Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Kwi 24, 2024 7:48 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pasztet na święta
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 11:55 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Cze 19, 2006 5:18 am
Postów: 13
Potrzebuję dobry przepis na pasztet świąteczny


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Właściwy pasztet
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 1:34 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 4:20 pm
Postów: 9
Składniki
1 kg cielęciny lub cały kurczak
1 kg łopatka
1 kg wołowe -może być pręga lub kark
0,5 kg podgardle
25 dag tłustego boczku
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 bułka wrocławska
2 cebule /duże/
przyprawy- ziele angielskie, listek laurowy, majeranek ,sól, gałka muszkatołowa, imbir
suszone grzyby, ziarna pieprzu i jałowca, po 1 łyżeczce tymianku i estragonu 4 łyżki porto lub 2 łyżki brandy
2 marchewki, mały seler, pietruszka
4 jaja
tarta bułka
smalec
Jak przyrządzić
Mięso włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, kilka liści laurowych, ziele angielskie, ziarenka pieprzu czarnego, obraną cebulę i grzyby. Wszystko zalać wodą tak, aby było przykryte całkowicie. Gotować przez 2 godz. na małym ogniu aż będzie miękkie. Po ostudzeniu wyjąć włoszczyznę i przyprawy. Zmielić jak najdrobniej w maszynce do mięsa 2 krotne. Masę po zmieleniu doprawiamy mielonym pieprzem (pasztet z drobiu i cielęciny - białym, z innych mięs - czarnym), gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Do masy dodać żółtka, bułkę namoczoną w wywarze i odciśniętą Dla wzbogacenia smaku możemy też wlać kieliszek porto, malagi, koniaku lub czerwonego wytrawnego wina, dodać kapary lub krojone suszone śliwki. Wyrobić na jednolitą gładką masę o konsystencji masy na kotlety mielone. Jeśli jest zbyt rzadka, można dosypać nieco kaszy manny lub bułki tartej, jeśli zbyt gęsta dodać wywaru z gotowania. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Dno formy wykłada się plasterkami słoniny tak, aby utworzył się z nich wzór, nadający pasztetowi estetyczny wygląd. Słonina ułożona na dnie formy chroni masę pasztetową przed przypaleniem i przywarciem w czasie pieczenia. Formę wysmarować smalcem, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości. Pasztet posypać bułką tartą. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C. Wypieczony pasztet powinien być ładnie zrumieniony i odstawać od formy. Przestudzone pasztety wyjmuje się z form i pozostawia do zupełnego zastygnięcia. Pasztet pieczony bez ciasta po wyjęciu z formy przykrywamy deską, obciążamy i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy pasztet ma być podany jako przystawka na gorąco, piecze się go w formie wyłożonej ciastem kruchym, półfrancuskim lub francuskim. Aby para nie porozrywała ciasta, w górnej jego warstwie wycinamy otwory. Jeśli wsuniemy w nie ruloniki z aluminiowej folii, po wystygnięciu pasztetu możemy wlać bulion z dodatkiem żelatyny, co utworzy pod ciastem warstwę galarety. Pasztety pieczone lub gotowane na parze są potrawami wykwintnymi i mogą być podawane na gorąco lub na zimno. Do pasztetów podawanych na zimno stosuje się sosy zimne, sałatki i pieczywo. Pasztety mogą być również podawane w galarecie, a wówczas pasztet gotowany lub pieczony kraje się w plastry i układa na dnie półmiska zalanego cienką warstwą wystudzonej galarety. Plastry pasztetu zalewa się ponownie galaretą i studzi; podaje się z ostrym sosem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności