Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 9:47 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przysmaki wielkanocne
PostWysłany: Sob Mar 31, 2007 5:48 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Babka piaskowa
Składniki (na formę o średnicy 26 cm)
250 g margaryny
250 dag cukru
2 łyżki oleju
1 opakowanie waniliowego cukru
3 jaja
200 g maki ziemniaczanej
200 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki śmietany
tłuszcz I bulka tarta do formy
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa

Margarynę i olej ucieramy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy i ucieramy dalej, aż będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąka pszenną i z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy i mąkę i śmietanę, cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka tarta. Pieczemy ok. 45 minut w temp 180 200°C. Przestudzoną babkę ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:14 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
jescze cos mniej tuczącego :)
Sałatka wielkanocna
1 pęczek rzodkiewek
2 pomarańcze
5 cebulek ze szczypiorkiem
1 sałata
puszka fasolki kidney
8 plasterków szynki
sok z 1 cytryny
sol, bialy pieprz
5 łyżek oliwy
Rzodkiewki oczyścic, umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulki pokroić w krążki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki. Sałate umyć, osuszyć, fasolę osączyć z zalewy na sitku. Szynke pokroić w paski. Sok z cytryny wymieszać dokladnie z solą, pieprzem, cukrem i oliwą. Składniki salatki włożyc do salaterki, wymieszac, polać sosem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Kwi 02, 2007 3:12 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Roladki szynkowe
8 dużych plastrów szynki
250 g ziemniaków
½ łyżeczki kminku, sól
2 cebulki ze szczypiorkiem
2 ogórki konserwowe
2 jajka na twardo
50 g miękkiego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
biały pieprz
Ziemniaki wyszorować, gotować w wodzie z dodatkiem kminku i soli ok 20 min. Cebulki ze szczypiorkiem oczyścic, umyć i pokroić w krązki. Ogórki pokroić w kosteczkę, jajka obrać. Żóltka pokruszyć, białka posiekać. Przestudzone ziemniaki obrać, utrzeć z żóltkami, masłem, musztardą i jogurtem. Pastę wymieszać z cebulką, ogórkiem i bialkiem, doprawic solą i pieprzem. Plastry szynki posmarować farszem, zrolować, ułożyc na pólmisku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 11:18 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 24, 2007 8:06 pm
Postów: 135
TORT WIELKANOCNY
Składniki na forme o srednicy 26 cm
Ciasto:
5 jaj
100 g cukru
szczypta soli
70 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 g mielonej kawy
1 łyżeczka kakao
150 ml likieru kawowego

Krem
4 łyżeczki żelatyny
120 g migdałowych ciasteczek
60 ml likieru kawowego
3 żółtka
100 g cukru
szczypta soli
125 g kakao
1 łyżka oleju
500 g twarogu śmietankowego lub sera mascarpone
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (termoobieg 160 C). Białka oddzielić od żóltek. Zóltka utrzeć z solą, cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na kremową masę. Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy wraz z kawą i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Tortownicę natłuścic, posypać mąką, wyłożyc ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec 25 min, wyjąć, wystudzic, przekroić w poprzek na 3 krążki, nasączyć likierem.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ciastka pokruszyć i wymieszać z likierem. Zóltka utrzeć z 50 g cukru i szczyptą soli. Pozostały cukier wymieszać z kakao, olejem i 300 ml letniej wody. Połową polewy posmarować dolny i środkowy krążek ciasta, reszte polewy odłożyć. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę dodać do masy z żółtek, włożyć ser, wymieszać. Wsypać połowę pokruszonych nasączonych ciastek. Masę chłodzić aż zacznie tężeć. Połowę kremu wyłożyć na dolny krążek ciasta, przykryć środkowym, wyłożyć resztę masy. Ułożyć trzeci krążek, tort posmarować pozostałą masą kakaową, posypać pokruszonymi ciasteczkami.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 2:51 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Mar 01, 2007 8:34 pm
Postów: 60
Miejscowość: Krak
Świąteczny żurek na białej kiełbasie

Skladniki:
500 g surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
1 cebula
1,5 l rosołu lub bulionu z kostki
liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 l żuru (zakwasu z butelki)
1 łyżka startego chrzanu
3 ząbki czosnku
pól szklanki gęstej śmietany
1,5 łyżki majeranku
sól i pieprz mielony

Cebulę opiec nad ogniem lub na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać rosołem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotowac ok. 30 minut. Wyjąc cebule, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Wyjąć kiełbasę, usunąć liść laurowy i pieprz. Dodać chrzan i zmiażdżony czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do żurku. Podawać z połówkami jajek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Kwi 07, 2007 10:34 am 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 25, 2006 7:35 pm
Postów: 17
Jestem pełen podziwu dla Was dziewczyny, że chce się Wam samemu robić te torty rolady i inne wypieki.
U mnie na święta będą tylko gotowe potrawy ze sklepu :x
No może, że pójdę do kogoś w gości :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2007 2:08 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
wypróbowałam przepis na tort wielkanocny, troche pracochłonny ale w końcu to są święta, gościom bardzo smakował :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2007 8:11 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 24, 2007 8:06 pm
Postów: 135
i już po świętach :(
moim gościom najbardziej smakowala babka piaskowa, dalam troche wiecej jajek niz w przepisie, ale to chyba nie powinno im zaszkodzic skoro jajka są takie zdrowe :) :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:53 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam dyngusowo :D

Mazurek

niezbędne składniki:
3 szklanki mąki
kakao
kostka masła
4 jajka
słoik dżemu z czarnej porzeczki
słoik ugotowanej w cukrze pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
rodzynki
żurawina
zapach rumowy (lub w/g upodobań)
cukier puder
trochę śmietany
proszek do pieczenia

Mąkę połączyć z masłem i odpowiednią ilością proszku do pieczenia (4 łyżeczki) zagnieść w kulę dodając 4 żółtka i trochę śmietany (ok. łyżka) i zapach. Podzielić na trzy części . Do jednej trzeciej dodać kakao mniej lub więcej w zależności od upodobań. Następnie podzielić ciasto na kulki i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godz. Najlepiej każdą jedną trzecią, podzielić na 4 kulki. Z białek ubić pianę dołożywszy pod koniec ubijania pewną ilość (w zależności od upodobań, ale nie za dużo) cukru pudru . Wstawić ją do lodówki. Gdy ciasto jest dostatecznie twarde, wyjmować kulki i ścierać na "grubej" tarce do foremki wyłożonej folią aluminiową. Na początku jasne, potem ciemne, ostatnie 4 kulki jasne pozostawić na wierzchnią warstwę ciasta. Następnie łyżką rozłożyć punktowo dżem, potem w miejscach gdzie dżemu nie ma rozłożyć gotowane w cukrze skórki pomarańczowe , rodzynki i żurawinę w ilościach według uznania. Całość przykryć pianą ubitą z cukrem pudrem i na koniec wszystko pokryć wiórkami z ostatnich kulek jasnego ciasta. Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika (ok.170 stopni). Po upieczeniu posypać przez sitko cukrem pudrem i przykryć lnianą ściereczką. Uprzedzam, że mazurek ten wymaga trochę pracy i nie należy do zdrowotnych...radzę więc jeść go z umiarem. Dodam, że wszystkich, którzy go spróbowali, zachwyca, więc piekę go na okazje.

Przepis chciałam wysłać trochę wcześniej, ale coś działo się na forum...

Pozdrawiam z Wołomina :D


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności