Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Sposób ożywiania oparty na diecie śródziemnomorskiej jest bardzo korzystny dla zdrowia. Dieta śródziemnomorska, uważana za najzdrowszą wśród diet, jest popularna we Włoszech, w Hiszpanii i południowej Francji. Jest to dieta lekkostrawna, a przygotowywanie posiłków jest proste i mało czasochłonne, a więc jest idealna dla osób, które nie lubią przesiadywać w kuchni i preferują dania szybkie i łatwe w przyrządzaniu. Osoby dorosłe mogą ją stosować przez całe życie.

W diecie śródziemnomorskiej do produktów wskazanych należą m.in.:

  • warzywa i owoce (w dużych ilościach)
  • ryby i owoce morza
  • produkty zbożowe: pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż
  • orzechy, migdały

Podstawowym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Dieta ta uwzględnia w jadłospisie średnie ilości produktów mlecznych, przede wszystkim jogurtów oraz chudych serów. Mięso występuje w niewielkiej ilości - zwłaszcza mięso czerwone należy ograniczyć, a wieprzowinę całkowicie wykluczyć - natomiast spożywa się dużo ryb, zwłaszcza morskich, oraz owoców morza. Popularne są warzywa strączkowe (np. fasola, groch, jak również mniej znane: soczewica i ciecierzyca). Na stołach często goszczą też potrawy z całymi ziarnami zbóż. Warzywa spożywa się na surowo bądź gotowane. Do dań dodawane są duże ilości czosnku i cebuli, a także przyprawy oraz świeże zioła (m.in. oregano, kminek, tymianek, bazylia, rozmaryn). Sól używana jest w niewielkiej ilości. Dozwolone jest picie umiarkowanych ilości czerwonego, wytrawnego wina (np. lampka do popołudniowego lub wieczornego posiłku).


Inne diety:


Porozmawiaj na ten temat:


Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.