WITAM!!!
JESZCZE RAZ PRZYPOMINAM , ŻE WSZYSTKO co opisuje się ADAMO w swoich książkach nie jest niczym nowym i opiera się na DZIAŁANIU LEKTYN NA LUDZKI ORGANIZM ( cała sprawa rozbija się o lektyny zawarte w pokarmach) i to wiadomo od dawna.
Tylko ,że nie odkrył tego dr Adamo a jedynie ?przeanalizował? tysiące badań plus własna praktyka i wyciągnął mniej lub bardziej trafne wnioski.
Już w 1945 r. dr William Clouser BOYD odkrył , że niektóre aglutyniny wykazują się specyficznością tzn. aglutynują ( zlepiają ) pewien rodzaj krwi , A INNE NIE.
To Boyd nazwał lektyną każdą aglutyninę , która zlepia krwinki , łącząc cukry obecne w ich błonie komórkowej.
Adamo bazując na swoich i wcześniejszych badaniach ( TAKŻE SWOJEGO OJCA !!!
) ) stworzył po prostu listę pokarmów ,których lektyny wpływają bardziej lub mniej destrukcyjnie oraz leczniczo na organizm.
Od dawna WIADOMO ,że pewne lektyny zakłócają układ odpornościowy jelit , blokują hormony trawienne (np. cholecystokinina ), niszczą wyściółkę ścianek jelit , stymulują rozrost narządów wewnętrznych ,upośledzające wchłanianie itd. itp. w zależności od posiadanej grupy krwi lub mają taki lub inny wpływ na zdrowie.
On po prostu to skutecznie rozpowszechnił - znane w środowisku medycznym i nie tylko informacje.
Dietetycy zajmujący się żywieniem sportowców wiedzą , że aby zawodnik z grupą krwi np.B nie przekroczył danej kategorii wagowej musi unikać :
gryki jej lektyny zakłócają trawienie i sprawność metabolizmu ,
kukurydzy , której lektyny hamują wydolność insulinową i spowalniają tempo metabolizmu i są przyczyną hipoglikemii ,
orzechów ziemnych ich lektyny zakłócają funkcje wątroby i sprawność metabolizmu ,
soczewicy tu z kolei lektyny hamują prawidłowe wchłanianie składników odżywczych ,
pszenica ? jej lektyny spowalniają procesy trawienne i metaboliczne, powodują ,że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu a nie zamieniana w energię.
tkanka kurczaków ?w tym przypadku lektyny atakują krwiobieg..............itd.
Podobne działanie profilaktyczne można zastosować w przypadku OSÓB OTYŁYCH i efekty w postaci spadku masy ciała ( tkanki tłuszczowej ) bez znacznego uszczerbku dla tkanki aktywnej ( mięśni ) są już widoczne po kilku tygodniach unikania m.in. w.w. lektyn.
Należy pamiętać ,iż istnieje cała gama pokarmów zwierających lektyny , które pozytywnie modyfikują dotychczasową podatność na choroby .
SZKODLIWE LUB KORZYSTNE DZIAŁANIE LEKTYN NA LUDZKI ORG.POTWIERDZ TO TAKŻE DR Árpád PUSZTAI ( rocznik 1931 ) ? światowej sławy specjalista w zakresie żywienia, zwłaszcza BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI, pionier badań nad oddziaływaniem lektyn na przewód pokarmowy.AUTOR i WSPÓŁAUTOR ok. 300 ROZPRAW NAUKOWYCH, autor lub redaktor naukowy kilkunastu książek. Podkreśla, że nie jest przeciwnikiem biotechnologii, a jedynie walczy o bardzo dokładne przetestowanie wszelkich nowych rozwiązań przed ich zastosowaniem. Ostatnio zajmuje się potencjalnymi zagrożeniami związanymi ze stosowaniem nanotechnologii w produkcji żywności . Pełni funkcję m.in. konsultanta grup zamierzających prowadzić własne, niezależne testy. Za swoją działalności uhonorowany m.in. ?Whistleblower Award? przez Federację Niemieckich Naukowców oraz IALANA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Prawników Sprzeciwiających się Broni Jądrowej), w 2005 r.
Tutaj znajduje się strona dr A .P.:
http://www.freenetpages.co.uk/hp/a.pusztai/
Także w miesięczniku "Kulturystyce i fitness" polski miesiecznik dla osób zjmujacych sie sportami siłowymi , kulturystyką i fitness , dietetyka itd. publikuje swoje artykuły Dr Peter FORT - ukończył fizjologie na WYDZIALE PRZYRODNICZYM UNIWERSYTETU KAROLA W PRADZE.Poczatkowo pracował w dziedzinach LEKARSKICH - biochemia kliniczna , EKSPERYMENTALNA IMMUNOLOGIA. Od 20 lat zajmuje się fizjologia i dietetyką SPORTU WYCZYNOWEGO oraz od 20 lat jest pracownikiem naukowym w zakresie biochemii , fizjologii oraz dietetyki sportu wyczynowego.Jest autorem wielu patentów i receptur dotyczących preparatów dietetycznych - guru dietetyki i odżywiania dla sportowców. Jest autorem szereg książek, do roku 2006 napisał 17 książek m.in.: "Odżywianie a sport " , "Odżywianie nie tylko dla kulturystów" ," Koniec z nadwaga " ," Sport i właściwe odżywianie" , "WIĘC CO MAM JEŚĆ", " Zdrowie a suplementy i diety". W Czechach jest uznawany za jeden z największych autorytetów w dziedzinie dietetyki.Pisuje do 9 magazynów zdrowotno - sportowych m.in. :LONGEVITY , REGENERACE , FITNESS , WELLPESS , KULTURYSTYKA I FITNESS . od 2001 r. popularyzuje wiedzę o odżywianiu poprzez regularna WSPÓŁPRACE z czeska telewizje , gdzie bierze udział w popularnym , cotygodniowym programie : "POD POKRYWKĄ" .
Właśnie jego porady można poczytać w w.w. miesięczniku roczniki 2003 - 2008 i znajduje się w nich całe mnóstwo odniesień do grup krwi i odżywiania się zgodnie a gr. krwi i to w dodatku dla sportowców obarczonych dużym wysiłkiem.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY