WITAJ Emanuel32 !!!
Napisz czy kiedykolwiek zwracałeś uwagę na poziom wit. b12 w organizmie oraz odpowiednia podaż kwasów OMEGA 3 oraz OMEGA 6.
Jeżeli możesz to zrób jak najszybciej test na poziom homocysteiny ( poniżej o co chodzi) i jeżeli możesz to podaj wyniki - później coś zaradzimy:
"Pomiary poziomu witaminy B12 we krwi nie są najlepszym testem dla ludzi odżywiających się konwencjonalnie dla wegan także,
szczególnie dla tych, którzy spożywają wszelkiego rodzaju wodorosty i algi.
Wodorosty oraz inne pokarmy roślinne zawierają odpowiedniki B12 (fałszywą
witaminę B12), które mogą zostać mylnie rozpoznane jako właściwa witamina B12,
kiedy to, tak naprawdę, utrudniają proces metabolizmu tej witaminy. Badania krwi
także nie są wiarygodne, gdyż duża podaż kwasu foliowego sprawia, iż bardzo
trudno wykryć objawy anemii spowodowanej niedoborem B12. Bardziej wiarygodnym
sposobem jest pomiar poziomu homocysteiny, który powinien być mniejszy niż 10
mmol/litr. Najwłaściwszym testem na poziom B12 jest test na poziom kwasu
metylomalonowego. Jeśli wyniki dla krwi (<370 nmol/litr) lub moczu (mniej niż 4
mg/mg kreatyniny) mieszczą się w dopuszczalnych wartościach, wtedy wiadomo, iż
poziom witaminy B12 jest właściwy. Wielu lekarzy nadal polega na ogólnych
badaniach krwi czy też poziomie samej B12 w krwi. Wyniki te nie są miarodajne,
dla ludzi na konwencjonalnej diecie szczególnie dla wegan."
Dlatego można przeprowadzić test określający poziom HOMOCYSTEINY we krwi lub w moczu :
Tutaj znajdziecie więcej info:
http://www.labtestsonline.pl/tests/Homocysteine.html?lnk=2
Gdy chodzi o kwasy omega 3 i 6 to możesz jak najszybciej uzupełnić je w swoim jadłospisie. Najlepszym źródłem jest świeżo zmielone siemię lniane ( nasiona lnu ) - najlepsze proporcje omega 3 do omega 6 - dlatego warto zaopatrzyć się w dobry podręczny młynek. Ilość to ok.2-3 łyżki dziennie. Pamiętaj dobroczynne efekty działania w.w nasion uwidaczniają się po ok. 3 miesiącach regularnego stosowania.
Zarówno b12 jaki kwasy omega 3 i 6 to jedna z najbardziej niedoborowych związków wśród obecnej populacji a ich niedobór powoduje bardzo destruktywne konsekwencje dla organizmu człowieka - zwłaszcza w dłuższym przedziale czasu.
I jeszcze jedno surówki , surówki i jeszcze raz surówki warzywne oraz świeże owoce lub miksy owocowe. najlepiej jak możesz to rozdrabniaj lub miksuj warzywa w rozdrabniaczu elektrycznym lub mikserze .bardzo ważny jest dodatek suszonych ziół i przypraw. Zaczynaj od małych porcji chodzi o - ADAPTACJĘ POWIERZCHNI SSĄCEJ JELIT - ( indywidualne cechy osobnicze ).
Ważna kwestia to ogrzanie surówek do ok. 40 st. c i miksów owocowych w chłodne dni oraz okresie letnio zimowym - ( zobacz dlaczego , szerzej pisałem w ZDROWA ŻYWNOŚĆ - Pasternak zdrowotny dla wszystkich ).
Zainwestuj w dobrej jakości wodę i poeksperymentuj ,która i jak działa na Twój organizm. Spróbuj tez jak działa w Twoim przypadku woda topiona. na wodzi nie ma co OSZCZĘDZAĆ jest o WIELE WAŻNIEJSZE niż POKARM. ( woda z kranu po prostu rujnuje zdrowie ).
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY