Fitoterapia - ziołolecznictwo
Fitoterapia to leczenie przy pomocy roślin. Ich właściwości lecznicze znane były od wieków. Ludzie doświadczalnie poznawali oddziaływanie różnych ziół na organizm człowieka i z pokolenia na pokolenie przekazywali sobie tą wiedzę, stale ją poszerzając.
Zbiorowi i stosowaniu ziół przypisywano znaczenie magiczne, jednak współczesna wiedza potwierdza, że taki rytuał miał swoje uzasadnienie. Zioła zbierana o określonych porach roku i dnia, np. przy pełni księżyca, mają większe nasilenie pożądanych składników wykorzystywanych w terapii. Również sposób przechowywania ziół i receptura sporządzania z nich naparów miały na celu zachowanie ich najlepszych właściwości leczniczych.
Obecnie mimo powszechnego stosowania leków farmakologicznych nadal korzysta się z ziołolecznictwa. Na wiele dolegliwości zioła potrafią pomagać tak samo jak leki otrzymywane syntetycznie, przy czym nie mają tylu ubocznych, niepożądanych skutków.
Posiadając wiedzę o ziołach, sposobach ich zbioru i przyrządzania można leczyć i zapobiegać niektórym chorobom. Trzeba jednak pamiętać, że w poważniejszych przypadkach nie można liczyć tylko na zioła, tylko konsultować się z lekarzem.
Sporządzając napary i nalewki z ziół trzeba dokładnie znać ich właściwości i sposób przyjmowania, bo zioła niewłaściwie użyte mogą szkodzić lub nawet być trujące.
Właściwości i zastosowanie ziół
Obecnie zioła znajdują szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce, zarówno do zabiegów zewnętrznych jak i wewnętrznych. Zioła z powodzeniem stosowane są w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości, m.in. w chorobach skóry, układu pokarmowego, moczowego, nerwowego, oddechowego. Swą skuteczność zawdzięczają zawartości wielu cennych związków, z których najważniejsze to:
- azuleny - wykazują właściwości przeciwzapalne, stosowane są m.in. do kompresów na trudno gojące się rany
- garbniki - mają działanie ściągające, bakteriobójcze, przeciwzapalne
- saponiny - zwiększają przepuszczalność błon komórkowych i ułatwiają wprowadzenie innych związków do skóry
- pektyny - działają łagodząco i przeciwzapalnie
- związki flawonowe - mają właściwości regenerujące
- związki śluzowe - działają przeciwzapalnie i natłuszczająco
Poniżej opisane zostały najbardziej znane zioła, ich właściwości, działanie oraz najczęstsze zastosowanie.
Zbieranie ziół
Warunki w jakich rosną rośliny mają duży wpływ na ich właściwości lecznicze. Znaczenie ma tu rodzaj gleby, sposób jej nawożenia, właściwy termin zbioru i prawidłowe ich przechowywanie. Nie można zbierać ziół przy drodze lub w miejscach zanieczyszczonych, gdyż gromadzą w sobie metale ciężkie i inne szkodliwe pierwiastki. Zbiór z miejsc naturalnego występowania jest trudny i mało efektywny dlatego obecnie większość ziół pozyskuje się z upraw, gdzie kontrolowane są warunki glebowe i inne czynniki.
zioła zbierana ze stanowisk naturalnych | zioła pochodzące z upraw |
---|---|
bez czarny | |
borówka czernica | bazylia pospolita |
brzoza | kminek zwyczajny |
głóg dwuszyjkowy | koper włoski |
głóg jednoszyjkowy | kozłek lekarski |
jałowiec pospolity | |
kasztanowiec zwyczajny | naparstnica wełnista |
krwawnik pospolity | majeranek ogrodowy |
lipa | prawoślaz lekarski |
mniszek lekarski | rumianek pospolity |
podbiał pospolity | szałwia lekarska |
pokrzywa zwyczajna | tymianek właściwy |
róża dzika |
Istotne znaczenie dla jakości ziół ma pora ich zbierania, każda roślina ma inny optymalny okres zbioru. Nie każda część rośliny jest wykorzystywana jako zioło, w niektórych zbiera się nasiona, owoce, kwiaty lub liście i łodygi.
część rośliny | jak zbierać |
---|---|
kwiaty | Należy zbierać tylko korony kwiatów w początkowym okresie kwitnienia. Ostrożnie przechowywać, gdyż zgniecione tracą właściwości. |
liście | Tylko czyste liście bez pasożytów, ładnie wyrośnięte. Zbieramy przed okresem kwitnienia |
owoce | Zbiór na początku dojrzewania. Właściwie przechowywać. |
ziele | Obcinamy od góry nie więcej niż 30 cm. w okresie kwitnienia. |
nasiona | Tylko z dobrze dojrzałych owoców |
kora | Nie można jej zbierać z drzew rosnących, tylko z dwuletnich pędów wycinanych na wiosnę lub w jesieni. |
Sporządzanie ziół
Do spożycia nadają się tylko zioła zbierane w danym roku lub maksymalnie z poprzedniego. W zależności od rodzaju można je przyrządzać w różnej postaci:
postać | sporządzanie ziół |
---|---|
Napar | Sporządza się go na kilka minut przed spożyciem, zalewając suche zioła wrzątkiem. |
Odwar | Spożywa się go w dniu przyrządzenia, gotując rozdrobnione zioła przez kilka minut. |
Nalewki | Na kilka dni przed spożyciem, zalewa się zioła rozcieńczonym spirytusem. Nalewkę ziołową dawkuje się po kilka kropel na kieliszek wody. |
Sałatki | Jeśli roślina się do tego nadaje, można je spożywać bezpośrednio po dokładnym wymyciu |
Syropy | Wyciąg ze świeżych ziół gotowanych w cukrze do zgęstnienia. |
Soki | Wyciskane mechanicznie, np. sokowirówką. Mogą być też mieszane z cukrem, miodem itp. |
Maceraty | Przygotowuje się je w tym samym dniu, przez zalanie zimna wodą rozdrobnionych ziół. Tylko w przypadku roślin trudno pęczniejących można wyciąg lekko podgrzać. |
Olejki | Przemysłowa metoda sporządzania leków poprzez destylację pary wodnej. |
Witaminy i składniki mineralne naturalnie występujące w warzywach:
Porozmawiaj na ten temat:
Szukaj u nas
Polecamy
zioła:
- BABKA LANCETOWATA
- BEZ CZARNY
- BRZOZA BRODAWKOWATA
- CHABER BŁAWATEK
- CHMIEL
- DĄB SZYPUŁKOWY
- DZIURAWIEC
- FIOŁEK TRÓJBARWNY
- GLISTNIK, JASKÓŁCZE ZIELE
- KASZTANOWIEC ZWYCZAJNY
- KOZŁEK LEKARSKI
- KRWAWNIK POSPOLITY
- LAWENDA LEKARSKA
- LEN ZWYCZAJNY
- LILIA
- LIPA DROBNOLISTNA
- ŁOPIAN WIĘKSZY
- MACIERZANKA PIASKOWA
- MIĘTA PIEPRZOWA
- MNISZEK LEKARSKI
- MYDLNICA LEKARSKA
- NAGIETEK LEKARSKI
- PERZ
- POKRZYWA ZWYCZAJNA
- ROZMARYN LEKARSKI
- RUMIANEK POSPOLITY
- SKRZYP POLNY
- SZAŁWIA LEKARSKA
- ŚWIETLIK ŁĄKOWY
- TATARAK ZWYCZAJNY
- ŻYWOKOST LEKARSKI