Do wcześniej przygotowanego zakwasu żytniego dodałam:
SN - szklankę wody i łyżeczkę soli K - mąkę orkiszową G - mąkę żytnią, szklankę czerwonego wina, wyprażone na patelni orzechy włoskie SŁ -łyżkę miodu, łyżkę oliwy O - łyżeczkę startego imbiru SN - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami formy, pamiętając, że po odstawieniu na kilka godzin w ciepłe miejsce chleb powiększy się prawie dwukrotnie.
Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Po wyrośnięciu wkładamy go do zimnego piekarnika, nagrzewamy do 220 stopni, po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200 st. Po kolejnych 10 min. do 180 st i pieczemy około 50 minut.
Tak upieczony chleb będzie miał bardzo chrupiąca skórkę, jeśli natomiast chcemy, aby był miękki i bardziej wilgotny wystarczy włożyć do piekarnika foremkę z wodą.
Smacznego:)! Czekam na Wasze opinie:)
|