Witam
Jedną z głównych przyczyn chorób jest zły sposób odżywiania. Ostatnio słuchałem w necie porad historyka medycyny, który stwierdzał z przekonaniem, że gdybyśmy się dobrze odżywiali, nie potrzebowalibyśmy w ogóle lekarzy. Bardzo odważne stwierdzenie i chyba za odważne, bo przecież zawsze, gdy wiemy że jest ktoś kto nam w chorobie poradzi, mamy taką pewność lepszego jutra. Tyle że medyków charakteryzuje zbyt wąskie moim zdaniem podejście do przypadku (do przypadku, nie do człowieka). A gdzie podziała się tzw medycyna holistyczna? Ale to już nota na marginesie. Wracając do diety jest mnóstwo jej odmian - dieta śródziemnomorska, dieta wegańska, dieta wegetariańska, dieta laktowegetariańska, dieta laktoowowegetariańska, dieta pięciu przemian, dieta makrobiotyczna, dieta pestkariańska, dieta Sheltona, dieta Kwaśniewskiego itp. Do wyboru, do koloru, jak to zwykło się mówić. Jednak wracając do meritum trzeba stwierdzić że są takie diety (dieta wegańska), w których można zauważyć deficyt, nazwijmy to sobie składników optymalizacji, czyli po prostu białka zwierzęcego. A jak brak białka zwierzęcego, to skąd czerpać większość aminokwasów egzogennych tj np walina, lizyna, czy arginina. Tak więc sam pokarm roślinny nie wystarczy. Z drugiej strony dieta Kwaśniewskiego jest uboga w warzywa i bardzo zakwaszająca organizm. Optymalna więc dieta powinna zawierać wszystkie komponenty w zbilansowanej ilości. Człowiek począwszy od początków swej historii sięgającej gatunku Homo habilis jest polifagiem i tego należy się trzymać. Być może więc dieta Josepha Jonasa będzie najbardziej optymalna. Ważne jest tu odpowiednie łączenie komponentów - białko + warzywa, węglowodany + warzywa. Nie wskazane jest natomiast łączenie białka z węglowodanami (inne środowisko procesu trawienia). Odpowiadając na twe pytanie, ważne jest zdrowie całego przewodu pokarmowego, niektóre bowiem sposoby odżywiania wpływają na jego dysfunkcję, a stąd biorą się schorzenia organizmu i to rzeczywiście w większości. Trzeba pamiętać o tym że bardzo ważną funkcją przewodu pokarmowego jest proces wchłaniania i zaopatrywania organizmu w składniki odżywcze. Co by było gdyby ten proces został zaburzony, tak jak to ma miejsce w chorobie Crouna - Leśniowskiego. Drugą ważną funkcją jest trawienie przy udziale enzymów, czyli substancji te trawienie wspomagających. Niektóre z tych substancji są aktywne w środowisku kwaśnym (pepsyna), niektóre zaś w środowisku zasadowym (trypsyna). Tak więc środowisko trawienia w poszczególnych odcinkach musi być zachowane (żołądek, dwunastnica). Człowiek nie ma tak rozbudowanego przewodu pokarmowego jak zwierzęta roślinożerne (żwacz, księgi, trawieniec). Tak więc ważne jest aby proces trawienia przebiegał sprawnie, a szczególnie w początkowej jego fazie. Proces trawienia wspomaga odpowiednia flora bakteryjna w postaci odpowiednich szczepów tych organizmów. O tym też należy pamiętać, aby móc ją zachować. Trzecią funkcją przewodu pokarmowego jest wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. W tym procesie uczestniczy jelito grube (intestinum crassum) i to o jego zdrowie trzeba szczególnie dbać poprzez dostarczanie z pożywieniem błonnika i bakterii przyjaznych w postaci szczepów acidofilus i bifidus. Jest to ważne aby zapobiec drożdżakowatemu zakażeniu tzw drożdżycy przebiegającej z objawami wzdęć i gazów. Na koniec warto wspomnieć że nie tylko dieta jest ważnym aspektem zdrowego trybu życia, ale także ruch. Ruch podtrzymuje sprawność organizmu, również przewodu pokarmowego umożliwiając jego normalną pracę. Pozdrawiam dany
|