Można kupić gotowy w sklepie ale w ten jeden dzień w roku warto samemu zrobić barszcz z uszkami.
Przygotować:
- 3 kg małych, czerwonych buraków
- 1 kromkę suchego chleba razowego chleba
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- listek laurowy
- cukier, pieprz i sól
na uszka:
- 3 szklanki maki
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju (lub masła)
- jajko
- pieprz i sól
przygotowanie kwasu buraczanego
Na 5 dni przed wigilią obierz i poszatkuj niecały kg buraków. Dodaj 1 kromką suchego, prawdziwego razowego chleba. Wsyp wszystko do glinianego dzbanka (może być słoik) i zalej przegotowaną, letnią wodą do wysokości 2 cm nad powierzchnia buraków.
Wymieszaj, przykryj gazą i przymocuj ją sznurkiem.
Odstaw dzban w ciepłe miejsce na około 3 dni. Po tym czasie skosztuj czy ma intensywny, kwaśny smak i mocno buraczkowy kolor. W razie konieczności można pozostawić jeszcze na dwa dni aby kwas bardziej doszedł.
Gdy już mamy ukiszone buraczki, możemy przygotować grzyby, płuczemy je i pozostawiamy częściowo w wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je. Gotowe odcedzamy na sitku (wywar pozostawiamy, będzie jeszcze potrzebny)
W międzyczasie można już gotować świeże buraki, przetarte wcześniej na tarce o bardzo dużych oczkach. Do gotującej wody dodajemy listek laurowy, później zmniejszamy gaz trzymając jeszcze przez 20 minut gotujący się wywar. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy.
Po ugotowaniu, gdy wywar już ostygnie odcedzamy go do innego garnka mocno wyciskając fusy z buraków.
Tak przygotowany wywar należy ponownie odgrzać na 2 godziny przed podaniem. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem oraz przygotowanym wcześniej sosem z kwaszonych buraków. Ważne jest aby dodawać stopniowo, każdorazowo kosztując smak. Lepiej przygotować mało kwaśny niż przesadzić tak, że będzie niejadalny.
Przygotowanie uszek
Drobno posiekaj grzyby lub zmiel je w maszynce. Pokrój drobno cebulę i usmaż ja na oleju lub maśle. Zmieszaj mielone grzyby z przygotowana cebulką. Dodaj jedno roztrzepane jajko.
Dodawaj bułkę tartą i wywar z grzybów tak aby otrzymać masę. Przypraw solą i pieprzem i ugniataj tak aby masa była odpowiednio gęsta.
Farsz odstaw do lodówki i przygotuj ciasto na uszka.
Wsyp do pustej miski: mąkę, jajko i szczyptę soli. Dolej niewielka ilość wody tak aby zagnieść sprężyste ciasto. Pozostaw je na około 15 minut pod serwetką.
Podziel ciasto na trzy części i z kolejnych rozwałkuj placek. Wycinaj z niego małe kwadraciki o wielkości 4 cm. Do każdego wkładaj kulkę z farszu i zamknij przyciskając do siebie rogi. Uformowane trójkąciki nie powinny mięć dziurek, muszą być starannie posklejane.
Uszka układamy na serwecie posypanej mąką.
W międzyczasie można już nastawić wodę w dużym garnku. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy porcjami uszka, tak aby nie zatrzymać wrzenia. Uszka po minucie zaczna wypływać, więc zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Dobrze odsączone uszka na talerzach zalewamy gorącym barszczem.
Smacznego i Wesołych Świąt