składniki: 20 dag masła 20 dag czekolady 20 dag cukru 5 jaj 80 g mąki kilka kasztanów składniki na bezę: 10 dag cukru 2 białka 700 ml wody
Wykonanie:
Czekoladę i masło wrzucić do miski, całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier, wymieszać, wbić jaja i ubijać krem. Wsypać mąkę oraz pokrojone kasztany. Wyłożyć formę pergaminem wysmarowanym masłem, wlać ciasto. Piec 15 minut.
Przygotowanie bezy: wodę i cukier podgrzewać w garnku do uzyskania jasnego karmelu, cały czas pilnując aby do doszło do wrzenia. Białka ubić na piane, dodać cukier i nadal ubijać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wyłożyć piane i z powrotem dać do piekarnika na około 5 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić i wyjąć z formy.
|