Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pon Cze 01, 2020 1:10 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 24, 2007 10:20 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sie 11, 2007 11:04 pm
Postów: 6
Miejscowość: KO
A swoja drogą, tak mi się tu nasuwa, jak to ludzie sa strasznie przywiązani do jedzenia... Łącznie ze mna, oczywiście.
Przez dwa ostatnie dni, postanowiłam się trochę oczyścić i piłam wyłacznie soki. Baaardzo pyszne, prosto z sokowirówki i muszę ze wstydem stwierdzić, że prawie popadłam w depresje.Wyobrażałam sobie wszystko co mozliwe do zjedzenia. Ale jest tez pozytywna strona: wszystko mi mózg wyświetlał zgodnie z grupa krwii. Ciekawe,prawda?
Pozdrowienia!


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 24, 2007 1:00 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sie 11, 2007 11:04 pm
Postów: 6
Miejscowość: KO
Witam wszystkich:)! Oj coś mnie tu dzisiaj duzo!
ChciałAM TYLKO ANULOWAC MOJE PYTANIE DOTYCZĄCE TEGO, GDZIE ZAMÓWIĆ OLEJ LNIANY, BO JUŻ MI KURIER WŁASNIE DOSTARCZYŁ GO!
ALEŻ JA JESTEM W GORĄCEJ WODZIE KĄPANA... :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 24, 2007 1:37 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Właśnie napisałam, to wklejam :D


Witam, nie jestem alfą i omegą, ale rozumiem Twoje intencje, w kwestii oleju lnianego mogę służyć radą. Zamawiam w Oleofarmie. Nie miałam żadnych wpadek w ich wykonaniu, zawsze w kartonie styropianowym, butelki szklane ciemne, szczelnie zakręcone, certyfikat i data przydatności do spożycia. Może dziś dostaniesz, to trwa około 2 -3 dni.
Z oliwą jest chyba podobnie jak z olejem lnianym, bo przecież chodzi o te same Omega 3 i 6. Niestety do ich utraty przyczynia się temperatura, światło i powietrze. Zauważ, ze niektóre oliwy są droższe, a to te z: ekologicznych upraw, pierwszego tłoczenia na zimno, w ciemnych butelkach (nie w puszkach ani w białych butelkach).
Ten problem występuje na pewno z każdym dobry tłuszczem.
Ponieważ sednem kuracji dr Budwig jest wprowadzenie do organizmu dużej dawki Omega 3 i 6 i to we właściwej proporcji, dlatego tak istotna jest jego najwyższa jakość. W małych ilościach spożywczych może to nie mieć takiego znaczenia, dlatego tak duży nacisk kładzie się na jego jakość, bo możemy odnieść przeciwny skutek od zamierzonego, wprowadzimy znaczną ilość toksyn zamiast lekarstwa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 25, 2007 11:28 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sie 11, 2007 11:04 pm
Postów: 6
Miejscowość: KO
Witam. Dziękuję bardzo Krystyno za odpowiedz.
Idę sobie więc utworzyc pastę:)
Do miłego. :lol: :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 27, 2007 7:46 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Sie 27, 2007 6:40 am
Postów: 23
"A"
Witam wszystkich.
Z dietą zgodną z grupą krwi zetknęłam się jakiś czas temu, ale nie potrafiłam sobie wyobrazić jak mogłabym zrezygnować z chleba (który uwielbiam), nabiału, ziemniaków i pomidorów (z mięsem nie ma problemu, bo za nim nie przepadam). Dopiero dzięki temu forum zdecydowałam się. Dzięki Waszym radom zaopatrzyłam się w żytni chleb (smakuje mi, więc kwestię pieczywa mam rozwiązaną), twarożki kozie (też bardzo smaczne - szkoda, że takie drogie) więc na początek śniadania i kolacje mam "załatwione". Trudniej będzie z obiadami, ale jestem dobrej myśli. Lubię zupy jarzynowe, ale mam problem z ich przyprawianiem. Do tej pory robiłam to m.in. kostkami rosołowymi i Vegetą, z których chciałabym zrezygnować. Co w zamian? KrystynaP wspominała (przy okazji przepisu na kaszę gryczaną) o przyprawie jarzynowej bez glutaminianu sodu - czy mogłabyś Krystyno zdradzić co to za przyprawa?
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące kiełków. Od pewnego czasu hoduję sobie kiełki (głównie brokuły), ale mam ochotę na lucernę (kupiłam już nawet odpowiednie nasiona) i tu mam pytanie. Czytałam gdzieś, że niektóre kiełki przed spożyciem trzeba zblanszować (na pewno dotyczyło to soji) - czy lucernę też?
Pozdrawiam wszystkich!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 27, 2007 2:49 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sie 21, 2007 3:12 pm
Postów: 3
Miejscowość: Warszawa
Dziekuję Krystyno za odpowiedź.
Prosze jednak jak możesz lub ktokolwiek inny zorientowany odpowiedz na resztę moich pytań z posta, np: co do makaronów.
Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 10:49 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Frasia odnośnie jarzynki bez glutamianu, to już odpowiadam, nazywa się "Bulion wegetariański" firmy DROBDAR, laureat konkursu "Koszaliński Produkt 2001" i pretendent do krajowego produktu zdrowej żywności, do kupienia w sklepach za zdrowa żywnością.
Kiełki lucerny jem na surowo, jeżeli o nie chodzi, to muszą być dojrzałe tzn. już z takimi małymi listkami, bo na początku ich rozwoju wytwarzają się alfatoksyny.

Gleam postaram się dzisiaj wieczorem ok, trochę jestem zabiegana, przygotowuję się do przeprowadzki, sory.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 11:59 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Sie 27, 2007 6:40 am
Postów: 23
"A"
Krystyno, bardzo dziękuję za informacje. Jeszcze dzisiaj pójdę do sklepu ze zdrową żywnością i zapytam o ten bulion. No i chyba wreszcie zacznę hodować kiełki lucerny. Jak już uporasz się z przeprowadzką i znajdziesz trochę czasu to bardzo prosiłabym o jakieś przepisy na dania obiadowe dla grupy krwi "A". Ze śniadaniami i kolacjami jakoś sobie radzę, ale przy wymyślaniu obiadu brakuje mi pomysłów.
Pozdrawiam serdecznie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 5:16 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sie 28, 2007 5:04 pm
Postów: 11
Miejscowość: ''A''dyskopatia candida osteoporoza
FRASIA popieram, popieram. Proszę o to samo :) jakoś kiepsko wygląda mój jadłospis. Napisz może chociaż co teraz na razie robisz na obiady- może wykorzystam . pzdrv


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sie 29, 2007 7:05 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Sie 27, 2007 6:40 am
Postów: 23
"A"
Iwna, ja tę dietę stosuję dopiero od kilku dni, więc doświadczenie mam bardzo małe. Jedyne co przychodzi mi na razie do głowy to zupy jarzynowe, które ja robię dosyć gęste (tzn. daję do nich dużo jarzyn, a mało wody). Bazą zawsze jest marchew i pietruszka (do niedawna też ziemniaki, których teraz nie dodaję) i wywar jarzynowy. Do tego dodaję inne jarzyny (takie, jakie akurat uda mi się kupić) - fasolkę szparagową, kalarepę, kalafior albo brokuł (w zależności od tego dodatku zupa otrzymuje swoją nazwę) i przyprawiam do smaku. Zupy z dodatkiem kalafiora lub brokuła na koniec z reguły miksuję i mam zupę krem. Z dań drugich robię czasem kotlety sojowe, które podaję z dużą ilością surówki. Kupuję "Kotlety sojowe bezmięsne" Polgruntu, które po przygotowaniu wyglądają na talerzu jak zwykłe mielone. O dziwo danie to zaakceptowała cała moja rodzina, chociaż za pierwszym razem patrzyli na mnie tak jakbym chciała ich otruć. Nawet moje dziecko, które jest strasznie wybredne jeśli chodzi o jedzenie (najchętniej jadałby frytki, hamburgery i czipsy jak większość dzieci) zjada je bez specjalnego marudzenia.
Poza tym lubimy wszelkie makarony, pierogi i naleśniki i tu już mam problem. Naleśniki już co prawda robiłam bez mleka (na wodzie mineralnej) i wyszły całkiem niezłe (moja mama nawet woli takie na wodzie), ale co zrobić z mąką? Nie próbowałam jeszcze zastąpić mąki pszennej jakąś inną i nie mam pojęcia co by z tego wyszło. Może ktoś na tym forum ma jakieś doświadczenie w tej materii? Byłabym wdzięczna za rady.
Na razie zbieram przepisy z tego forum i spróbuję je wykorzystać. Mam ochotę wypróbować przepis na kaszę gryczaną od KrystynyP, ale poczekam, aż dostanę bulion wegetariański, o którym pisała (wczoraj w sklepie brakło - mam pytać w sobotę).
Czekam na więcej przepisów i porad od osób, które już dłużej stosują tę dietę.
Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sie 29, 2007 8:00 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2007 10:02 am
Postów: 15
Miejscowość: figurka, guzki tarczycy i inne
witam..... ojjj jakis kiepski ten rok :( , przepraszam za dlugi okres "niebytu" ale niestety okropne raczysko dopadlo i niestety (w ciagu niecalych 2 miesiecy) pokonalo jedna z bliskich mi osob w rodzinie...

Jesli chodzi o tescik - rowniez nie mam dobrych wiesci, poniewaz na razie nie ma mozliwosci sprowadzenia tego testu za posrednictwem tej stronki... (ale sie nie poddaje - poszukam od drugiej strony - moze od jakis kurierskich firm, ktore "kursuja" na tych trasach)... jak sie nie uda to moze uruchomie znajomych podrozujacych tamze... (a moze ktoras z Was zna kogos kto bedzie wkrotce wyruszal do State'sow?)
mam nadzieje odrobic zaleglosci... poczytam, posmakuje... i moze sama bede mogla sie wkrotce mozliwosc czyms pochwalic :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sie 29, 2007 9:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Witam scoobe, współczuję z powodu straty bliskiej osoby :(

Chyba musimy pozostać przy diecie bez testu, może kiedyś go u nas będą robić, to sobie być może powetujemy straty "łakoci".

Frasia zaczynasz całkiem tak samo jak ja. Mnie na początku też tylko gęste zupy jarzynowe przychodziły do głowy. Hi, hi a odkąd kupiłam sobie WOK, to zastąpiłam potrawami jarzynowymi, bardziej na sposób chiński.

Ja na szczęście zadawalam się małym asortymentem, byle smaczne było. :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 6:00 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Sie 27, 2007 6:40 am
Postów: 23
"A"
Scoobe - wyrazy współczucia.
Krystyno - dzięki za pomysł z chińszczyzną. Kiedyś troszkę się tym bawiłam i mam w domu nawet jakąś książkę kucharską z kuchnią chińską. Muszę w niej poszperać. Zawsze to jakaś odmiana.
Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 12:03 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"


„WŁOSKA PASTA” czyli MAKARON ORKISZOWY ZE SZPINAKIEM grupa A i 0


składniki:

1 szpinak mrożony,
20-30 dkg makaronu orkiszowego,
2 duże cebule,
3-4 ząbki czosnku,
1-2 łyżki oleju z pestek winogron,

przyprawy:

sól morska (podobno lepiej przyswajalna niż kamienna, a na pewno dodająca, charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, aromatu),
mielone ziele angielskie,
mielona kolendra,
mielona gałka muszkatołowa (nie grupa 0),
suszona albo świeża bazylia,
kurkuma,
sos sojowy


Kroimy cebulę w paski i dusimy na oleju wraz wszystkim przyprawami, za wyjątkiem bazylii i sosu sojowego. Do duszenia dolewamy odrobinę wody. Czosnek siekamy i dodajemy do już lekko zeszklonej cebuli, po minucie wsypujemy mrożony lub świeży szpinak. W przypadku mrożonego potrawa jest gotowa w momencie rozmrożenia szpinaku (świeży trochę dłużej). Na koniec dodajemy bazylii i wspomnianego wcześniej sosu sojowego.
Gotujemy makaron orkiszowy z dodatkiem odrobiny oleju i soli, makaron musi być jędrny, bo w przeciwnym wypadku, po wymieszaniu go ze szpinakiem zrobi się z tego papka, a to umniejszy walorów smakowych przygotowanej potrawy. Wymieszany makaron ze szpinakiem pozostawiamy na 5 minut do tzw. „przegryzienia”.
Sugeruję, żeby szpinak dominował nad ilością makaronu. Smacznego.

Gleam może i Tobie zasmakuje. Ponieważ masz grupę 0, możesz robić „pasty” z dodatkiem pomidorów (neutralne dla grupy 0), przecieru pomidorowego (np. cebula, czosnek, bazylia i przecier pomidorowy).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 8:41 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Witam, po dłuższej przerwie. Dietę stosuję z wielkim pożytkiem dla siebie. Nowych przepisów na razie mi brak, ale mam pytanie do Krystyny: z jakich sklepów internetowych korzysta w zakupach i co tam głównie kupuje? I jeszcze jedno. Co z tą fasolą? Nie bardzo mogę się rozeznać, jaką może grupa A jeść, a której nie może. Bardzo lubię fasolę i ponieważ nie wiem, czy mogę ją spożywać, na wszelki wypadek wykluczyłam ją z diety. Kupiłam ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością tofu z algami prod. czeskiej. Bardzo smaczne do kanapek. Polecam.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności