Przedstwiam zielony zestaw obiadowy, czyli zupa krem z zielonego groszu, szparagi zapiekane z parmezanem i najprostsza w świecie szarlotka. Mmiam !
Zupa z zielonego groszku
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
1/2 kg zielonego groszku.
2 cebule.
1 opakowanie jogurtu naturalnego.
2 ząbki czosnku.
groszek ptysiowy.
sól.
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Groszek ugotować w 1,5 szkl wody. Cebulę obrać, pokroić i lekko podsmażyć, a następnie razemz groszkiem zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Jogurt dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Zupę z zielonego groszku nalać do talerzy, dodać groszek ptysiowy i udekorować sosem jogurtowym.
Szparagi zapiekane z parmezanem
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
50 dag szparagów.
6 jajek.
6 łyżek sera parmezanu.
10 dag masła.
bułką tarta.
cukier.
sól.
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi ugotować w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Wysmarować masłem sześć kokilek lub metalowych foremek. Na dno każdej z nich wbić jajko, ostrożnie, aby się nie rozlało żółtko. Posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Gdy już białka się zetną, wyjąć z piekarnika, włożyć na jajka kawałki szparagów, posypać bułką tartą wymieszaną z serem parmezanem, na wierzch wyłożyć wiórki masła. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Szparagi zapiekane z parmezanem podawać gorące.
Najprostsza szarlotka
Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina!...
czas: 60 min
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki.
1/2 kostki margaryny .
3/4 szklanki cukru .
2 łyżeczki proszku do pieczenia .
opakowanie cukru waniliowego.
3 jajka .
2 łyżki śmietany.
2 garście rodzynek.
6 dużych jabłek.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek:
z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor.
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Jabłka pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka.
Najprostszą szarlotkę upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.).
Smacznego!