Forum dyskusyjne    

MENU

Strona główna

Forum Dyskusyjne

Żywność transgeniczna

Żylaki

Zdrowe zęby

E-dodatki w żywności

Otyłość i nadwaga

Czy wiesz co pijesz?

Nadmiar cukru

Witaminy

Profilaktyka cholesterolowa

Zdrowe warzywa

Kosmetyki

Kosmetyki naturalne

Komputery szkodzą

Wody mineralne

Wypoczynek w SPA

Polskie uzdrowiska

Telefon a zdrowie

Ziołolecznictwo

Przedwczesne łysienie

Wady wzroku

Bioenergoterapia

Rzuć palenie !

Biorytmy

Horoskop

linki

 

Diety

dieta 1000 kalorii

dieta Diamondów

dieta śródziemnomorska

dieta antycellulitowa

dieta a grupa krwi

spalacze tłuszczów

aktywność fizyczna

kosmetyki wspomagające odchudzanie

oblicz kalorie

indeks glikemiczny

kalkulator BMI

 

Odchudzanie


Zanim zaczniesz się odchudzać

  Zanim zaczniesz się odchudzać, upewnij się, czy rzeczywiście jest taka potrzeba. Lansowany w mediach kult szczupłości powoduje, że wiele osób uważa się za zbyt grube, gdy tymczasem wcale nie mają nadwagi. Przede wszystkim musisz ustalić, czy twoja waga jest prawidłowa.
  Powszechnie stosowany jest tzw. wskaźnik masy ciała (Body Mass Index = BMI). Obliczysz go korzystając z naszego kalkulatora: 

 

Jaką dietę zastosować

  Mamy do wyboru coraz więcej diet odchudzających, niektóre obiecują szybkie efekty bez większych wyrzeczeń. Najważniejsze jest, aby schudnąć bez uszczerbku dla zdrowia. Dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, jednak w odpowiednio zmniejszonej ilości. Z jadłospisu należy wykluczyć potrawy tłuste, cukier, słodycze, pełnotłuste mleko i jego przetwory (m.in. lody, śmietana) oraz wszelkie alkohole (w tym piwo). Wskazane jest zastępowanie mięsa niskotłuszczowymi rybami i drobiem. 

  Przy sporządzaniu potraw warto zrezygnować ze smażenia, zwłaszcza w dużej ilości tłuszczu, oraz z panierowania potraw jajkiem i bulka tartą, gdyż panierka pochłania podczas smażenia dużo tłuszczu. Najlepszym sposobem przyrządzania dań dietetycznych jest gotowanie bez wody, np. w naczyniach na parze.
Zupy najlepiej gotować na wywarach warzywnych. Z mięs powinno się usuwać kawałki tłuste a ciężkostrawne sosy można zastąpić np. prostymi w przyrządzaniu lekkostrawnymi sosami jogurtowymi. Jeśli do tej pory w naszym jadłospisie dominowały obfite i wysokokaloryczne posiłki, na początek, zamiast wprowadzać rygorystyczną dietę lub głodówkę, lepiej stopniowo wprowadzać zmiany. Głodzenie się może być szkodliwe dla zdrowia. Wszelkie jednostronne diety nie powinny być stosowane przez dłuższy czas. Na początek można spróbować wybrać mniej radykalna dietę i następnie stopniowo zmniejszać kaloryczność posiłków.

 

Jak wspomagać odchudzanie a następnie utrzymać wagę

  Dobrze dobrana dieta pozwoli skutecznie pozbyć się niechcianych kilogramów, jednak skłonności do tycia nie zlikwiduje. Dlatego po skończonej kuracji nie należy powracać do złych nawyków żywieniowych oraz do niekontrolowanego jedzenia.
Niestety, wiele osób po zakończeniu kuracji odchudzającej szybko powraca do poprzedniej wagi a nawet ją przekracza. Tymczasem wahania masy ciała - na przemian chudnięcie i ponownie tycie (tzw. efekt jo-jo) - są bardzo niekorzystne, gdyż przy kolejnych kuracjach uzyskanie pożądanej wagi staje się coraz trudniejsze. Jeśli chcemy, aby efekty odchudzania były trwałe, musimy przede wszystkim zmienić niekorzystny styl życia i odżywiania. Bardzo ważne jest wspieranie kuracji odchudzającej regularną aktywnością fizyczną: gdy ćwiczymy, ruszamy się, nasz organizm potrzebuje więcej energii i szybciej spala tłuszcz, dzięki czemu chudniemy.
  Posiłki należy komponować zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. Nasz jadłospis musi być urozmaicony, czyli powinien uwzględniać ryby i mięso, chudy nabiał, produkty zbożowe (pieczywo, makarony, kasze) oraz warzywa i owoce. Warto również uregulować liczbę spożywanych posiłków, pamiętając o tym, że wskazane jest jedzenie częściej (4-5 razy dziennie) mniejszych porcji, dzięki czemu unikniemy uczucia głodu między posiłkami (a przez to pojadania np. słodyczy). Należy unikać nadmiaru soli a także zrezygnować z produktów zawierających glutaminian sodu (jest on zawarty m.in. w zupach w proszku), ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie a tym samym utrudnia odchudzania. Trzeba też uważać na produkty typu light. Jeśli nawet mają one mniej kalorii, to niejednokrotnie są źródłem niepotrzebnej chemii, np. zamiast cukru zawierają sztuczne środki słodzące a zamiast części naturalnego tłuszczu zagęszczacze.

Szczególnie ostrożnym musimy być w wyborze słodyczy typu light - co prawda wiele z nich nie ma w swym składzie cukru, gdyż został zastąpiony słodzikiem, ale za to zawiera więcej tłuszczu, w związku z czym również są tuczące. Niestety, niejednokrotnie uznajemy, że ponieważ produkty typu light są dietetyczne, można ich zjeść więcej i w efekcie dostarczamy organizmowi tyle samo kalorii. Dlatego kupując produkt typu light warto sprawdzić na etykiecie zawartość poszczególnych składników, szczególną uwagę zwracając na zawartość tłuszczu w danym produkcie.
  Najlepiej jednak, aby nasza dieta oparta była przede wszystkim na naturalnych produktach o dużej zawartości błonnika, witamin, soli mineralnych. Ważne jest też picie odpowiedniej ilości płynów np. niegazowanej wody mineralnej i soków owocowych (6-8 szklanek dziennie). Ponadto musimy pamiętać, że diety niskokaloryczne spowalniają metabolizm. Aby przyśpieszyć przemianę materii, należy uwzględnić w diecie odpowiednie produkty, takie jak:

  • pieczywo pełnoziarniste oraz z maki razowej - zawiera witaminy z grupy B, które przyspieszają przemianę materii

  • brokuły - dostarczają błonnika, który pęcznieje w jelitach i sprawia, że dłużej jesteśmy syci

  • ryby morskie, oleje roślinne, siemię lniane, pestki słonecznika - dostarczają organizmowi nienasyconych tłuszczów omega-3, które ułatwiają spalanie tłuszczy

  • świeże zioła - odpowiednio dobrane zioła znakomicie oczyszczają organizm, działają moczopędnie, zapobiegają wzdęciom i zaparciom, regulują pracę przewodu pokarmowego

  • zielona herbata- reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga odchudzanie, a także posiada właściwości przeciwutleniające, wychwytuje wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia proces starzenia.

 

 

Porozmawiaj o dietach na forum dyskusyjnym

 

Copyright: © http://zdrowo.info.pl - 2006 r. - informacje o stronie