Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 12:28 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zielono mi! :)
PostWysłany: Pią Sty 14, 2011 3:39 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sty 03, 2011 10:02 pm
Postów: 23
Przedstwiam zielony zestaw obiadowy, czyli zupa krem z zielonego groszu, szparagi zapiekane z parmezanem i najprostsza w świecie szarlotka. Mmiam !

Zupa z zielonego groszku

czas: 30-60 min

SKŁADNIKI:
1/2 kg zielonego groszku.
2 cebule.
1 opakowanie jogurtu naturalnego.
2 ząbki czosnku.
groszek ptysiowy.
sól.
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
Groszek ugotować w 1,5 szkl wody. Cebulę obrać, pokroić i lekko podsmażyć, a następnie razemz groszkiem zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Jogurt dokładnie wymieszać z roztartym czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Zupę z zielonego groszku nalać do talerzy, dodać groszek ptysiowy i udekorować sosem jogurtowym.

Szparagi zapiekane z parmezanem
czas: 30-60 min

SKŁADNIKI:
50 dag szparagów.
6 jajek.
6 łyżek sera parmezanu.
10 dag masła.
bułką tarta.
cukier.
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi ugotować w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Wysmarować masłem sześć kokilek lub metalowych foremek. Na dno każdej z nich wbić jajko, ostrożnie, aby się nie rozlało żółtko. Posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Gdy już białka się zetną, wyjąć z piekarnika, włożyć na jajka kawałki szparagów, posypać bułką tartą wymieszaną z serem parmezanem, na wierzch wyłożyć wiórki masła. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Szparagi zapiekane z parmezanem podawać gorące.


Najprostsza szarlotka

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina!...
czas: 60 min

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki.
1/2 kostki margaryny .
3/4 szklanki cukru .
2 łyżeczki proszku do pieczenia .
opakowanie cukru waniliowego.
3 jajka .
2 łyżki śmietany.
2 garście rodzynek.
6 dużych jabłek.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek:
z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor.

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Jabłka pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka.

Najprostszą szarlotkę upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.). :)

Smacznego!


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Zielono mi! :)
PostWysłany: Śro Mar 16, 2011 11:42 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 07, 2010 8:49 am
Postów: 16
Zupa brokułowa

-Bulion warzywny
-dwa brokuły
-chleb typu balton
-śmietana 18%
-ser żółty

do bulionu dodajemy wcześniej ugotowane na parze brokuły, dodajemy śmietanę, pieprz, sól. Miksujemy, w między czasie robimy grzanki i trzemy ser. Wlewamy zupę do miseczek, dodajemy ser i grzanki, prostą i moim zdaniem pyszną zupę:)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności