Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Wto Paź 22, 2019 5:48 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 1:48 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Maj 09, 2006 11:02 pm
Postów: 50
Miejscowość: Wroc
Zebrane przepisy dla grupy krwi B, skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"


"Surówka piękności"
Ok. 2 duże łyżki płatków owsianych (są bardzo wskazane dla mojej grupy krwi) zalewam na noc ok. 6 łyżkami niegazowanej wody mineralnej. Rano dodaję:
sok z ok. połówki cytryny
1 łyżkę mleka lub naturalnego jogurtu
1 łyżkę startych orzechów włoskich
trochę świeżych owoców (w zimie to 2 tarte jabłka lub kawałek banana a teraz to wybrane owoce sezonowe np. maliny, jagody, brzoskwinie, co kto lubi). Mieszam dokładnie wszystkie składniki i gotowe.
Zamiast świeżych owoców można też użyć owoców suszonych - polecam suszone morele, rodzynek, fig albo daktyli. Suszone owoce trzeba oczywiście wcześniej pokroić i namoczyć – najlepiej wraz z płatkami zalać wodą na 12 godzin.
Polecam tę surówkę, jest bardzo smaczna i zdrowa

sałatka z cykorii:
  • 150 g cykorii
  • pół jabłka (najlepiej aby było winne)
  • pół grejpfruta
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • trochę rodzynek, migdałów, łuskanych orzechów włoskich
Sos:
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pól łyżki soku cytrynowego,
  • odrobina cukru, sól
Cykorie umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listek przeciąć na pół.
Owoce dokładnie umyć. Jabłko pokroić na drobne części, skropić
sokiem cytrynowym. Pomarańcz i grejpfrut obrać i pokroić na grube kawałki.
Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze
skórki. Orzechy pokruszyć.
Sos:
Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę z oliwek,
wymieszać. Do sosu dodać osączone rodzynki i pokruszone orzechy.
Cykorię, jabłka oraz kawałki pomarańczy i grejpfruta włożyć do salaterki.. Wymieszać, polać sosem, wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Przed podaniem posypać migdałami.

Sałatka z ananasem
  • pół świeżego ananasa
  • cukinia
  • 20 dag fileta z indyka (duszonego lub pieczonego)
  • pół szklanki jogurtu
  • zioła
  • sól
Cukinię przekroić na pół, wrzucić na ok. 3 minuty do osolonego wrzątku, wyjąć, ostudzić, następnie pokroić w niewielką kostkę. Ananas też pokroić w niewielką kostkę, połączyć z cukinią i mięsem.
Przyprawić sałatkę do smaku ziołami i solą.
Posolić jogurt, polać nim sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.

Filet z indyka z ananasem
Składniki:
  • 25 dag fileta z indyka
  • strąk papryki czerwonej
  • 15 dag strączków zielonego groszku
  • 1 świeży ananas
  • sos sojowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Strączki groszku i paprykę dokładnie umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słomkę.
Mięso opłukać a następnie pokroic w paski.
Ananas obrać , pociąć na kawałki.
Rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni, wrzucić paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać strączki groszki oraz ananas i smażyć następne 3 minuty. Dodać mięso, dusić jakiś 5 minut, na koniec przyprawić sosem sojowym.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić potrawę. Potrawę serwujemy na gorąco.

Brokuły zapiekane
Składniki:
  • 300 g brokułów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml chudego mleka
  • 50 g pieczarek
  • szczypta tymianku
  • mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Z umytych brokułów odciąć różyczki od łodyg. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki. Różyczki ułożyć w górnym naczyniu garnka do gotowania na parze a łodygi w środkowym. Gotować na parze od 30 do 40 minut (czym świeższe brokuły tym krócej trzeba je gotować). Piekarnik nagrzać do temp. 180 C.
Obraną cebulę pokroić na plasterki. Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, następnie umieścić w nim cebulę oraz tymianek. Ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Posypać mąką i szybko wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Oczyścić pieczarki, pokroić na plasterki, dodać do sosu i zagotować. Następnie sos zmiksować, doprawić pieprzem i solą do smaku, przecedzić przez gęste sitko.
Łodygi brokułów włożyć do osobnego naczynia i wymieszać z ½ sosu, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć różyczki brokułów główkami do góry, polać resztą sosu. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Smacznego!!!

Sałatka z brokułów z serem feta
Składniki:
  • 450 g brokułów mrożonych
  • 200 g sera feta
  • masło
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Brokuły gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody przez ok. 4 minuty, następnie osączyć i odstawić do ostygnięcia. Płatki migdałowe przyrumienić delikatnie na maśle. Pokroić ser feta w grubą kostkę. Brokuły wymieszać z płatkami migdałowym i posypać na wierzchu serem.

Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej
Składniki:
  • 3 różyczki brokułów
  • 250 ml fasolki szparagowej
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, zmielony pieprz
  • mała fioletowa cebula
  • natka pietruszki do posypania sałatki
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na drobniejsze kawałki, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, następnie gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody nie dłużej niż 4 minuty. Po ugotowaniu wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Fasolkę ugotować, osączyć, przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojoną cebulę, następnie dodać brokuły, skropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać całość natką pietruszki. Sałatka powinna mieć pokojową temperaturę. Smacznego!!!

Makaron penne z brokułami
(nie podaję dokładnej wagi składników bo zawsze daję na oko, poza tym jak ktoś się odchudza może dać mniej makaronu a więcej brokuła )
Składniki:
  • makaron penne (ukośnie ścięte rurki)
  • różyczki brokuła
  • kilka dużych ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek (pierwszego tłoczenia)
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • trochę masła oraz świeżo tarty parmezan do posypania gotowej potrawy

Ugotować makaron al dente. Różyczki brokuła blanszować ok. 7 minut. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać makaron, posypać pieprzem i smażyć przez 2 min. stale mieszając. Dodać brokuł i smażyć następne 2 min. poruszając patelnią. Przełożyć potrawę na talerz, na wierzch nałożyć trochę świeżego masła (jak ktoś lubi), całość posypać parmezanem.

POTRAWKA Z ŁOSOSIA
Składniki:
  • filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
  • 1 duży por sałatkowy (grupa 0 bez pora, zamiast niego 2 cebule),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży seler,
  • 2 marchewki duże,
  • 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
  • koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).
Por, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość.
Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.

Dorsz z rozmarynem
Składniki
  • 15 dag surowego dorsza
  • świeży sok z jednej limonki
  • 2 plasterki świeżej limonki
  • drobno pokrojona gałązka rozmarynu
  • pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Dorsza skrapiamy świeżym sokiem z limonki, układamy na folii aluminiowej, posypujemy rozmarynem, doprawiamy do smaku pieprzem. Na rybie układamy 2 plasterki limonki, zawijamy folię. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut.

Filet z indyka z rozmarynem
Składniki
  • ok. 25 dag fileta z indyka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • drobno pokrojone gałązki rozmarynu (ja biorę 2)
Sposób przygotowania
Czosnek rozdrobnić, wymieszać z pokrojonym rozmarynem i oliwą. Tą marynatą posmarować indyka. Odstawić na kilkanaście minut, następnie włożyć do formy, dodać plastry cebuli, kawałki papryki oraz sól i pieprz do smaku. Piec w piekarniku przez około 30 minut

Arabska ryba pieczona
  • 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 szklanki soku cytrynowego,
  • 2 łyżki stołowe oleju z oliwek,
  • 2 duże cebule posiekane,
  • olej z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Umyj rybę i dokładnie osusz. Posyp solą i polej sokiem cytrynowym. Pozostaw w zalewie na 30 minut. Odsącz rybę, wysmaruj olejem i ułóż na rondlu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie posyp posiekaną cebulą przyprawioną olejem z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika do czasu, kiedy ryba będzie krucha krucha (ok. 30-40 minut). Podawaj rybę na talerzu przystrojoną pietruszką i plastrami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.

Jabłka pieczone
Składniki:
  • 4 duże kwaskowate jabłka
  • pół szklanki obranych pokrojonych i uprażonych migdałów
  • trochę pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu gryczanego (ale może być też inny)
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • trochę masła
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodać jogurt (często używam jogurt firmy Klimeko, 8 %, jest super, doskonale zastępuje mi śmietanę w kuchni) i odstawić na pół godziny, co jakiś mieszać czas by cukier się rozpuścił. Rozgrzać piekarnik do 175°C Wydrążyć i usunąć gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko naciąć płytko dookoła w najszerszym miejscu żeby nie pękło w czasie pieczenia, ułożyć jabłka w szklanym żaroodpornym naczyniu i nadziać przygotowaną wcześniej masą orzechowo-migdałowo-jogurtową. Do naczynia wlać sok jabłkowy. Posmarować masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułożyć go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piec około godziny, a potem zdjąć folię i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać gorące, z jogurtem naturalnym (polecam Klimeko).

Surówka z czarnej rzepy i ananasa
  • 25 dag czarnej rzepy
  • 1 marchewka
  • pół świeżego ananasa
  • sok z połówki małej cytryny
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Obraną i umytą rzepę zetrzeć na tarce, lekko posolić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na ok. 10 minut.
W tym czasie pokroić w kostkę ananasa, zetrzeć na tarce marchew.
Sok jaki powstał z utartej rzepy odsączyć.
Ananasa, marchew i odsączoną rzepę umieścić w salaterce, polać jogurtem, lekko posłodzić, dokładnie wymieszać.
Jeśli nie mamy świeżego ananasa można go zastąpić takim z puszki (w tym wypadku potrzeba ok. 1/3 puszki)

Surówka z marchwi, jabłka i ananasa
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Marchew i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i kiełkami (ja dodaję kiełki brokuła bo najbardziej je lubię ale mozna wypróbować też jakiś inne), a następnie polać sokiem z cytryny i oliwą. Ananasa pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze startym jabłkiem i marchewką, przełożyć do salaterki, polać całość jogurtem i posypać pokruszonymi orzechami.

Surówka z selera i marchewki
  • jabłko
  • marchew
  • seler
  • brzoskwinia (najlepiej świeża, jak nie ma to z puszki)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • trochę naturalnego jogurtu (ja biorę niedużo a moja przyjaciółka cały kubeczek, jak kto lubi dlatego nie podaje dokładnej ilosci)
  • trochę rodzynek, posiekanych orzechów włoskich, startych migdałów
    sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Jabłko, marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny., dodać rodzynki, orzechy, migdały. Wszystkie składniki umieścić w salaterce, wymieszać z jogurtem i od razu serwować.

Selerowo-śliwkowa
  • 1 seler
  • ok. 10-15 dag śliwek (mogą być świeże, suszone albo mrożone)
  • pół cebuli
  • odrobina soku z cytryny
  • trochę jogurtu naturalnego
  • zielenina do posypania surówki
Seler umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.
Śliwki pokroić drobno (jeśli mamy suszone to uprzednio namoczyć, a mrożone wcześniej rozmrozić).
Cebulę umyć, obrać i drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając trochę jogurtu naturalnego, całość posypać zieleniną.

Surówka z selera i marchewki
Składniki:
  • jabłko
  • seler
  • parę łyżek naturalnego jogurtu
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłko i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki połączyć i wymieszać z jogurtem.

II wariant
Składniki:
  • jabłko
  • seler
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • trochę oliwy z oliwek
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Jabłko i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę oliwy, wymieszać.


Surówka warzywna z czarną rzepą
Składniki
  • czarna rzepa
  • jabłko
  • marchew
  • seler
  • cebula
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Cebulę umyć, obrać i drobno pokroić. Jabłko, marchew, seler i rzepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z jogurtem, posypać natką.

SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY
Składniki
  • 2 średnie czarne rzepy
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz do smaku
Jak zrobić:
Rzepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku oraz jogurt i wymieszać wszystkie składniki.

Surówka z kapusty czerwonej z bakaliami
  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • ok. 5 dag rodzynków
  • ok. 5 dag moreli suszonych
  • ok. 5 dag fig
  • ok. 5 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, cukier do smaku
Kapustę umyć, drobno poszatkować, posolić.
Bakalie umyć, orzechy, morele i figi posiekać.
Składniki wymieszać, dodać oliwę z oliwek, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i cukrem.
Surówka ta świetnie pasuje jako dodatek do potraw z drobiu.

SAŁATKA ZE SZPINAKU
Składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mała cukinia
  • sok z połówki cytryny
  • do przyprawy: czosnek, pieprz sól
Sposób przyrządzania:
Dokładnie przepłukany szpinak wrzucam do rondla z rozgrzaną oliwą, duszę ok. 5 minut, następnie dodaję przekrojoną wzdłuż na połówki cukinię i duszę jeszcze jakieś 7 minut. Na koniec skrapiam sokiem z cytryny, dodaję trochę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego!!!

Napój z marchwiowo-pomarańczowy z cytryną:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki wody o temp. pokojowej
  • 1 szklanka soku z marchwi,
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 cytryna
Rozpuścić miód w przegotowanej wodzie, następnie wymieszać z sokiem z marchwi oraz pomarańczy, dodać sok z cytryny. Podawać w szklankach udekorowanych plasterkiem cytryny.

Koktajl grejpfrutowy z zieloną herbatą:
  • pól szklanki naparu z zielonej herbaty
  • 1/4 szklanki soku grejpfrutowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki soku z rokitnika
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
Pomarańczę kroimy w kostkę, następnie wszystkie składniki miksujemy.

Koktajl jogurtowy z dodatkiem ziół
Składniki:
  • pół litra jogurtu naturalnego
  • pół świeżego ogórka (grupa O musi zastąpic ogórka czymś innym)
  • pół ząbka czosnku
  • 2 duże łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • świeżo posiekana bazylia i rozmaryn (wg uznania, ja daję niecałą małą łyżeczkę)
  • kiełki brokuł
  • pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Umyty i obrany ogórek zetrzeć na tarce. Czosnek rozetrzeć z solą. Jogurt zmiksować z ziołami, natką, kiełkami, czosnkiem i ogórkiem. Doprawić solą i pieprzem, wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Koktajl owocowo-jogurtowy:
  • 1/3 szklanki chudego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, wypić zaraz po przyrządzeniu.

Napój imbirowy
Składniki:
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • duży kawałek imbiru
  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki miodu
Wykonanie:
Imbir należy zetrzeć na tarce z geubymi oczkami albo drobno posiekać.
Zagotować wodę, wrzucić do niej drobno rozdrobniony imbir oraz skórkę z cytryny. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty, następnie zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić.
Dodać miód (najbardziej smakowo pasuje spadziowy albo wielosmakowy) i wyciśnięty sok z cytryny do smaku.
Napój można przefiltrować aby był bardziej klarowny, przed podaniem schłodzić w lodówce.

Sok marchewkowo-jabłkowy:
3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.

Pyszny koktajl na upał
SKŁADNIKI
  • 60 ml soku z czerwonych winogron
  • 20 ml soku z wiśni
  • kostki lodu
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia

PRZYGOTOWANIE
Należy energicznie wymieszać w shakerze wszystkie składniki (łącznie z kostkami lodu), a następnie uzupełnić wodą mineralną.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 12, 2007 3:28 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Łódeczki z cykorii

Skladniki:
4 duże cykorie
250 g marchwi
250 g jabłek
1 jajko
200 g tłustego twarogu (ja stosuję ser twarogowy pełnotłusty firmy Klimeko)
100 g łuskanych orzechów włoskich
30 g świeżego korzenia imbiru (albo pół łyżeczki w proszku)
1 cytryna
50 g masła
2 łyżki miodu gryczanego (lub innego)
sól do smaku
1/8 l soku świeżo wyciśniętego soku jabłkowego

Przygotowanie:
-Cykorie umyć, następnie odciąć zgrubiałe piętki. Każdą cykorię przekroić wzdłuż, usunąć środkowe listki tak aby warzywo tworzyło łódeczkę. Wyjęte listki pokroić w cienkie paseczki.
-Marchew i jabłka umyć, obrać. Lekko skropić sokiem z cytryny. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Razem z marchwią zetrzeć na tarce. Orzechy grubo posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Twaróg rozkruszyć widelcem.
-Marchew, jabłka, imbir i połowę orzechów wymieszać z twarogiem. Dodać posiekane listki cykorii, skórkę i resztę soku z cytryny. Doprawić solą. Smażyć przez 6 minut na maśle z miodem. Wystudzić. Dodać jajko.
-Farszem wypełnić cykorię i ułożyć ją w wyłożonym wiórkami masła rondlu. Posypać resztą orzechów. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po 20 minutach podlać zapiekankę sokiem jabłkowym.

Do tej potrawy stosuję tłusty twarogowy ser KLIMEKO. Bardzo polubiłam wyroby tej firmy (zwłaszcza jogurt naturalny i ser twarogowy). W sklepie ze zdrową żywnością, w którym je kupuje bardzo szybko znikają pomimo dość wysokiej ceny, a więc nie tylko ja się na nich poznałam. Jest to żywność ekologiczna. Ser ma gładką konsystencje i łatwo się rozsmarowuje, wychodzi z niego pyszny twarożek, nadaje się do sernika bez mielenia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 13, 2007 4:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Nie Wrz 30, 2007 10:03 pm
Postów: 15
Dzięki za ostatni przepis, zrobilam i wyszlo super, dzisiaj mam przepis na sałatke
Sałatka z buraków czerwonych
3 ugotowane buraki obrać, pokroić, przełożyć do natartej ząbkiem czosnku salaterki.
Następnie posiekać 10 dag orzechów włoskich i wymieszać z sosem z oliwy, czosnku, miodu i soku z cytryny. Polać sosem buraki, wymieszać, całość posypać pokrojoną dymka i bazylią.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lis 14, 2007 2:20 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sałatka z rukoli

Składniki:
garść liści rukoli
1 duża pomarańcza
ok. 1 łyżki żurawin (najlepiej smakują surowe, świeże owoce, ale można też użyć suszonych)
trochę startego parmezanu do posypania całości
Wykonanie:
Rukolę opłukać, osączyć, osuszyć. Pomarańczę umyć, obrać, pokroić na cząstki, z których uprzednio należy usunąć białe błonki – robimy to nad miseczką, tak aby zostawić sok. Na talerzyku ułożyć rukolę oraz kawałki pomarańczy, posypać startym parmezanem, polać sokiem z pomarańczy, udekorować żurawiną.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 8:07 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kisiel żurawinowy

Składniki:
ok. 15 dag żurawiny (świeżej lub mrożonej)
ok. 4 szklanki wody
pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej
cukier

Zagotować w garnku wodę, dodać owoce żurawiny i gotować pod przykryciem aż staną się miękkie. Następnie odcedzić owoce i przetrzeć je przez drobne sitko. Przetarte owoce połączyć z wywarem, posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozrobić w szklance z odrobiną zimnej wody. Powstałą zawiesinę wlać do garnka z przecierem żurawinowym, gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy kisiel zacznie wrzeć wyłączyć i rozlać do salaterek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 3:54 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Napój z żurawiny

Składniki:

30 dag owoców żurawiny (najlepsze są świeże ale mogą być też mrożone)
woda
cukier do smaku

Przygotowanie:

Opłukane i osuszone owoce żurawiny zalewamy ok. 1 szklanką wody i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną charakterystycznie „pękać”, wyjmujemy i przecieramy przez drobne sito (lub dokładnie miksujemy), dodajemy wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej, słodzimy lekko do smaku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lis 28, 2007 2:04 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Warzywa na parze

2 łyżki oliwy z oliwek
8 niedużych marchewek
40 dag fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
trochę startego parmezanu

Marchew oczyścić, umyć, obrać i pokroić na dość grube słupki. Fasolkę szparagową opłukać, obciąć końce, przekroić każdy strączek na pół.
Garnek do gotowania na parze napełnić wodą do wysokości ok. 5 cm. Doprowadzić wodę do wrzenia. Do koszyka włożyć marchew i fasolkę, umieścić nad parą. Gotować tyle czasu aż warzywa staną się miękkie.
Wyjąć koszyk, odczekać chwilę i przełożyć jeszcze gorące warzywa na talerze. Skropić oliwą, posypać startym serem. Serwować gdy ser lekko się rozpuści.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 30, 2007 8:31 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
RYŻ Z BANANAMI
4 dojrzałe banany
25 dag ryżu
20 dag rodzynek
10 dag łuskanych orzechów włoskich
cukier waniliowy
2 kubeczki jogurtu naturalnego
sól

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, wyłożyć na talerze.
Rodzynki wyparzyć we wrzątku.
Banany obrać, pokroić na plasterki, wyłożyć na ryż,
Jogurt dobrze wymieszać z cukrem waniliowym, rodzynkami i pokruszonymi orzechami, polać nim ryż z bananami.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 03, 2007 7:26 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Szybkie danie z płatków owsianych

Składniki:
40 dag płatków owsianych
1 szklanka mleka
3 jajka
15 dag mąki
sól morska
trochę masła

Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i pozostawić aż napęcznieją.
W międzyczasie zagotować wodę z odrobiną soli. Po upływie ok. pół godziny do płatków owsianych dodać mąkę, jajka, trochę soli i wyrobić ciasto. Kluski wkładać dużą łyżką na wrzącą wodę, gotować przez chwilę. Podawać polane stopionym masłem.
Mi najlepiej smakują z kefirem lub naturalnym jogurtem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 05, 2007 9:42 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kotlety z selera

Składniki:

1 duży seler
1 cebula
10 dag startego żółtego sera
2 jajka
pół szklanki płatków owsianych
tarta bułka
sól, pieprz
olej z pestek winogron

Wykonanie:
Seler i cebulę umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Dodać starty ser, jaja, płatki owsiane oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na ok. 15 min. Po upływie tego czasu uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 07, 2007 3:56 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Dzisiaj coś z surówek:

Surówka z marchwi i jabłek z chrzanem

25 dag marchwi
15 dag jabłek
3 łyżki tartego chrzanu
sok z cytryny
kubek jogurtu naturalnego (ja używam jogurtu Klimeko, 9 % tluszczu)
sól, cukier do smaku
kilka listków sałaty
drobno posiekana zielenina

Chrzan skropić sokiem z cytryny. Marchew i jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z chrzanem, polać jogurtem, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na liście sałaty, posypać zieleniną (ja dodaję jeszcze drobno posiekane kiełki, bardzo mi smakuje, ale niektórzy wolą z samą natką pietruszki).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 12, 2007 5:50 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Buraczki z chrzanem

Składniki:

buraki
chrzan tarty
sok z cytryny

Sposób wykonania:
Buraki wyszorować i ugotować (w całości i w skórce) w niesolonej wodzie na małym ogniu (około 60 minut). Gdy już będą miękkie wystudzić i obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o drobnych otworach, doprawić chrzanem i sokiem z cytryny do smaku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 13, 2007 4:16 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Jabłka pieczone z owocowym sosem

2 duże jabłka
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki drobno posiekanych bakalii (rodzynki, migdały)
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
25 ml jogurtu naturalnego
25 ml rumu
łyżka miodu
trochę soku cytrynowego
skórka otarta z cytryny
mielone goździki
łyżka masła

Płatki owsiane zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 15 minut. Posiekane bakalie skrapiamy rumem. Orzechy prażymy na suchej patelni.
Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne. Środek każdego jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy nadzienie: dokładnie wymieszane płatki owsiane, bakalie oraz orzechy doprawiamy miodem, skórką z cytryny i szczyptą goździków. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy jabłka, skórkę jabłek smarujemy masłem, każde jabłko nacinamy płytko dookoła w najszerszym miejscu żeby nie pękło w czasie pieczenia.
Faszerowane jabłka przykrywamy odciętymi wierzchami i wstawiamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlewamy szklankę soku owocowego.
Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Podawać polane ulubionym sosem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 6:22 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Buraczki z jabłkami

30 dag buraków
10 dag jabłek
1 dag mąki
1 dag masła
trochę gęstego jogurtu naturalnego
cukier, sól do smaku
sok z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, zalewamy niewielką ilością wrzątku, dodajemy odrobinę soli, cukru oraz tłuszczu. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, dodajemy mąkę rozrobioną z ok. 1 łyżką zimnego wywaru, gotujemy jeszcze przez chwile, doprawiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy na tarce, łączymy z jogurtem, dodajemy do buraków, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 15, 2007 8:03 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu

2 duże marchewki
2 winne jabłka
kawałek chrzanu
sok z cytryny
pietruszka zielona

Oczyszczone i umyte warzywa ucieramy na tarce: marchewki i chrzan na drobnej natomiast jabłka na grubej. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Pietruszkę drobniutko siekamy i posypujemy nią surówkę.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności