Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Mar 29, 2024 1:29 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Rolada z indyka faszerowana szpinakiem :)
PostWysłany: Nie Sty 18, 2009 1:26 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Sty 18, 2009 1:06 pm
Postów: 4
Polecam pyszne roladki ze szpinakiem. Oto przepis:

Składniki:
700-800 g piersi indyka
180 g gotowanej szynki
600 g szpinaku
6 łyżek oliwy extravergine (z pierwszego tłoczenia)
80 g tartego parmezanu
1 kostka rosołu z kury Knorr
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
sznurek

Jak przygotować:
1. Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli.
2. Rozłóż mięso na papierze pergaminowym i je nim przykryj. (Dzięki papierowi tłuczek nie zniszczy faktury mięsa.) Rozbij tłuczkiem na placek grubości 0,5 cm.
3. Wrzuć szpinak do wrzątku i trzymaj go na ogniu 3-4 min. Uwaga!! Nie przykrywaj garnka, żeby liście zachowały piękny zielony kolor.
4. W drugim garnku zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść jedną kostkę rosołową.
5. Odcedź szpinak, zahartuj go pod strumieniem zimnej wody i odciśnij mocno w dłoni. Następnie drobno go posiekaj.
6. Cienkie, rozbite płaty mięsa posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z jednej strony.
7. Pokrój w cienkie paseczki szynkę i rozłóż ją na mięsie.
8. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem szpinak. Rozprowadź go na warstwie szynki.
9. Całość posyp tartym parmezanem.
10. Zroluj ściśle płaty mięsa. Zwiąż roladę trzema kawałkami sznurka w poprzek i jednym wzdłuż, jak paczkę, żeby dobrze się trzymała. Odetnij nadmiar sznurka.
11. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu ? temperatura powinna wynosić 220 stopni C.).
12. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy. Dodaj łyżeczkę masła do smaku.
13. Posól rolady i posyp je świeżo zmielonym pieprzem i przełóż je na rozgrzaną patelnię.
14. Podsmaż z 4 stron na rumiano, żeby białko wszędzie się ścięło. W czasie smażenia poruszaj patelnią. Chodzi o to, żeby mięso nie przywarło do spodu.
15. Przełóż rolady na tacę z piekarnika i piecz je 20-30 min. Podczas pieczenia co 5 minut podlewaj mięso wyciekającym tłuszczem.
16. Wyjmij roladę z pieca. Blachę, na której się piekło mięso, postaw na kuchence. Wlej 1 szklankę bulionu. Odskrob drewnianą szpatułką z dna to, co przywarło podczas pieczenia i wymieszaj.
17. Przelej płyn z blachy na patelnię. Podgrzewaj, aż nieco zgęstnieje.
18. Pod koniec dodaj musztardę, dobrze wymieszaj i od razu zdejmij patelnię z ognia (żeby nie zważyła ci się musztarda).
19. Posyp sos świeżo zmielonym pieprzem.
20. Roladę pokrojoną w plastry podawaj z sosem.

Smacznego :)

_________________
http://www.zdrowieziola.pl/ -


Góra
 Profil  
 

zdrowie



Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności