Celiaklia nie musi oznaczać nudy w kuchni! Oto przepis na bananowe brownie, które posmakuje każdemu i będzie bezpieczne dla wystrzegających się glutetnu.
Co musisz przygotować?
- 150 gramów bezglutenowej mąki jaglanej(np. Incola)
- 3 dojrzałe banany
- 350 gramów czekolany mlecznej
- garść daktyli
- 150 gramów masła
- 4 jajka
- 200 gramów cukru brązowego
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Jajka ubij z cukrem, do momentu aż masa zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę, wymieszaj delikatnie z jajkami i cukrem (czekoladę lej cienką stróżką do ubitej masy). Banany oraz daktyle pokrój na małe kawałki, do rozdrabniania bananów użyj widelca - ciasto będzie miało jednolitą, ładną masę. Wymieszaj wszystkie składniki, na koniec delikatnie mieszając dodaj mąkę, przesiewając ją. Całość wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 min. w 180 stopniach.
Polecam podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego! Tylko nie próbujcie brownie przed przybyciem gości, bo może zniknąć zanim się pojawią
Po więcej przepisów zapraszam na http://www.incola.com.pl/category/przepisy/