Do gotowania można używać garnków emaliowanych (stosowanych od dawien, dawna) tylko aby nie były uszkodzone w środku, oraz garnków ze stali nierdzewnej. Proces gotowania nie jest szkodliwy dla zdrowia w tych naczyniach, natomiast nie poleczam przetrzymywania pokarmów na dłuższy czas. Najlepiej przekładac do naczyń szklanych, które sa najzdrowsze. Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe bo w produktach pozostaje więcej składników odżywczych. Można stosowac garnki ze stali nierdzewnej (taki stosuję) lub wkładkę do garnka,ale trzeba wówczas zwracać uwage, aby woda się nie wygotowała. Natomiast stosuje jedynie patelnie teflonowe do pieczenia. Może też sie okazać za 10 lat, że sa szkodliwe. Dlatego nie szukam nowości gdyż jest to wielki znak zapytania?
Chciałam jeszcze powiedzieć o automacie do chleba- foremka oczywiście nie jest szkodliwa, może nawet jest lepsza od tych do ciasta,ale do pieczenia chleba trzeba mieć odpowiednią mąkę, nie 450, 500 czy 550 ale 1 000 lub nawet ponad 1000. Są oczywiście mieszanki w sklepach do pieczenia chleba, ale chleb nie jest taki dobry pewnie jest tam coś dodane z ulepszaczy. Teraz pieke chleb z maki orkiszowej i robie to w szybki sposób ręcznie. Pozdrawiam