Forum dyskusyjne    

MENU

Strona główna

Forum Dyskusyjne

Dieta a zdrowie

Żywność transgeniczna

Żylaki

Zdrowe zęby

E-dodatki w żywności

Oblicz swoją dietę

Odchudzanie

Witaminy

Profilaktyka cholesterolowa

Zdrowe warzywa

Nadmiar cukru

Kosmetyki

Kosmetyki naturalne

Komputery szkodzą

Wody mineralne

Wypoczynek w SPA

Polskie uzdrowiska

Telefon a zdrowie

Przedwczesne łysienie

Wady wzroku

Bioenergoterapia

Rzuć palenie !

Biorytmy

Horoskop

linki

 

 

Zioła

BABKA LANCETOWATA

BEZ CZARNY

BRZOZA BRODAWKOWATA

CHABER BŁAWATEK

CHMIEL

DĄB SZYPUŁKOWY

DZIURAWIEC

FIOŁEK TRÓJBARWNY

GLISTNIK, JASKÓŁCZE ZIELE

KASZTANOWIEC ZWYCZAJNY

KOZŁEK LEKARSKI

KRWAWNIK POSPOLITY

LAWENDA LEKARSKA

LEN ZWYCZAJNY

LILIA

LIPA DROBNOLISTNA

ŁOPIAN WIĘKSZY

MACIERZANKA PIASKOWA

MIĘTA PIEPRZOWA

MNISZEK LEKARSKI

MYDLNICA LEKARSKA

NAGIETEK LEKARSKI

PERZ

POKRZYWA ZWYCZAJNA

ROZMARYN LEKARSKI

RUMIANEK POSPOLITY

SKRZYP POLNY

SZAŁWIA LEKARSKA

ŚWIETLIK ŁĄKOWY

TATARAK ZWYCZAJNY

ŻYWOKOST LEKARSKI

 

Fitoterapia - ziołolecznictwo

Fitoterapia to leczenie przy pomocy roślin. Ich właściwości lecznicze znane były od wieków. Ludzie doświadczalnie poznawali oddziaływanie różnych ziół na organizm człowieka i z pokolenia na pokolenie przekazywali sobie tą wiedzę, stale ją poszerzając.
Zbiorowi i stosowaniu ziół przypisywano znaczenie magiczne, jednak współczesna wiedza potwierdza, że taki rytuał miał swoje uzasadnienie. Zioła zbierana o określonych porach roku i dnia, np. przy pełni księżyca, mają większe nasilenie pożądanych składników wykorzystywanych w terapii. Również sposób przechowywania ziół i receptura sporządzania z nich naparów miały na celu zachowanie ich najlepszych właściwości leczniczych.
Obecnie mimo powszechnego stosowania leków farmakologicznych nadal korzysta się z ziołolecznictwa. Na wiele dolegliwości zioła potrafią pomagać tak samo jak leki otrzymywane syntetycznie, przy czym nie mają tylu ubocznych, niepożądanych skutków. Posiadając wiedzę o ziołach, sposobach ich zbioru i przyrządzania można leczyć i zapobiegać niektórym chorobom. Trzeba jednak pamiętać, że w poważniejszych przypadkach nie można liczyć tylko na zioła, tylko konsultować się z lekarzem.
Sporządzając napary i nalewki z ziół trzeba dokładnie znać ich właściwości i sposób przyjmowania, bo zioła niewłaściwie użyte mogą szkodzić lub nawet być trujące.

 

 

Właściwości i zastosowanie ziół

 Obecnie zioła znajdują szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce, zarówno do zabiegów zewnętrznych jak i wewnętrznych. Zioła z powodzeniem stosowane są w leczeniu rozmaitych chorób i dolegliwości, m.in. w chorobach skóry, układu pokarmowego, moczowego, nerwowego, oddechowego. Swą skuteczność zawdzięczają zawartości wielu cennych związków, z których najważniejsze to:

  • azuleny - wykazują właściwości przeciwzapalne, stosowane są m.in. do kompresów na trudno gojące się rany

  • garbniki - mają działanie ściągające, bakteriobójcze, przeciwzapalne

  • saponiny - zwiększają przepuszczalność błon komórkowych i ułatwiają wprowadzenie innych związków do skóry

  • pektyny - działają łagodząco i przeciwzapalnie

  • związki flawonowe - mają właściwości regenerujące

  • związki śluzowe - działają przeciwzapalnie i natłuszczająco

Poniżej opisane zostały najbardziej znane zioła, ich właściwości, działanie oraz najczęstsze zastosowanie.

  • Zioła B - L zioła

  • Zioła L - Ż zioła

 

 

Zbieranie ziół

Warunki w jakich rosną rośliny mają duży wpływ na ich właściwości lecznicze. Znaczenie ma tu rodzaj gleby, sposób jej nawożenia, właściwy termin zbioru i prawidłowe ich przechowywanie. Nie można zbierać ziół przy drodze lub w miejscach zanieczyszczonych, gdyż gromadzą w sobie metale ciężkie i inne szkodliwe pierwiastki. Zbiór z miejsc naturalnego występowania jest trudny i mało efektywny dlatego obecnie większość ziół pozyskuje się z upraw, gdzie kontrolowane są warunki glebowe i inne czynniki.

 

zioła zbierana ze stanowisk naturalnych zioła pochodzące z upraw

bez czarny

 

borówka czernica

bazylia pospolita

brzoza

kminek zwyczajny

głóg dwuszyjkowy

koper włoski

głóg jednoszyjkowy

kozłek lekarski

jałowiec pospolity

mięta pieprzowa

kasztanowiec zwyczajny

naparstnica wełnista

krwawnik pospolity

majeranek ogrodowy

lipa

prawoślaz lekarski

mniszek lekarski

rumianek pospolity

podbiał pospolity

szałwia lekarska

pokrzywa zwyczajna

tymianek właściwy

róża dzika

 

 

Istotne znaczenie dla jakości ziół ma pora ich zbierania, każda roślina ma inny optymalny okres zbioru. Nie każda część rośliny jest wykorzystywana jako zioło, w niektórych zbiera się nasiona, owoce, kwiaty lub liście i łodygi.

 

kwiaty

Należy zbierać tylko korony kwiatów w początkowym okresie kwitnienia. Ostrożnie przechowywać, gdyż zgniecione tracą właściwości.

liście

Tylko czyste liście bez pasożytów, ładnie wyrośnięte. Zbieramy przed okresem kwitnienia

owoce

Zbiór na początku dojrzewania. Właściwie przechowywać.

ziele

Obcinamy od góry nie więcej niż 30 cm. w okresie kwitnienia.

nasiona

Tylko z dobrze dojrzałych owoców

kora

Nie można jej zbierać z drzew rosnących, tylko z dwuletnich pędów wycinanych na wiosnę lub w jesieni.

 

 

Sporządzanie ziół

Do spożycia nadają się tylko zioła zbierane w danym roku lub maksymalnie z poprzedniego. W zależności od rodzaju można je przyrządzać w różnej postaci:

 

Napar

Sporządza się go na kilka minut przed spożyciem, zalewając suche zioła wrzątkiem.

Odwar

Spożywa się go w dniu przyrządzenia, gotując rozdrobnione zioła przez kilka minut.

Nalewki

Na kilka dni przed spożyciem, zalewa się zioła rozcieńczonym spirytusem. Nalewkę ziołową dawkuje się po kilka kropel na kieliszek wody.

Sałatki

Jeśli roślina się do tego nadaje, można je spożywać bezpośrednio po dokładnym wymyciu

Syropy

Wyciąg ze świeżych ziół gotowanych w cukrze do zgęstnienia.

Soki

Wyciskane mechanicznie, np. sokowirówką. Mogą być też mieszane z cukrem, miodem itp.

Maceraty

Przygotowuje się je w tym samym dniu, przez zalanie zimna wodą rozdrobnionych ziół. Tylko w przypadku roślin trudno pęczniejących można wyciąg lekko podgrzać.

Olejki

Przemysłowa metoda sporządzania leków poprzez destylację pary wodnej.

 

 

 

Witaminy i składniki mineralne naturalnie występujące w warzywach Warzywa


Copyright: © http://zdrowo.info.pl - 2006 r. - informacje o stronie