Mi też najbardziej smakuje jak inni gotują
Co do makaronu, ja gotuję bez przykrycia, chyba tak jest prawidłowo, zresztą znalazłam artykuł z którego wynika ze bez.
Znalazłam link pod którym znajdziesz więcej informacji jak prawidlowo gotować makaron
>http://www.makaron.website.pl/gotowanie/index.html
„Makaron powinien być gotowany w dużej ilości wody: przynajmniej 1 litr wody na 100 gram suchego makaronu. Ma to na celu pominięcie jego zbiciu się jak również pominięcie jego sklejenia.
Jest wskazanym, aby do gotowania używać garnka szerokiego i niskiego co ma również na celu lepsze odebranie całości energii palnika gazowego.
Nie należy przykrywać garnka w chwili gotowania makaronu.
Wodę solimy w stosunku 10 gram soli na 1 litr wody już w chwili zapalania palnika gazowego, dojdzie do szybszego jej zagotowania. Niektórzy kucharze preferują posolić wodę na chwilę przed wrzuceniem do niej makaronu.
W chwili kiedy woda zaczyna się gotować wrzucamy makaron każdorazowo po trochę. Niektórzy mają zwyczaj dodawawania jednej łyżeczki oleju, celem pominięcia sklejenia się spaghetti
Po wrzuceniu całej ilości makaronu i ponownym zagotowaniu się wody należy obniżyć płomień palnika kuchenki gazowej.
Czas gotowania jest różny, zależy on na przykład od typu gotowanego makaronu, twardości wody, ale pomocnym będą tu wskazówki podane każdorazowo przez producenta na opakowaniu.
Najprostszym sposobem sprawdzenia stopnia ugotowania makaronu jest jego spróbowanie i stwierdzenie czy jest już al dente ["na ząbek" czyli ugotowany ale lekko twardawy] a tym samym bardziej smakowitym i łatwiej trawionym przez nasz organizm.
Wpływ na długość gotowania makaronu ma także twardość wody, która może lekko wydłużyć lub skrócić czas jego gotowania.
Opracowanie na podstawie źródła:
"Le ore della pasta" autor Nino Romano 1987””