W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić...
Mam nadzieję, że będzie smakować :
ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH
Przyprawa „pięć smaków” własnej roboty
goździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe
Składniki:
łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa „pięć smaków”
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa
Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą „pięć smaków” i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę „przegryzło”. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania.
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu.
KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)
Składniki:
kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa
Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone – namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.
KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)
Składniki:
filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej
Sposób wykonania:
Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.