Koniczynka napisał(a):
Ziemniak w Polsce przyjął bardziej formę "zapychacza" do innych potraw niż dania samego w sobie. Oczywiście mamy placki ziemniaczane, ziemniaczki w mundurkach czy też sałatkę ziemniaczaną, ale to jak widać nie wiele. Jako, że ja uwielbiam eksperymentować to często przeglądam różne przepisy i na ziemniaka też ostatnio chwyt znalazłam. Faszerowana papryka jest nam dobrze znana, jednak kto by pomyślał że można zrobić faszerowanego ziemniaka, niżej zamieszczam przepis który znalazłam na stronie przepisy.ancymonki, naprawdę prosty w wykonaniu, a jak dobrze smakuje.
Składniki:
4 duże ziemniaki
5 dag mąki tartej
30 dag wędzonego boczku
10 dag sera żółtego
1 cebula
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki
sól
pieprz
chili
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę
Pokrój boczek i podsmaż razem z cebulą na oleju
Dopraw pieprzem i chili
Wystudź ziemniaki, obierz, przekrój w poprzek na pół
Wydrąż środek,
Miąższ pokrój w drobną kostkę, dodaj ser, podsmażony boczek z cebulą oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki
Wszystko dokładnie wymieszaj
Połówki ziemniaków napełnij farszem i złóż w całość
Obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w bułce
Smaż na głębokim oleju na złoty kolor
super, że się pofatygowałaś i podałaś przykład dania z ziemniaczkami.
Brzmi smacznie, będe próbować w trakcie weekendu majowego.