Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Kwi 24, 2024 10:30 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pizza
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 4:06 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Maj 18, 2006 5:22 am
Postów: 3
Miejscowość: Wroc
Coś włoskiego na odmianę
Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić?
Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem :)
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: zapiekanka włoska
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 4:08 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Cze 07, 2006 4:42 am
Postów: 3
Miejscowość: Bia
ZAPIEKANKA WŁOSKA
Składniki:

· 20 dag makaronu — rurek, muszelek lub krajanki
· 20 dag pieczarek
· 20 dag szynki wędzonej
· 2 puszki przecieru pomidorowego
· parmezan
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· masło
· oregano, natka pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 startego parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:


ok.1,5 kg ziemniaków,
0,5 kg mielonego (najlepsze zmielone resztki mięs niewędzonych) ,
2 cebule ,
2 papryki lub kilka pieczarek ,
2-3 pomidory ,
starty żółty ser do posypania,
1 szklanka bulionu (własny lub z kostki),
trochę tłuszczu (gatunek dowolny-ja lubię smalec od pieczenia mięsa),
sól, pieprz, kminek, majeranek, bazylia, oregano ,
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA
Składniki:

· 3 piersi z kurczaka
· mąka
· masło
· 2 pomidory
· 10 dag pieczarek
· szczypiorek
· curry, papryka słodka, sól
Sos:

· masło
· mąka
· bulion lub rosół
· wino białe
Wykonanie:
Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować grubo masłem, ułożyć mięsko i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 min. w średniej temperaturze (ok. 200°C).
W międzyczasie roztopić masło (ok. 10 dag), dodać kilka łyżek mąki, wymieszać, dodać ok. pół szklanki rosołu i ok. pół szklanki wina. Sos nie powinien być zbyt rzadki, w razie potrzeby zagęścić mąką.
Wyjąć mięso z piekarnika, udekorować pokrojonymi w kostkę pomidorami, pokrojonymi w plasterki i podduszonymi na patelni pieczarkami i szczypiorkiem. Polać sosem.




Zapiekanka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Ziemniaki pokroić w plastry, wymieszać z kminkiem. Połowę ułożyć w naczyniu. Na nie mięso przesmażone z przyprawami na tłuszczu, pieczarki lub paprykę w kostkę. posypać przyprawami. okryć plastrami pomidorów bez skórki. Podlać bulionem. Piec ok.30-tu minut. Posypać serem i piec do miękkości ziemniaków.
Składniki:

- ziemniaki - 6 szt. (duże),
- mięso mielone - 250 g,
- ser żółty - stary (2 gotowe woreczki ze sklepu) cebula - 2 szt.,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- bazylia,
- tymianek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki w łupinach ugotować na pół twardo. Ok. 15 min. od zagotowania wody. W tym czasie usmażyć mięso mielone i osobno podsmażyć cebulkę. Po podgotowaniu, ziemniaki ostudzić i pokroić w plasterki. Do rondla (lub naczynia żaroodpornego)włożyć trochę cebulki, na to pokrojone ziemniaki, mięso mielone, pokrojone pieczarki i przyprawić. Na koniec położyć starty ser żółty. I jeszcze raz: cebulka, ziemniaki, mięso, pieczarki, przyprawy, ser żółty.
Potrzebne przybory:
Rondel lub naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Na gorąco, prosto z piekarnika. Można ją potem odgrzewać.
Uwagi:
Zapiekanka jest wigotna i nie trzeba dodawać śmietany, zastępuje ją w tym momencie tłuszczyk z cebulki. Jak ktoś nie boi się tłuszczu, to można trochę jeszcze go dodać z mięsa.
Czas przygotowania:
15 min. na przygotowanie.
45 min. zapiekanie w temp. 200 st. C.
Można zapiekać na termoobiegu.
Zapiekanka z kurczaka

15 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka),
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag),
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki mleka,
5 plastrów ananasa z puszki,
2 mandarynki,
4 łyżki rodzynek,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki przyprawy curry łagodnej,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron.
Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy,curry,
doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min i zapiekać w temp. 180 st.C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Przepis na pizzę
PostWysłany: Śro Cze 28, 2006 4:34 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 19, 2006 4:48 am
Postów: 4
Przepis na pizzę

Do zrobienia pizzy potrzebujemy 300g mąki. O mące zapomnieć się raczej nie da, przynajmniej trudno mi to sobie wyobrazić. Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 0.5 szklanki letniej wody i wkruszamy drożdże (ok. 20g). Woda nie może być gorąca, bo nam zabije drożdże i zamiast pizzy będzie opłatek wigilijny. Nie może też być zimna, bo drożdże nie wystratują.
Po chwili na powierzchni wody powinna się utworzyć skorupa z pęknięciami - znak, że drożdże pracują. Dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy (z oliwek, nie jakiś tam olej).
Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy.
Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło. Blachę wcześniej natłuścić, a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.
W międzyczasie zrobiliśmy sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo pieprzu, a zależnie od nastroju i fantazji także papryki, soli i innych przypraw.
Na górę kładziemy salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można położyć przesmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Całość obficie przesypujemy startym serem (w ideale jest to mozzarella, choć nie koniecznie). Na koniec możemy posypać bazylią, oregano lub oliwkami.
Piec musi być nagrzany możliwie najlepiej. W piekarniu 220 st.C z termoobiegiem pizza jest gotowa po około 12 minutach.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 6:35 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Wrz 01, 2007 9:00 pm
Postów: 14
hm... brzmi smakowicie ale ja chyba wzielabym pieczarki ze sloiczka:P szybciej.. a i tak sie upieczą i tak


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Wrz 20, 2007 11:40 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Wrz 07, 2007 9:49 am
Postów: 16
ale czy takie marynowane będa dobrze smakowały na pizzy? W sumie nie wiem, nie próbowałam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: pizza
PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 9:04 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Cze 19, 2006 5:18 am
Postów: 13
Składniki:
35 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
200 ml mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
20 ml oliwy
Filing:
5 pomidorów
10 dag szynki
15 dag mrożonych krewetek i małży
1 puszka filetów anchois
20 dag sera mozzarella
10 dag pieczarek
1/2 papryki czerwonej
10 oliwek zielonych nadziewanych papryką i czarnych bez pestek
20 ml soku z cytryny
30 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę, masło, mleko z drożdżami, sól wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić na 30-45 min. w ciepłe miejsce i przykryć papierem śniadaniowym. Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Krewetki i małże rozmrozić, umyć i osączyć. Szynkę pokroić w grube paski, a ser w cieniutkie paseczki. Filetami anchois owinąć czarne oliwki. Zielone pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać i podusić na patelni. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Rozciągnąć ciasto, a brzegi delikatnie zawinąć do wewnątrz. Posmarować uduszonymi pomidorami, ułożyć wszystkie składniki bez małży. Całość polać olejem z anchois i piec 25-30 min. w piekarniku w temp.230 st.C, potem ułożyć małże i piec ok.3 min.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 03, 2007 5:16 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Mar 08, 2007 8:34 pm
Postów: 29
Wczoraj na obiadokolację robiłyśmy dla odmiany pizzę z przepisu Marioli, co prawda nie miałyśmy czarnych oliwek, ale i tak była przepyszna :)
Bardzo dobrze wychodzi też pizza z przepisu poniżej:

Łatwa i pyszna pizza :

Składniki:

2 szklanki mąki
ok. 4 dag drożdży
pół szklanki wody
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Filing:
co kto lubi :)

Drożdże rozcieramy z wodą, wlewamy do mąki, dodajemy olej, sól . Zagniatamy ciasto a następnie wykładamy na prostokątną blachę i podpiekamy. Na lekko wyrośnięte, jeszcze ciepłe wykładamy składniki, co kto lubi: oliwki, wędlina, pieczarki, pomidory groszek, papryka itp., doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i podpiekamy tak żeby ser się stopił, a ciasto lekko zarumieniło.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności