ZAPIEKANKA WŁOSKA
Składniki:
· 20 dag makaronu — rurek, muszelek lub krajanki
· 20 dag pieczarek
· 20 dag szynki wędzonej
· 2 puszki przecieru pomidorowego
· parmezan
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· masło
· oregano, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 startego parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
ok.1,5 kg ziemniaków,
0,5 kg mielonego (najlepsze zmielone resztki mięs niewędzonych) ,
2 cebule ,
2 papryki lub kilka pieczarek ,
2-3 pomidory ,
starty żółty ser do posypania,
1 szklanka bulionu (własny lub z kostki),
trochę tłuszczu (gatunek dowolny-ja lubię smalec od pieczenia mięsa),
sól, pieprz, kminek, majeranek, bazylia, oregano ,
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA
Składniki:
· 3 piersi z kurczaka
· mąka
· masło
· 2 pomidory
· 10 dag pieczarek
· szczypiorek
· curry, papryka słodka, sól
Sos:
· masło
· mąka
· bulion lub rosół
· wino białe
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować grubo masłem, ułożyć mięsko i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 min. w średniej temperaturze (ok. 200°C).
W międzyczasie roztopić masło (ok. 10 dag), dodać kilka łyżek mąki, wymieszać, dodać ok. pół szklanki rosołu i ok. pół szklanki wina. Sos nie powinien być zbyt rzadki, w razie potrzeby zagęścić mąką.
Wyjąć mięso z piekarnika, udekorować pokrojonymi w kostkę pomidorami, pokrojonymi w plasterki i podduszonymi na patelni pieczarkami i szczypiorkiem. Polać sosem.
Zapiekanka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Ziemniaki pokroić w plastry, wymieszać z kminkiem. Połowę ułożyć w naczyniu. Na nie mięso przesmażone z przyprawami na tłuszczu, pieczarki lub paprykę w kostkę. posypać przyprawami. okryć plastrami pomidorów bez skórki. Podlać bulionem. Piec ok.30-tu minut. Posypać serem i piec do miękkości ziemniaków.
Składniki:
- ziemniaki - 6 szt. (duże),
- mięso mielone - 250 g,
- ser żółty - stary (2 gotowe woreczki ze sklepu) cebula - 2 szt.,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- bazylia,
- tymianek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki w łupinach ugotować na pół twardo. Ok. 15 min. od zagotowania wody. W tym czasie usmażyć mięso mielone i osobno podsmażyć cebulkę. Po podgotowaniu, ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki. Do rondla (lub naczynia żaroodpornego)włożyć trochę cebulki, na to pokrojone ziemniaki, mięso mielone, pokrojone pieczarki i przyprawić. Na koniec położyć starty ser żółty. I jeszcze raz: cebulka, ziemniaki, mięso, pieczarki, przyprawy, ser żółty.
Potrzebne przybory:
Rondel lub naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Na gorąco, prosto z piekarnika. Można ją potem odgrzewać.
Uwagi:
Zapiekanka jest wigotna i nie trzeba dodawać śmietany, zastępuje ją w tym momencie tłuszczyk z cebulki. Jak ktoś nie boi się tłuszczu, to można trochę jeszcze go dodać z mięsa.
Czas przygotowania:
15 min. na przygotowanie.
45 min. zapiekanie w temp. 200 st. C.
Można zapiekać na termoobiegu.
Zapiekanka z kurczaka
15 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka),
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag),
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki mleka,
5 plastrów ananasa z puszki,
2 mandarynki,
4 łyżki rodzynek,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki przyprawy curry łagodnej,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron.
Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy,curry,
doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min i zapiekać w temp. 180 st.C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami
|