Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Nie Mar 07, 2021 6:34 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 4:12 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Maj 14, 2006 1:44 pm
Postów: 36
Miejscowość: Oborniki
Można kupić gotowy w sklepie ale w ten jeden dzień w roku warto samemu zrobić barszcz z uszkami.
Przygotować:
  • 3 kg małych, czerwonych buraków
  • 1 kromkę suchego chleba razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • listek laurowy
  • cukier, pieprz i sól
na uszka:
  • 3 szklanki maki
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju (lub masła)
  • jajko
  • pieprz i sól

przygotowanie kwasu buraczanego
Na 5 dni przed wigilią obierz i poszatkuj niecały kg buraków. Dodaj 1 kromką suchego, prawdziwego razowego chleba. Wsyp wszystko do glinianego dzbanka (może być słoik) i zalej przegotowaną, letnią wodą do wysokości 2 cm nad powierzchnia buraków.
Wymieszaj, przykryj gazą i przymocuj ją sznurkiem.
Odstaw dzban w ciepłe miejsce na około 3 dni. Po tym czasie skosztuj czy ma intensywny, kwaśny smak i mocno buraczkowy kolor. W razie konieczności można pozostawić jeszcze na dwa dni aby kwas bardziej doszedł.

Gdy już mamy ukiszone buraczki, możemy przygotować grzyby, płuczemy je i pozostawiamy częściowo w wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je. Gotowe odcedzamy na sitku (wywar pozostawiamy, będzie jeszcze potrzebny)
W międzyczasie można już gotować świeże buraki, przetarte wcześniej na tarce o bardzo dużych oczkach. Do gotującej wody dodajemy listek laurowy, później zmniejszamy gaz trzymając jeszcze przez 20 minut gotujący się wywar. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy.
Po ugotowaniu, gdy wywar już ostygnie odcedzamy go do innego garnka mocno wyciskając fusy z buraków.
Tak przygotowany wywar należy ponownie odgrzać na 2 godziny przed podaniem. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem oraz przygotowanym wcześniej sosem z kwaszonych buraków. Ważne jest aby dodawać stopniowo, każdorazowo kosztując smak. Lepiej przygotować mało kwaśny niż przesadzić tak, że będzie niejadalny.

Przygotowanie uszek
Drobno posiekaj grzyby lub zmiel je w maszynce. Pokrój drobno cebulę i usmaż ja na oleju lub maśle. Zmieszaj mielone grzyby z przygotowana cebulką. Dodaj jedno roztrzepane jajko.
Dodawaj bułkę tartą i wywar z grzybów tak aby otrzymać masę. Przypraw solą i pieprzem i ugniataj tak aby masa była odpowiednio gęsta.
Farsz odstaw do lodówki i przygotuj ciasto na uszka.
Wsyp do pustej miski: mąkę, jajko i szczyptę soli. Dolej niewielka ilość wody tak aby zagnieść sprężyste ciasto. Pozostaw je na około 15 minut pod serwetką.
Podziel ciasto na trzy części i z kolejnych rozwałkuj placek. Wycinaj z niego małe kwadraciki o wielkości 4 cm. Do każdego wkładaj kulkę z farszu i zamknij przyciskając do siebie rogi. Uformowane trójkąciki nie powinny mięć dziurek, muszą być starannie posklejane.
Uszka układamy na serwecie posypanej mąką.
W międzyczasie można już nastawić wodę w dużym garnku. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy porcjami uszka, tak aby nie zatrzymać wrzenia. Uszka po minucie zaczna wypływać, więc zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Dobrze odsączone uszka na talerzach zalewamy gorącym barszczem.
Smacznego i Wesołych Świąt


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 7:58 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Gru 24, 2006 2:14 pm
Postów: 24
Miejscowość: Pozna
No to postanowione, na Wigilie robię barszcz według przepisu Bacy :)
Moja babcia też kiedyś robiła wigilijny barszcz na naturalnym kwasie z buraków ale nie przekazała mi tego przepisu. Ten przepis wygląda obiecująco, nie podałeś tylko na ile osób to są proporcje?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 10:16 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Tym razem przepis ode mnie:

Barszcz wigilijny

Składniki:
1 kg buraków
cebula
2 ząbki czosnku
porcja włoszczyzny
10 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
sok z cytryny
sól
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
kilka dużych kapeluszy borowików suszonych
Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie myjemy, moczymy, gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Odstawiamy do ostygnięcia. Buraki i włoszczyznę obieramy, myjemy, gotujemy razem z przyprawami przez pół godziny i odstawiamy. Następnie wywar ten cedzimy przez gęste sito, dodajemy do niego przecedzony wywar z grzybów oraz kwas buraczany i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Odstawiamy barszcz aby smaki dokładnie się połączyły - najlepiej przygotować barszcz w przeddzień wigilii.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy lecz nie zagotowujemy. Na kilkanaście minut przed podaniem na stół dodajemy utarty czosnek. Podawać z uszkami .
Wesołych Świąt :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 25, 2007 11:30 am 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Gru 24, 2006 2:14 pm
Postów: 24
Miejscowość: Pozna
Zrobiłam barszcz według przepisu Bacy, wyszedł bardzo dobry wszystkim smakował.
Dziękuję i polacam wszystkim


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 5:50 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3778
Może jeszcze uda się skorzystać z tych sprawdzonych przepisów w tym roku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Pią Gru 26, 2008 3:38 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Mar 28, 2007 8:35 pm
Postów: 23
Barszcz z uszkami wedlug przepisu bacy to coś pysznego
naprawdę sprawdzony przepis :!:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Wto Gru 07, 2010 10:47 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Gru 07, 2010 10:41 am
Postów: 1
Widzę tu interesujące przepisy;) Zazdroszczę wam czasu na to wszystko. Ja mam teraz małe dziecko, a na dodatek w piątek musze być w pracy do 14.00 :evil: muszę wiec zamówić pierogi. Zastanawiam się gdzie w Poznaniu dostanę dobre ( niem mrożone). Ratujcie


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 11:10 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Mar 11, 2011 11:03 pm
Postów: 1
W ostatnie Boże Narodzenie wyszedł mi rewelacyjny barszcz z uszkami. To jest zdjęcie z naszego stołu.
Image.
Cały przpis dodałam na http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=681 (tylko na uszka, ale jak się wezmę to dodam też na barszcz).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Nie Lis 29, 2020 3:28 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Wrz 23, 2018 9:13 pm
Postów: 73
W tym roku idę na łatwiznę i kupuję gotowy barszcz z Krakusa, smakuje jak domowy, naprawdę świetny. Dosyć mam pracy przed świętami, więc nie będę sobie jeszcze dokładać roboty z gotowaniem ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Wigilijny barszcz z uszkami
PostWysłany: Śro Gru 09, 2020 8:38 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Sty 27, 2019 5:50 pm
Postów: 34
U nas też rok w rok jest barszcz krakusa ten z kartonu. Na prawdę nam bardzo smakuje, jak już się gotuje to dodajemy tylko trochę czosnku i majeranek.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności