SELER NACIOWY
Surówka z kalarepy i selera naciowego
? Składniki: ? 1 duża kalarepa, ? 1 pęczek selera naciowego, ? 1/2 pęczka koperku, ? 1 jogurt naturalny, ? sól, ziele angielskie. * Przygotowanie: kalarepę obierz, pokrój w cienkie słupki, seler naciowy obierz z zewnętrznej skóry, ponieważ jest włóknista, koperek drobno posiekaj. * Przyrządzanie: w misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt według gustu, dopraw solą i mielonym zielem angielskim.
Kurczak w winie z selerem Składniki: ? pierś z kurczaka 2 sztuki ? marchewka 2 sztuki duże ? pietruszka korzeń 1 sztuka mała ? cebula 1 sztuka duża ? wino białe półwytrawne 1 szklanka ? bulion z ziołami i oliwą 1 szklanka ? seler naciowy 2 łodygi ? czosnek 1 ząbek ? posiekana natka pietruszki 0,5 pęczka ? szuszony tymianek 2 łyżki ? liśc laurowy 1 ? olej z pestek winogron do smażenia
Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, seler naciowy obieramy z twardych włókien kroimy nieco drobniej niż marchewkę i pietruszkę, czosnek siekamy drobno. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, smażymy aż się lekko zrumieni około 5 minut, następnie dodajemy wszystkie warzywa, dusimy około 5-10 minut, wlewamy bulion i wino, dodajemy tymianek, liść laurowy i natkę, dusimy około 25 min aż większość płynu odparuje. http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_w_winie_z_selerem_naciowym/
Smacznego!
Seler naciowy "Géant doré amélioré". Posiada grube, mięsiste, aromatyczne ogonki liściowe, długości 25-30 cm, liście zielone, błyszczące.
Zawierają witaminy A , C, PP, i witaminy z grupy B, wysoka jest też zawartość soli mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza , miedzi, manganu i cynku. Posiada również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt.
Leczniczo stosuje się go w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, nerek i w chorobach reumatycznych. Z powodu niskiej wartości kalorycznej (32 kcal na 100 g) produkt poleca się w wielu dietach leczących otyłość. http://sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=305
|