Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Sob Kwi 20, 2024 12:15 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bakłażan
PostWysłany: Pon Sty 03, 2011 2:10 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Sty 03, 2011 2:05 pm
Postów: 3
przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów .
u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni.
Podajcie jakieś fajne przepisy
wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

_________________
wojtek631 www.gotowaniedomowe.blogspoy.com


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Bakłażan
PostWysłany: Pon Sty 03, 2011 2:32 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witaj wojtek631 :)

Z jadaniem bakłażanów niektórzy powinni uważać... warto zajrzeć na:

http://www.dadamo.com/typebase4/depictor5.pl?152

Bakłażan (Eggplant) w/g encyklopedii D'Adamo jest w grupie unikać dla wydzielaczy A i niewydzielaczy 0
Korzystny dla całej gry AB i wydzielaczy B dla pozostałych jest obojętny

Warto też zaglądać na blog D'Adamo.... dziś np. jest coś ciekawego o statusie wydzielania... też dla lekarzy

Pozdrawiam z Wołomina :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Bakłażan
PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 12:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 07, 2010 8:49 am
Postów: 16
Mój ulubiony przepis to zapiekanka z bakłażanem.

Robimy sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego wsadzamy piętrami ziemniaki pokrojone w talarki, bakłażana i cukinie i tak dwa razy. Wszystko zalewamy owym sosem który musi być całkiem słony gdyż warzywa nie są przyprawiona. Na samą górę sypiemy mieszankę mozzarelli z parmezanem. Pieczemy min godzinkę z termoobiegiem w tem. 200 stopni, jeśli ser by się za bardzo przyrumieniał trzeba naczynie przykryć folią aluminiową. Efekt jest bajeczny!! Polecam


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności