Witam
W dzisiejszych czasach hołduje się propagandzie w mediach dotyczącej diety beztłuszczowej i bezcholesterolowej. Jednakże prawda jest inna - to nie dostarczanie tłuszczów do organizmu jest złe, ale brak zachowania optymalnej podaży składników pokarmowych - tłuszczy, białka i węglowodanów. Pisałem o tym w poście na temat zapalenia zatok. Dieta nieoptymalna może być przyczyną wielu chorób - spośród chorób układu krążenia przykładami są - miażdżyca (Arteriosclerosis), choroba niedokrwienna serca (Morbus ishaemicus coris) i jej następstwa w postaci chociażby dusznicy bolesnej (Angina pectoris), spośród chorób układu oddechowego prym wiodą choroby infekcyjne, dychawica oskrzelowa (Astma branchiale), czy przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), spośród chorób układu pokarmowego są to nadkwasota (Acidosis), czy zakażenia Helicobacter pylori oraz choroba Crowna Leśniowskiego, wrzodziejące zapalenie jelita (Morbus ulcerosus intestinae), a także popularna zgaga i choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy (Morbus ulcerosus ventriculi et duodeni), spośród chorób układu kostno-stawowego są to reumatoidalne zapalenie stawów (Artritis reumatoidea), czy choroby zwyrodnieniowe (Morbi Spondylosis), spośród chorób psychicznych są to schizofrenia, czy anoreksja. Jak więc widać skutków złej, nieproporcjonalnej diety może być dużo, a nawet jeszcze więcej. Ważne jest aby ustalić odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów, aby nie przeciążać szlaków metabolicznych, czego następstwem mogą być wspomniane choroby. Proporcjonalna dieta zwana także optymalną nie wyklucza z menu żadnego składnika pokarmowego, nawet tłuszczu zwierzęcego. Jest on potrzebny jako przede wszystkim źródło energii obok węglowodanów, ale również jako budulec błon komórkowych oraz błon wszystkich organelli komórki, co pozwala zachować odpowiednią strukturę komórki. Tłuszcze uaktywniają enzymy trawienne i usprawniają tym samym proces trawienia. Do enzymów trawiennych należy lipaza żołądkowa, a także lipaza trzustkowa, czy fosfatazy, czy fosfolipidazy. Enzymy trawienne aktywowane przez tłuszcze pracują nie tylko w żołądku i dwunastnicy, ale również w obrębie jelita cienkiego. Dzięki tłuszczom sprawniej funkcjonuje układ nerwowy, uczestniczą one w procesie polaryzacji i depolaryzacji błon komórkowych neuronów, co jest podstawą przewodnictwa impulsów nerwowych. Tłuszcze umożliwiają też działanie neurotransmiterów, jak na przykład acetylocholina w obrębie przestrzeni synaptycznej na granicy połączeń neuronów. Tłuszcze wreszcie stymulują funkcję witamin tj A, E, K i D3. To właśnie witamina D3 - cholekalcyferol odgrywa dużą rolę w prawidłowej budowie kośćca. Witaminy A i E są oprócz rozlicznych innych funkcji także naturalnymi antyoksydantami, czyli związkami które blokują utlenianie wolnych rodników. Takie blokowanie ma funkcję antynowotworową, ale również zapobiega mutacjom w DNA. Wiadomo bowiem że wolne rodniki są też czynnikiem mutagennym. Skóra jest również w znacznej mierze zbudowana z tłuszczów (lipidów), a na jej stan wpływają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ w ten właśnie sposób chciałem unaocznić rozliczną funkcję tłuszczów w organizmie człowieka, także tych zwierzęcych. Chyba więc nie warto z nich rezygnować. Rezygnacja z tłuszczów przyczynia się do spożywania większej ilości węglowodanów i to tych prostych. W ten sposób przeciąża się szlaki metaboliczne węglowodanowe i to jest tak naprawdę szkodliwe. Spożywanie słodyczy, zbóż, produktów zbożowych w nadmiarze jest wysoce niekorzystne. Zwłaszcza że najczęściej spożywamy zboża glutenowe tj żyto, pszenicę, jęczmień, a rezygnujemy z bezglutenowych - prosa, kukurydzy, ryżu, czy gryki. Spożywanie dużej ilości zbóż należących do rodziny traw jest podstawą tzw diety pastwiskowej. Inaczej jest ze spożywaniem zbyt dużej ilości mięsa. Dostarczamy wtedy organizmowi zbyt duże ilości białka, a to już jest podstawą tzw diety korytkowej. Ani dieta pastwiskowa ani korytkowa nie są dla nas korzystne. Dlatego jeszcze raz powtarzam - normalizujmy ilość składników pokarmowych w diecie, a wtedy spożywanie tłuszczów nie będzie w ogóle szkodliwe. To wszystko na temat diety optymalnej. Polecam też zapoznać się z dietą pięciu przemian oraz z dietą eliminacyjną, dietą rotacyjną grup pokarmowych, dietą addycyjną Danuty Myłek, czy dietą rozłączną składników pokarmowych. Pozdrawiam serdecznie dany
Bibliografia:
Joseph Jonas - Tajemnice energii życia Ewa Witoszek - Dieta optymalna Szostak - Dieta śródziemnomorska Michał Tombak - Jak żyć długo i zdrowo
|