Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Sob Kwi 20, 2024 4:54 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: strucla makowa
PostWysłany: Wto Cze 27, 2006 4:49 am 
STRUCLA MAKOWA
CIASTO : 35 dkg mąki, 12 dkg masła (ewentualnie margaryny), 3 żółtka, 10 dkg cukru, 5 dkg drożdży, skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 szklanki ciepłego mleka
NADZIENIE : 50 dkg maku, 1 l mleka, 12 dkg masła, 3/4 szklanki miodu, 4 jajka, 15 dkg cukru, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 10 dkg posiekanych migdałów, 15 dkg rodzynek, 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 kieliszek rumu lub koniaku
CIASTO: drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do mąki zaczyn drożdżowy, ubite żółtka i otartą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, lekko posypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE : Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na maleńkim ogniu około 30 minut. Osączyć na sitku i zemleć : w maszynce zwykłej 3 razy, a w specjalnej do maku z drobnym sitkiem tylko raz. W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło razem z miodem i cukrem waniliowym. Dodać bakalie i mak. Dusić masę ok. 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliła. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do lekko ostudzonej masy. Wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać alkohol, wymieszać i jeszcze letnią masę nałożyć na cienko rozwałkowany prostokąt ciasta, posmarowany białkiem (po upieczeniu zapobiegnie to oddzieleniu się maku od ciasta). Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końce mocno zlepić i podwinąć pod spód.
Makowiec ułożyć w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli makowce mają być długie i wąskie , ciasto i mak należy podzielić n dwie części i zwinąć dwie strucle. Każdą struclę zawinąć w natłuszczoną folię, zostawiając na końcach około 10 cm pustej folii. Strucelki rosną wtedy wzdłuż i mają ładny kształt. Upieczone i ochłodzone makowce można polukrować i ozdobić bakaliami.


Góra
  
 

zdrowie



 Temat postu: makowiec
PostWysłany: Śro Cze 28, 2006 4:43 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 26, 2006 3:34 am
Postów: 2
Miejscowość: Bielawa
Składniki:
- Ciasto: 0.5 kg mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 1/4 litra mleka
- 1.5 paczki drożdży instant
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Masa makowa: 30 dag maku niebieskiego
- 10 dag cukru
- 10 dag rodzynek
- ok 5 dag migdałów (w płatkach)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 duże jajko
- 5 łyżek syropu wiśniowego lub malinowego
- 1 łyżka masła
- pół fiolki olejku migdałowego

Sposób przyrządzania:

Przygotowanie ciasta: Mleko, masło i cukier podgrzać. Do miski wsypać: mąkę, drożdże, cukier waniliowy, sól i dodać jajka. Zamieszać, wlać ostudzone z dodatkami mleko. Wyrabiać ręką aż do oderwania się ciasta i tak przygotowaną masę zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej: Mak zemleć w maszynce, rodzynki opłukać i osączyć, do rondla włożyć: masło, mak, cukier, miód, rodzynki, migdały i syrop. Ciągle mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu, lecz nie przesmażać. Gdy masa nieco ostygnie, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać olejek migdałowy. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąty o grubości ok. 1 cm, na ciasto wyłożyć masę makową, pomijając brzegi. Całość zwinąć w rulon i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek. Po wyrośnięciu włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu i wystudzeniu struclę polukrować (najlepszy jest lukier z dodatkiem alkoholu). Udekorować skórką pomarańczową, płatkami migdałów, rodzynkami lub orzechami.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności