Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia.
Obecny czas: Sob Wrz 23, 2017 1:58 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: KAWA na różne sposoby - dla grupy "A" i inne napoj
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 7:56 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
Zakładam oddzielny wątek, gdyż to jakoś nie kojarzy mi się z przepisami na jedzonko :)
Idąc za tym, że kawa jest dla grupy "A" zalecana, a ja tak niespecjalnie za nią przepadam (zresztą jakiś rok temu zaczęłam dopiero "popijać") Znalazłam w internecie kilka różnych sposobów na jej podanie. Jeszcze wszystkich nie zdążyłam przetestować :)

Oczywiście lepsza jest kawa sypana, zaparzana po turecku lub z ekspresu, bo jest tylko mielona, a nie dodatkowo przetworzona jak rozpuszczalna (można przecież nawet samemu zmielić i wie się co się pije)
Mleko używałam do tej pory sojowe i całkiem dobrze smakuje. Kupiłam też ryżowe, więc muszę też spróbować.
Prawie każda kawa z dodatkiem mleka może być podana warstwowo, co na pewno zadziała na zmysł wzroku :lol:
A udekorowanie jak kto lubi może być śmietana :?: lub np ubite mleko sojowe :idea:

Podaję prawie wszystkie, ale niestety nie wszystkie są zgodne z grupą krwi. Z ciekawości można "od święta" spróbować czegoś innego, np z alkoholem :lol:

Kawa cynamonowa
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filizanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak cynamonu. Mozna ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objetości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch polożyć piankę z mleka.

Kawa cynamonowa z miodem
Kawę (obojętne czy parzoną czy rozpuszczalną, jak kto woli) zalewamy do połowy szklanki goracą wodą. Słodzimy łyżeczką miodu (najlepszy spadziowy, bo ma najwięcej cennych dla zdrowia składników) i uzupełniamy mlekiem. Na koniec, posypujemy delikatnie cynamonem.

Kawa cynamonowa z miodem warstwowa
łyżka stołowa miodu
ok. 150 ml mleka
filiżanka espresso
cynamon - duża szczypta
Do szklanki wlewamy łyżkę miodu. Gotujemy mleko z cynamonem, żeby było gorące, ale nie zagotowało się. W tym samym czasie przyrządzamy espresso. Najpierw wlewamy mleko z cynamonem do szklanki z miodem. Następnie ostrożnie, najlepiej po ściance naczynia wlewamy espresso, bardzo powolutku, aby za bardzo nie zmieszało się z mlekiem i by powstały piękne warstwy. Dla zwiększenia efektu można udekorować bitą śmietaną i cynamonem. Jeżeli nie chcecie by w kawce pływały kropeczki cynamonu, można dodać cynamon do kawy podczas przygotowywania espresso - wtedy aromat cynamonowy zachowany, ale nic nie pływa

Kawa waniliowa
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
Zaparzyć kawę (pełna szklanka). Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i trzepaczką ubić ( ma powstać pianka). Do dwóch filiżanek wlać po połowie kawę i mleko.
Jak ktoś nie pija kawy słodzonej to można zastosować laskę wanilii przy zaparzaniu. Dobrej jakości wanilia jest mięsista i miękka, a najbardziej aromatyczny jest jej środek, który można wydobyć przekrawając ją na pół i wydobywając miąższ nożem, lub po prostu przekroić i wrzucić do wrzątku.

Kawa na mleku
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szklanka gorącego mleka,
2 łyżeczki miodu,
W celach bardziej wystawnych bita śmietana i kakao do posypania
Zaparzyć kawę gorącym mlekiem dodac miód, można udekorowac bita śmietaną. Jest przepyszna, poniewać zawiera w sobie smak kawy z dzieciństwa (z racji mleka) i zarazem nutkę gorzkiej, prawdziwej kawy. Robiłam ją też z pianką najpierw rozcierając miód i kawkę na dnie kubeczka. Podobno wychodzi śliczna pianka.

Kawa z kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej (chyba że mamy mielony). Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
(Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak.)

Kawa z imbirem
2 filiżanki kawy
2 łyżeczki miodu
2-3 szczypty imbiru
mleko lub bita śmietana
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

Kawa korzenna
Do parzenia kawy dodać przyprawę korzenną (taką jak do wina grzanego). Najlepiej wymieszać ze świeżo zmieloną kawą.

Kawa korzenna II
2 łyżeczki zmielonej kawy
1 kawałek skórki pomarańczowej
1 kawałek skórki cytrynowej
5 małych goździków
1 łyżeczka zmielonych orzechów
1/4 łyżeczki kardamonu
Do filtra na dno wrzucić skórkę pomarańczową i cytrynową, goździki, pokruszny kardamon, nasypać kawę i zalać wrzątkiem.
Rozlewać do ogrzanych filiżanek, z wierzchu posypać mielonymi orzechami.

Kawa korzenna III (przyprawy)
2 szklanki wody
4 łyżeczki kawy mielonej
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
4 goździki
cukier/miód/słodzik
zagotować wode, dodać kawe, imbir, cynamon, goździki- gotować 2 min. przelać przez siteczko do ładnych szklanek, dosłodzić wg. wyboru i uznania, udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem

Kawa karmelowa
4 łyżki cukru
1 szklanka wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być np. Ricore)
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
zmielony cynamon
Na patelnię wsypać 3 łyżki cukru i podgrzedwać na małym ogniu, wolno mieszając, aż cukier się rozpuści. Prażyć do momentu, aż karmel będzie miał ciemnozłoty kolor. Powoli dodać wodę i dokładnie wymieszać. Oddzielnie wymieszać kawę z pozostałym cukrem. Dodać gorącą wodę z karmelem. Mieszać, aż składniki się połączą. Ubić mleko na pianę. Do filiżanek wlac kawę, ostrożnie dodać mleko, posypać cynamonem.

Kawa z capuccino
4 filiżanki pełnego mleka
4 kostki gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
bita śmietana 
utarta czekolada
Filiżanki , w których podamy kawę, trzymamy we wrzącej wodzie. Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier i kawę. Składniki dokładnie mieszamy, aż całość lekko się spieni. Na wierzchu powinna utworzyć się lekka pianka.Gorący płyn wlewamy do wygrzanych filiżanek, przybieramy porcją bitej śmietany, posypujemy obficie utartą czekoladą. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Kawa a'la capuccino
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
dwa żółtka,
mleko i cukier wg uznania.
Zalać kawe do polowy szklanki, dodać ubite na kogiel-mogiel żółtka z cukrem i uzupełnić mlekiem. Posypać szczyptą kakao lub wiórkami czekolady.

Kawa mrożona
Składniki:
- 2 jaja
- 2 żołtka
- 15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- wanilia
- 1 łyżka kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.

Kawa tropicana (ananasowa)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200ml zimnego mleka
100ml soku ananasowego
2 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych
parę kostek lodu (niekoniecznie)
cukier puder wg uznania
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek. Ozdobić kawałkami ananasa. Można udekorować bitą śmietaną

Kawa frappe
2/3 szklanki kawy,
cukier,
(ewentualnie mleko),
6 kostek lodu,
gałka lodów waniliowych lub łyżka bitej śmietany
Zaparz kawę i lekko ją osłódź. Jeśli lubisz dodaj także trochę mleka. Ochłódź. Do wysokiej szklanki wrzuć 6 kostek lodu, zalej kawą. Na koniec dodaj gałkę lodów waniliowych lub łyżkę bitej śmietany.

Kawa pięciu przemian
tyle czarnej kawy ile Wam potrzeba na zaparzenie porcji
szczypta soli
szczypta cynamonu
kropelka wody
odrobinka miodu
szczypta imbiru
1. Zaparzyć kawę (najlepeij w takim specjalnym czajniczku, żeby nie było fusów)
2. dodać po kolei szczyptę soli, imbiru, cynamonu,odrobinę miodu i kropelkę wody
3.Zamieszać

Kawa amarello
Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej

Spanish coffee
50 ml koniaku
50 ml Kalhua (Mexicky likier)
100 ml goracej, mocnej kawy
Wszystkie skladniki podgrzewamy. Podajemy w wysokich szklankach lub pucharkach. Przybieramy bita smietana. Goraca kawe pijemy slomka

Kawa po cesarsku
1 żółtko
1 łyżka miodu
2 łyżki koniaku
2 łyżki słodkiej śmietanki
Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.

Kawa meksykańska
60 ml tequili
120 ml gorącej, mocnej kawy
łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.

Kawa hawajska
30 ml rumu Malibu
150 ml gorącej kawy
bita śmietana lub łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.

Kawa karaibska
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.

Kawa z whisky
Puszka skondensowanego mleka,
kilkanaście kostek lodu,
4-5 łyżek whisky (najlepszy jest Jameson)
2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Wszystkie składniki zmiksować razem i podawać w kubeczkach ozdobionych bitą śmietaną i rodzynkami. Smakuje doskonale. Można to traktować jako zimny deser lub alkoholowy napój kawowy, ale wtedy dodajemy wiecej whisky.

Kawa karnawałowa
2 filiżanki espresso
2 małe kieliszki koniaku
2 łyżeczki brązowego cukru
świeża bita śmietana
Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.

Xocolatl
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady czarnej
1/2 l mleka
50 g cukru
2 gozdziki
szczypta wanilii
szczypta startej galki muszkatolowej
kawalek cynamonu
- do garnuszka wsypac cukier, dodac przyprawy / bez galki muszkatolowej /, mleko, zagotowac
- wylaczyc gaz, przykryc i odstawic na pol godziny
- przefiltrowac
- znowu postawic na ogniu, dodac czekolady i stopic je nie dopuszczajac do zagotowania / mozna zastosowac kapiel wodna /
- podac scierajac troche galki muszkatolowoej na wierzch
- Aztekowie lubili pic ten napoj na zimno, Maya na goraco

Kakao Azteków
pół litra mleka
4 łyżki gorzkiego kakao,
łyżka miodu (lub dziw jeśli ktoś lubi słodyć)
szczypta chili,
2 szczypty cynamonu
1 duża laska wanilii
szczypta gałki muszkatołowej.
Grzejemy mleko z wanilią, dodajemy miód i rozprowadzone odrobiną wrzątku kakao, dodajemy resztę przypraw

Herbatka z imbiru
Centymetr obranego i utartego korzenia imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i pić małymi łykami. Zamiast świeżego imbiru można użyć łyżeczkę sproszkowanego. Herbatkę popijać w ciągu dnia przed posiłkami.

Aromatyczny napar imbirowy z mlekiem
ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,
miód,
mleko
Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Podawać w filiżankach

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuję dla "A" i "0", pragniemy mieć siły i zdrowie, by przeżyć razem wieeeeeeele lat... :)


Ostatnio edytowany przez redi-k, Wto Sty 15, 2008 2:08 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 12:09 am 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z wątrobą, zaburzenia przemiany materii
Kawa hawajska jest pyszna :)
Czytałam niedawno ciekawy artykuł : Zdrowotne zalety kawy
>http://www.gazetapacjenta.pl/aktualnosci/zdrowotne-zalety-kawy.html
można się z niego dowiedzieć więcej o zaletach kawy.
Warto też wiedzież, że picie kawy zmniejsza ryzyko raka wątroby, wpływa na to zawarty w kawie kwas chlorogenowy, ponadto kofeina dodatkowo chroni miąższ wątroby przed uszkodzeniem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 1:32 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
należy też pić kawę "z głową" na tej >http://www.resmedica.pl/zdart60011.html stronce m. in. o pobudzającym działaniu kawy, o tym, że palone ziarna kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki oraz kofeinę, o tym że jej wchłanianie trwa ok 60 min, a stężenie utrzymuje się ok 4 godzin, że nie powinny pić kobiety w ciąży,
O tym że kawy nie powinni pić ludzie znerwicowani, wrzodowcy, że najzdrowsza jest z ekspresu, że zbyt duża ilość szkodzi i że wskazane jest picie kawy z chudym naturalnym mlekiem (nie polecane są rozmaite śmietanki oraz zabielacze w proszku).

A tutaj >http://www.wikikuchnia.org/wiki/Kawa dość długi, ale też ciekawy artykuł :)

A ja jutro muszę wypróbować ten napój imbirowy :)

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuję dla "A" i "0", pragniemy mieć siły i zdrowie, by przeżyć razem wieeeeeeele lat... :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 4:51 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Oj, zgadzam się że kawę trzeba pić z umiarem, jedna z moich przyjaciółek pije ją w ogromnych ilosciach, zdecydowanie w zbyt duzych, w artykule podają że zalecane jest spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, czyli około 4 filiżanek, a ona wypija 10! Może jak poczyta o negatywnych właściwościach to przynajmniej trochę postara się to zmienić, chociaż badzo ciężko nam idzie namawianie jej aby zerwała z niektórymi niezdrowymi nałogami :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 7:06 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuje za ciekawe, kawowe inspiracje :D.
Jako, że jesteśmy w temacie diety zgodnej z grupą krwi, pozwolę sobie dodać, że kawa jest korzystna tylko dla grupy "A" (oczywiście w umiarze), neutralna dla grupy B, natomiast dla pozostałych grup niestety niekorzystna :( .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 8:26 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Miejscowość: Śląsk
Dziękuje za mnóstwo przepisów, i informacji! :) ja kawy nie piję mimo, ze jest korzystna... nie moge po niej zasnąć, i jestem pobudzony nawet po 1 łyzeczce płaskiej Ricore tej z sodem jeczmiennym... a jak to sie ma do spania przed 23? No wlasnie... Dlatego pozwalam sobie tylko na wypieki korzystne/obojetne dla A z kawą i to nie duze ilości... Pozatym wypłukuje sole mineralne, o które ostatnio bardzo walcze by dostarczyc wszystkich :) Najgorzej mam z magnezem, ja już wstane rano to już mi nerwy pod lewym okiem skaczą jakby mi zaraz miały wylecieć O_O Muszę się ostro brać za kasze, gorzką czekoladę, i to w dużych ilościach!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 6:50 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Nie piję kawy zbyt często (grupa B) ale czasem mam gości którzy bardzo lubią koktajle kawowe:
Koktajl kawowo-pomarańczowy
6 łyżek likieru pomarańczowego
2 łyżki brązowego cukru
700 ml mocnej kawy
200 ml bitej śmietany

Do każdej szklanki wlać 1 łyżkę likieru i wsypać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać. Zalać gorącą kawą i wymieszać ponownie. Udekorować bitą śmietaną.

Oczywiście tego typu koktajle są dozwolone raz na jakiś czas, bo bita śmietana i likier nie należą do produktów zalecanych, ale czasem można zrobić drobne odstępstwo :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Ciemno wszedzie
PostWysłany: Pią Maj 22, 2009 11:38 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Kwi 14, 2009 5:39 pm
Postów: 75
Czytam te powyzsze przepisy i... nie bardzo rozumiem.
Skoro gr A nie moze pic mleka, a w wiekszosci podanych przepisow mleko lub bita smietana sie pojawiaja, to.... o co tu chodzi?????? To sa przepisy dla gr A czy ja czegos nie lapie ????


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Ciemno wszedzie
PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 5:12 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3134
Myślę, że to mogą być kawy na różne okazje... One są z serii: odrobina szaleństwa nie zaszkodzi ! Mleko może ponoć być sojowe (dla A wydzielaczy zdrowotne, a dla niewydzielaczy A obojętne. Główny składnik: kawa, tak jak napisała Krystyna P jest dla grupy A zdrowotny, a dla B wydzielaczy obojętny. Pozostali powinni kawy unikać. Z mojego doświadczenia też wynika, że picie kawy przez właściciela grupy krwi 0 do niczego dobrego nie prowadzi... teraz już piję ją niezwykle rzadko, ale posłodzoną, z też niedozwolonym mlekiem, (bo mnie sojowe "nie leży", choć dla wydzielaczy 0 jest obojętne).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAWA na różne sposoby - dla grupy "A" i inne napoj
PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 1:57 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Kwi 14, 2009 5:39 pm
Postów: 75
Znaczy ze tytul watku w odniesieniu do zaprezentowanych przepisow bardzo wprowadza w blad!

PS. Mnie tez mleko sojowe tez nie lezy :( A kawa bez mleka pic moge... jak lekarstwo (jestem A).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAWA na różne sposoby - dla grupy "A" i inne napoj
PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:47 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 10, 2009 8:12 am
Postów: 94
to może z sproszkowaną cremoną można . Tak jak gdzieś tu wyczytałam o pszenicy tak i do tego zastosuję : nie przesadzajmy. troszkę mleka nam nie zaszkodzi .

naczytałam się o tej kawie ,że musiałam sobie zrobić ,a jest prawie 22 godz.,a szczerze przyznam ,że nigdy nie odczułam by kawa mniała na mnie jakiś wpływ przeciw senny. :wink:

_________________
Grupa A


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAWA na różne sposoby - dla grupy "A" i inne napoj
PostWysłany: Czw Paź 13, 2016 1:02 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Paź 13, 2016 12:39 pm
Postów: 1
Ja kawę zaczęłam pić na prośbę lekarza. Wcześniej ciągle chodziłam zmęczona, brakowało mi wigoru. Może nie do końca kawa to coś co lubię, ale poszukuję smaków, tych w sam raz dla mnie. Może wśród tych przepisów podanych w pierwszym wpisie coś się znajdzie. Muszę je przetestować.
Przedstawiam wam moją ulubioną kawę o aromacie mandarynek, nuty wanilii, moreli i kakao:
http://www.coffeedesk.pl/product/3411/Gardelli-Specialty-Coffees-Guatemala-El-Rincon
Smacznego.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: KAWA na różne sposoby - dla grupy "A" i inne napoj
PostWysłany: Pon Paź 17, 2016 11:25 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Cze 01, 2015 7:56 am
Postów: 297
Miejscowość: Kielce
Te przepisy to dla mnie prawdziwy raj. Uwielbiam kawę i z pewnością wypróbuję każdy przepis zwłaszcza w długie jesienne wieczory


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 3 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności