Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 2:30 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: dania z makaronem
PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 9:20 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Jeszcze pare przepisow na dania z makaronem

Wstążki z mięsem (wartosc kaloryczna ok. 330 kcal)

-5 dag makaronu (wstązki)
-10 dag pieczarek
-10 dag piersi z kurczka lub indyka
-pol peczka szczypioru
-2 lyzki sosu sojowego
-2 lyzeczki oleju
-sol, pieprz
Mieso oplukac, osuszyc i pokroic w kostke Pieczarki pokroic w plasterki, szczypior posiekac. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic mieso, obsmazyc (10 minut) mieszajac żeby się nie przypaliło. Doprawic sosem sojowym, wymieszac i chwile podgrzewac. Zdjąć z patelni. Na tluszcz ze smazenia miesa wrzucic przygotowane pieczarki. Poddusic 3 minuty, posypac szczypiorkiem. Dodac mieso i ugotwany makaron. Wymieszac i ponownie podgrzac na malym ogniu, nastepnie doprawic.

Zapiekanka makaronowa (wartosc kaloryczna ok. 290 kcal)

- 4 dag makaronu
- 15 dag szpinaku
- 2 dymki
- 10 dag chudego jogurtu
- 1 jajko
- zabek czosnku
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
- 1 lyzka tartego zółtego sera (np. gouda)

Makaron ugotwac, osączyć. Pokroic dymki w drobna kostke. Szpinak zblanszowac, osączyc, posiekac. Makaron, szpinak, dymke ulozyc warstwami w formie. Jogurt, jajko i zmażdzony czosnek utrzec na gladką masę. Doprawic galką muszkatołową, sola i pieprzem. Zapiekankę polać sosem, posypac serem, zapiekac 20 minut w piekarniku nagrzanym do temeperatury 180 stopni.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 19, 2007 4:26 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 24, 2007 8:06 pm
Postów: 135
jescze 2przepisy ode mnie:

Klopsiki z makaronem (wartość kaloryczna ok. 310 kcal)

5 dag makaronu kolanka
10 dag mielonej wolowiny
1 białko jajka
łyżka siekanej cebuli
łyżeczka natki
2 łyżki tartej bulki
gałka muszkatolowa, pieprz, sól
1 marchewka,
1 seler naciowy
5 dag brokułów
½ l bulionu
szczypior

Ugotowac i osączyc makaron. Mięso wymieszac z bialkiem, bulką tartą, cebulką, natką. Doprwaic galka muszkatolowa, sola, pieprzem. Uformowac klopsiki. Pokroic seler, marchew, brokul. Klopsiki i warzywa ugotowac w bulionie. Dodac makaron. Posypac szczypiorkiem.

Salatka z makaronem (wartosc kaloryczna ok. 315 kcal)

5 dag makaronu kokardki
5 dag chudej szynki
1 mala czerwona papryka
1 dymka
1 korniszon
10 dag chudego jogurtu
lyzka soku z cytryny
2 lyzki musztardy
lyzka posiekanej natki
soli, pieprz
liscie salaty do dekoracji

Ugotowac i osączyc makaron Papryke pokroic w paski, korniszon i dymke w plasterki, szynke w drobną kostke. Wszystkie skladniki wymieszac z makaronem. Dodac jogurt, sok z cytryny, osiekana natke i musztarde. Wymieszac, doprawic do smaku sola, pieprzem. Udekorowac salata (najlepiej rukolą).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 19, 2007 8:00 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Mar 01, 2007 8:34 pm
Postów: 60
Miejscowość: Krak
Dodam swoj ulubiony przepis
Makaron z pomidorami i pieczarkami (wartosc kaloryczna 300 kcal)
5 dag makaronu (rurki)
10 dag pomidorow typu koktajlowy
20 dag pieczarek
1 cebula
1 dymka
2 lyzeczki startego parmezanu
sol, pieprz
Ugotuj makaron al dente. Cebule pokroj w talarki, pieczarki po uprzednim oczyszczeniu pokroj na czastki, a pomidory na połówki. Pieczarki poddus na masle. Dodaj pomidory i cebule. Dopraw do smaku, wymieszaj wraz z makaronem, posyp parmezanem i pokrojona w krazki dymką. Polecam !!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 20, 2007 12:14 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Mar 06, 2007 8:23 pm
Postów: 33
Miejscowość: Legnica
Nietuczący sos do makaronu:
½ kg pomidorow obierz ze skorki, pokrój, gotuj w pół szklanki bulionu. Po tym jak co najmniej polowa z nich się rozgotuje, dopraw sos solą, pieprzem, suszona lub świeza bazylia. :)
na razie tyle, jak będę miała wiecej czasu wysle cos wiecej
:)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 20, 2007 7:16 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Mar 06, 2007 8:23 pm
Postów: 33
Miejscowość: Legnica
obiecany przepis :)
paluszki krabowe z makaronem (to danie to 270 kcal)
5 dag makaronu
6 dag paluszkow krabowych
2 male cebule
przyprawy
Dwie male cebule pokroj i usmaz w niewielkiej ilosci margaryny. Dodaj rozmrozne paluszki krabowe, smaz ok. 3 minuty. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Ugotuj makaron al dente, odcedz, polącz z krabowymi paluszkami.
Pyszne :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 6:28 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Maj 14, 2006 1:44 pm
Postów: 36
Miejscowość: Oborniki
A gdzie można kupić mrożone paluszki krabowe?
W życiu tego nie widziałem, a jadło się już to i owo :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 24, 2007 7:30 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Mar 06, 2007 8:23 pm
Postów: 33
Miejscowość: Legnica
na przyklad w Tesco widzialam :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 10:06 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Mar 08, 2007 8:34 pm
Postów: 29
ZUPA MARCHEWKOWA (tylko 210 kcal)
Skladniki
- 15 dag marchwi
- 1 mala cebulka
- łyzeczka oliwy z oliwek
- 400 ml bulionu warzywnego z proszku
- poł pęczka natki pietruszki
- 3 lyzki przecedzonego mleka zagotowanego z lyzka wiórek kokosowych
- sol, pieprz
- szczypta lagodnego curry

Cebule i marchew po obraniu pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwe na patelni, obsmaż przygotowane warzywa. Zalej bulionem, gotuj ok 5 minut pod przykryciem. Nastepnie zmiksuj, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw do smaku: curry, solą, pieprzem. Posyp natka (zamiast natki mozna tez uzyc rzeżuchy)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Maj 30, 2007 9:19 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
SAŁATKA MAKARONOWA Z WOŁOWINĄ

Składniki (na 6 porcji)

250 g szerokiego makaronu wstążki
300 g wołowiny pieczonej
1 mango
1 ogórek
3 dymki ze szczypiorkiem
2 ostre papryczki chili
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
pieprz, sól
po 2 łyżki posiekanych listków kolendry i mięty

Przygotowanie

Ugotować makaron al dente, odcedzić, przelać zimna woda, osączyć, ostudzić. Pieczeń pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski. Ogórek pokroić w słupki. Mango obrać, przekroić, usunąć pestkę, pokrajać w kostkę. Dymkę ze szczypiorkiem oraz chili umyć, oczyścić, posiekać. Składniki sałatki włożyć do pojemnika. Na dressing wymieszać olej sezamowy, olej sojowy, sos sojowy i ocet winny. Doprawić obranym i startym na tarce imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem. Sałatkę polać dressingiem, posypać posiekanymi ziołami, wymieszać, zamknąć i schłodzić.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 3:00 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Wrz 01, 2007 9:00 pm
Postów: 14
Makaron na szybko:) Czasami po jakims spagetti zostaje mi troche makaronu a sos sie skonczyl... mozna go wykorzystac do jajecznicy:)
Podsmazamy cebulke
Dorzucamy makaron i smazymy az sie zarumieni
Wbijamy jajka
Przyprawic do smaku (ja nawet dodaje oregano drobno rozgniecione)
Jajecznica gotowa:D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Makaron z cukinią
PostWysłany: Pią Wrz 07, 2007 9:57 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Wrz 07, 2007 9:49 am
Postów: 16
Polecam wam pyszne danie warzywne:

makaron wstążeczki
2 małe cukinie lub 1 duża
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz

Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną w małe plasterki lub kostkę cukinię. kiedy cukinia lekko się poddusi dodajemy czosnek, mieszamy, dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy solą i pieprzem.I danie gotowe.

Można dodać trochę serka pleśniowego lub parmezanu żeby zaostrzyć smak.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 17, 2007 4:47 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Paź 13, 2007 7:33 pm
Postów: 8
Zawsze jak jem u kogoś potrawę z makaronu to mi bardzo smakuje a jak sama zrobię to już nie tak. Może makaron źle gotuje albo co Czy gotujecie pod przykryciem czy bez?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Paź 18, 2007 1:14 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lut 24, 2007 8:06 pm
Postów: 135
Mi też najbardziej smakuje jak inni gotują :wink:
Co do makaronu, ja gotuję bez przykrycia, chyba tak jest prawidłowo, zresztą znalazłam artykuł z którego wynika ze bez.
Znalazłam link pod którym znajdziesz więcej informacji jak prawidlowo gotować makaron

>http://www.makaron.website.pl/gotowanie/index.html

„Makaron powinien być gotowany w dużej ilości wody: przynajmniej 1 litr wody na 100 gram suchego makaronu. Ma to na celu pominięcie jego zbiciu się jak również pominięcie jego sklejenia.
Jest wskazanym, aby do gotowania używać garnka szerokiego i niskiego co ma również na celu lepsze odebranie całości energii palnika gazowego.

Nie należy przykrywać garnka w chwili gotowania makaronu.

Wodę solimy w stosunku 10 gram soli na 1 litr wody już w chwili zapalania palnika gazowego, dojdzie do szybszego jej zagotowania. Niektórzy kucharze preferują posolić wodę na chwilę przed wrzuceniem do niej makaronu.

W chwili kiedy woda zaczyna się gotować wrzucamy makaron każdorazowo po trochę. Niektórzy mają zwyczaj dodawawania jednej łyżeczki oleju, celem pominięcia sklejenia się spaghetti
Po wrzuceniu całej ilości makaronu i ponownym zagotowaniu się wody należy obniżyć płomień palnika kuchenki gazowej.

Czas gotowania jest różny, zależy on na przykład od typu gotowanego makaronu, twardości wody, ale pomocnym będą tu wskazówki podane każdorazowo przez producenta na opakowaniu.

Najprostszym sposobem sprawdzenia stopnia ugotowania makaronu jest jego spróbowanie i stwierdzenie czy jest już al dente ["na ząbek" czyli ugotowany ale lekko twardawy] a tym samym bardziej smakowitym i łatwiej trawionym przez nasz organizm.

Wpływ na długość gotowania makaronu ma także twardość wody, która może lekko wydłużyć lub skrócić czas jego gotowania.
Opracowanie na podstawie źródła:
"Le ore della pasta" autor Nino Romano 1987””


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Paź 19, 2007 8:28 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Mar 29, 2007 7:17 pm
Postów: 25
Ja słyszałam żeby przynajmniej częściowo garnek przykryć, tak zawsze gotowałam ale specem od gotowania nie jestem :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Paź 19, 2007 2:43 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Kwi 19, 2007 7:26 pm
Postów: 13
Co kraj to obyczaj, ja jeszcze inaczej robie:
Wrzucam go do sporej ilości osolonego wrzątku. Po zagotowaniu czekam jeszcze 2 minuty i zakręcam gaz. Garnek przykrywam pokrywką. Po 5-10 minutach (w zależności od grubości) wyławiam go łyżką cedzakową, tak by pozostało jeszcze odrobinę wody.
Tak powinno się gotować włoski makaron :)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności