Chrupiący Chlebek
1 okrągły chlebek (ok. 20 cm srednicy)
5 łyżek pasty pesto ze słoiczka
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
100 g szynki typu parmeńskiego
100 g grzybków marynowanych
50 g marynowanych oliwek bez pestek
5 pomidorków koktajlowych
200 g miękkiego niebieskiego sera pleśniowego
Z chlebka odkroić i odłożyć górną część. Wydrążyć miąższ, zmiksować go z pesto, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą, i z powrotem włożyć do chlebka. Obłożyć zwiniętymi w ruloniki plasterkami szynki, grzybkami marynowanymi, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Ser pleśniowy utrzeć na krem, ułożyć na wierzchu nadzienia i przykryć odkrojonym wieczkiem. Bochenek zawinąć w folie aluminiową, schłodzić.
|