Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Sob Lis 17, 2018 7:18 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gotowanie według 5 ciu przemian
PostWysłany: Śro Lut 29, 2012 5:07 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Lut 29, 2012 5:05 pm
Postów: 1
Witam

Pytanie takie mam, czy jakaś z dziewczyn może słyszała coś na ten temat??
Znalazłam ciekawy kurs kulinarny na ten temat i jestem ciekawa czy to coś fajnego
i czy ma taki wpływ na zdrowie jak piszą ??

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Gotowanie według 5 ciu przemian
PostWysłany: Czw Maj 16, 2013 12:19 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Co prawda nie czytałem, ani nie słyszałem nic na temat gotowania według zasady 5-ciu przemian, ale za to wiem coś na temat odżywiania się wedle wspomnianej zasady. Otóż należy wyjść od założenia, iż mamy 5 pór roku - wiosna, lato, babie lato, jesień i zima. Każdej pory roku spożywamy inne warzywa, owoce, tudzież produkty spożywcze.
I tak wiosna odpowiada drzewu, a więc według chińskiej medycyny tradycyjnej wątrobie. A więc w tym okresie musimy zadbać o to, by nasza wątroba czuła się wyśmienicie. Jest to okres odpoczynku od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Zamiast tego możemy spożywać sałatki z nowalijkami wprost z naszego ogródka: rzodkieweczką, pomidorkiem, sałateczką, szczypiorkiem, cebuleczką itd.
Lato to pora ognia, a zatem według chińskiej medycyny tradycyjnej serca. Dla naszego serduszka zdrowe będzie spożywanie mięsa ryb, a także czerwonych warzyw i owoców oraz kaszy gryczanej i fasoli bogatych w potas.
Babie lato to pora ziemi, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej żołądka. W tym okresie należy zrezygnować ze słodyczy, aby zbytnio nie przeciążać odpowiadającej żołądkowi trzustki. Konieczne jest spożywanie warzyw, głównie ziemniaków i kapusty oraz picie soku z surowej kapusty lub surowych ziemniaków.
Jesień to pora metalu, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej jelita grubego i płuc. W tym okresie należy spożywać dużo warzyw z rodziny cebulowych, w tym cebuli (Alium cepa) i czosnku (Alium sativum). Warzywa te są zbawienne dla jelita grubego, ponieważ regulują jego pracę, a także zawierają kwercetynę bioflawonoid zwiększający odporność organizmu, dzięki czemu nie zapadamy na choroby oskrzeli i płuc. Poza tym w tym okresie konieczne jest dostarczanie organizmowi naturalnego błonnika.
Zima to pora wody, a więc wedle chińskiej medycyny tradycyjnej nerek i pęcherza moczowego. W tym okresie nie należy dużo pić, aby nie obciążać płynem wyżej wspomnianych narządów. Jest to zdecydowanie pora, w której musimy dostarczyć organizmowi ciepła, a nic tak go nie dostarcza jak spożywanie mięsa i to głównie mięsa drobiu, choć nie wykluczone jest czerwone mięso wieprzowe i wołowe. Temu samemu służy spożywanie gorących potraw, a także dań pikantnych.
Tak w skrócie wygląda 5 przemian w kuchni. Wiele na ten temat można się też dowiedzieć z publikacji Anny Czelej - Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności