Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 9:20 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ciasto francuskie
PostWysłany: Pon Cze 19, 2006 5:21 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Cze 19, 2006 5:18 am
Postów: 13
Ciasto francuskie


Składniki:
300 g mąki
300 g masła
1 łyżka octu
sól
przygotowanie; 2godz.30min


Wykonanie:
- Posiekać 270 g mąki z 30 g masła. Dodać 150 ml wody wymieszanej z octem i solą. Zagnieść twarde ciasto, przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut.
- 270 g masła obsypać 30 g mąki i zagnieść. Masę maślaną włożyć między dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować na grubość 2 cm. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjąć z lodówki ciasto i masę maślaną. Ciasto rozwałkować na grubość1,5cm.
- Masę maślaną odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta. Przykryć drugą połowę i zlepić brzegi tak, by masło nie wysunęło się ze środka podczas wałkowania.
- Rozwałkować, złożyć ciasto na 3 części tak, by leżały na sobie 3 warstwy. Ciasto przykryć. Włożyć do lodówki na
- 30 minut, następnie wyjąć, rozwałkować i złożyć tak jak poprzednio i ponownie schłodzić.
- Powtórzyć czynność rozwałkowania, składania i składania jaszcze dwa razy, po czym rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość i uformować.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: FRANCUSKIE CIASTO
PostWysłany: Śro Cze 28, 2006 4:30 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 19, 2006 4:48 am
Postów: 4
FRANCUSKIE CIASTO


25 dkg masła, 25 dkg mąki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze "listkowały". Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: francuskie ciasteczka
PostWysłany: Pią Cze 30, 2006 5:16 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Cze 30, 2006 5:15 am
Postów: 1
15 dkg mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżka octu

Zagnieść ciasto wolne jak na pierogi rozwałkować. Na to nałożyć drugie ciasto z 5 dkg mąki i 15 dkg masła. Boki złożyć do środka, a później na pół i rozwałkować. Złożyć jeszcze raz i dać na zimno na 1/2 godz., czynność powtarzamy 3 razy.
Ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować cienko i piec na nie natłuszczonej blasze w gorącym piecu (przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem).


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności