: 24
Miejscowość: Sandomierz
A ja mam pytanie trochę z innej beczki ;)

Jaki miód jest najlepszy do marynowania skrzydełek kurczaka? :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Pią Gru 02, 2011 2:24 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Lip 28, 2011 9:26 am
Postów: 177
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia,ale również chętnie się dowiem. Jak do tej pory najbardziej polubiłem ido akacjowy i rzepakowy. Jest pyszny.

_________________
www.optilus.pl - soczewki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Sob Gru 31, 2011 9:44 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Paź 24, 2011 7:02 pm
Postów: 17
Na temat miodów dyskusja była niedawno w telewizji. Poruszano temat czy podawać miód dzieciom. Oczywiście byli zwolennicy i przeciwnicy. Sam należę do zwolenników, dzieci u mnie zajadają się miodami. Ograniczyliśmy cukier na rzecz miodu.
Pani majka przytoczyła informację o miodach zagranicznych. Nowozelandzki jest mi znany, wielokrotnie trafiam na informacje o nim, artykułu także w branży para medycznej. Kiedyś nawet trafiłem na dość ciekawą dysputę dwóch internautów zwolennika miodu oraz osoby negującej.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Śro Sty 04, 2012 4:48 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Lip 28, 2011 9:26 am
Postów: 177
Osobiście nie widzę żadnych przeciwskazań odnośnie podawania miodu dzieciom,pod warunkiem że znamy granicę. Co za dużo to nie zdrowo,nawet dla dorosłej osoby,więc co dopiero u dziecka.

_________________
www.optilus.pl - soczewki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rodzaje miodu
PostWysłany: Wto Sty 10, 2012 1:09 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lis 25, 2011 5:00 pm
Postów: 5
Czy ktoś z forumowiczów zna/używa miodu drahimskiego? Czytałam ostatnio o nim artykuł, gdzie podkreślano jego naturalność i wyjątkowe właściwości ( http://www.pasiekafujarskich.pl/, http://www.natoobe.pl/lifestyle/article/view/category/13/la_id/46). Moglibyście mi pomóc i wypowiedzieć się na ten temat? Ktoś próbował? Zastanawiam się nad kupnem, ale nie wiem czy warto...


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności