Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 11:00 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pięć przemian w kuchni
PostWysłany: Nie Sty 10, 2016 1:38 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Jako uzupełnienie informacji dotyczących zdrowego odżywiania się proponuję spojrzeć mniej krytycznym okiem na makrobiotykę, czyli odżywianie się w zgodzie z cyklem tzw. pięciu przemian. Teoria makrobiotyki przedłożona przez George Oshava i Michio Kushi mówi nam o tym iż w postawach i zachowaniach ludzkich, podobnie jak w diecie musi zarysowywać się przewaga pięciu głównych typów. Stosowanie tych typów równoważy nam energię życiową Qi, której pierwiastkami są męskie Jang i żeńskie Jin. Na tym bazowany jest Taoizm, który zakłada wzajemne przenikanie się Jang i Jin jako drogę do pełnego sukcesu nie tylko zdrowotnego. Ta droga to właśnie TAO, a zapis taoistycznych poglądów nazywamy Tantryzmem. Tak jak taoizm objął Chiny, Japonię, Nepal, tak tantryzm stał się popularny w okolicach Tybetu. Na czym więc w głównej mierze polega filozofia taoistyczna głoszona m in przez Lao Tse?
Otóż wyróżniane jest tutaj pięć głównych postaw i zachowań ludzkich, które zgodne są z występowaniem elementów budujących wszechświat - Ognia, Drzewa, Ziemi, Wody i Metalu. W skrócie te postawy można określić jako - radość lub zamartwianie się przynależne Ogniowi, wybuchowość i cierpliwość przynależne Drzewu, obwinianie siebie i innych oraz dobre relacje międzyludzkie przynależne Ziemi, strach i odwaga przynależne wodzie orazz smutek i wesołość przynależne Metalowi. Każdemu z tych pięciu typów zachowań przynależny jest odpowiedni narząd - zachowaniu Ognia - Serce, zachowaniu Drzewa - Wątroba, zachowaniu Ziemi - Trzustka, Żołądek i Śledziona, zachowaniu Wody - Nerki a zachowaniu Metalu - Płuca. I tak np jeśli czymś się zamartwiamy lub jesteśmy zbyt pozytywnie nastawieni oznacza że mamy ogień w naszym sercu, natomiast jeśli jesteśmy niecierpliwi i zbyt nerwowi oznacza ogień wątroby. Przeciwne skrajności zachowań oznaczają z kolei zimno w danym narządzie lub elemencie. Wszystko sprowadza się zatem do równoważenia energii we wskazanym elemencie co służy zdrowiu odpowiadającego mu narządu.
Ale wróćmy do meritum czyli do odżywiania. Pięciu podstawowym elementom wszechświata odpowiada pięć głównych smaków potraw. I tak Ogniowi odpowiada smak gorzki, Drzewu odpowiada smak kwaśny, Ziemi odpowiada smak słodki, Wodzie odpowiada smak słony, a Metalowi smak ostry. Według Makrobiotyki musimy tak dobierać smaki potraw aby równoważyć energię Jang i Jin poszczególnych elementów. Wszystko zależy od tego gdzie tkwi nasz problem zdrowotny i w jakim klimacie żyjemy. Dla przykładu podam iż w klimacie gorącym przydadzą się potrawy wychładzające, jak surowe warzywa, czy koktaile i soki warzywne. Zaś w klimacie umiarkowanym w którym jest więcej dni zimnych niż ciepłych w naszej szerokości geograficznej przydadzą się potrawy rozgrzewające jak np duszone warzywa lub warzywa gotowane z dodatkiem odpowiednich przypraw. Przy czym każdy składnik potrawy i każdy smak potrawy może mieć działanie rozgrzewające czy też ochładzające. Tak jak wspomniałem warzywa surowe wychładzają, zaś po obróbce termicznej rozgrzewają. Z mięs wychładzające działanie ma wieprzowina oraz drób działanie neutralne ma mięso królika, zaś działanie rozgrzewające nam szczególnie potrzebne ma wołowina, cielęcina, jagniecina, czy baranina. Z kasz działanie lekko wychładzające ma kasza kukurydziana i manna, natomiast rozgrzewające ma kasza gryczana czy kasza jaglana. Z serów prawie wszystkie mają działanie wychładzające, tylko ser kozi, owczy mają działanie lekko rozgrzewające. Ze zbóż pszenica i ryż biały mają działanie wychładzające zaś żyto, owies, proso mają działanie rozgrzewające. Brązowy ryż ma działanie neutralne. Z napojów wszelkie napoje zimne, gazowane, soki owocowo-warzywne mają działanie wychładzające, zaś napoje ciepłe, a w tym herbaty ziołowe, kawa zbożowa, kawa naturalna, kakao mają działanie rozgrzewające. Mleko jako napój ma działanie wychładzające a ponadto mleko krowie zawierające kazeinę zamiast albumin oraz szczepy Lactobaccillus bovis zamiast L humanus jest po prostu dla nas obce. Z przypraw działanie rozgrzewające mają szafran, kurkuma, rozmaryn, kolendra, imbir, oregano, pieprz czarny, zielony, biały, cayenne, ostra papryka, bazylia, cząber, czarnuszka, natomiast działanie ochładzające mają koper włoski, kminek, anyż, papryka słodka.
W jaki sposób przyrządzać posiłki w zgodzie z teorią pięciu przemian? Otóż w naszym klimacie trzeba nadawać potrawą rozgrzewające właściwości. Robimy to dobierając składniki potraw lub smaki potraw odpowiednio je też przyprawiając. Smak gorzki i ostry ma właściwości rozgrzewające, zaś smak słodki, kwaśny czy słony właściwości wychładzające. Np przy gotowaniu zupy najpierw przyprawiamy ją smakami wychładzającymi potem zas dodajemy smaków rozgrzewających. Ostatnie smaki nadadzą potrawie finalnych właściwości i zrównoważą energię zimna Jin energią ciepła Jang. To ma być zawsze główna zasada, którą należy się kierować przy przyrządzaniu każdego posiłku.
Na koniec słowo o zdrowotnym wpływie przyrządzanych przez nas potraw makrobiotycznych. Otóż spożywanie produktów i potraw wychładzających w nadmiarze, co jest niestety u nas bardzo częste i niewskazane w naszym klimacie powoduje oziębienie energetyczne w elemencie ziemi i drzewa, czyli w trzustce, żołądku, śledzionie i wątrobie. To z kolei negatywnie wpłynie na element wody, czyli nerki. Skutkiem tego będzie wychłodzenie całego organizmu. Doprowadza to do zaburzeń przemiany materii i trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Ponadto zimna śledziona produkuje za dużo płynów i osłabia naszą odporność, czego skutkiem są przeziębienia i alergie. To wszystko prowadzi do wielu zaburzeń organicznych i dysfunkcji. Wyobraźmy sobie sytuację w której spożywamy golonkę popijając ją piwem. W tym zestawie posiłkowym oba składniki mają naturę silnie wychładzającą, czego następstwem mogą być powyższe procesy. Aby tak nie było posiłek musimy odpowiednio przyprawić np imbirem, bądź rozmarynem i całkowicie zrezygnować z piwa na rzecz np ciepłej herrbaty ziołowej. W zasadzie nigdy nie należy pogłębiać natury spożywanych potraw, ale za to starać się ją równoważyć. Jeśli więc spożywamy słodycze dodajmy do nich kardamonu, czy cynamonu dla rozgrzania przekąski. U osób otyłych problem polega nie tyle na ograniczeniach żywieniowych, ale na pobudzeniu przemiany materii. Proces przemiany materii wymaga doenergetyzowania organizmu. Tak więc zamiast wychładzać nasze posiłki dodajmy do nich składników, czy przypraw rozgrzewających a wraz z tym tak potrzebnej energii. Wszystkie składniki o smaku gorzkim i ostrym przyspieszają proces przemiany materii, natomiast o smaku słodkim, kwaśnym lub słonym spowalniają ten proces.
Pamiętajmy równowaga jest zawsze wskazana, chaos nigdy. Postępujmy według zasady hipokratejskiej, która mówi - żywienie musi być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.
Pozdrawiam serdecznie
dany

Bibliografia:

Anna Czelej - Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej
Elżbieta Cybulska - Nowe tajemnice niekonwencjonalnej medycyny
Daniel Nowotczyński - Niekonwencjonalna medycyna
Anna Ciesielska - Filozofia zdrowia
Joseph Jonas - Tajemnice energii życia
Jadwiga Górnicka - Apteka natury


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Pięć przemian w kuchni
PostWysłany: Pon Sty 11, 2016 1:39 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lip 14, 2015 11:06 am
Postów: 210
W zasadzie dobra dieta jest tutaj kluczem,wyznacznikiem do tego abyśmy byli zdrowi dobrze czuli się na co dzień,warto więc stawiać na sprawdzone i naturalne produkty,bez dodatku chemii która ma szkodliwy wpływ na nasz organizm oraz uzależnia.

_________________
www.Optilux.pl


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 33 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności