W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić...
Mam nadzieję, że będzie smakować :
ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACHPrzyprawa ?pięć smaków? własnej robotygoździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe
Składniki: łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa ?pięć smaków?
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa
Sposób wykonania: Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą ?pięć smaków? i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę ?przegryzło?. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania.
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu.
KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)Składniki: kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa
Sposób wykonania: Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone ? namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.
KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)
Składniki: filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej
Sposób wykonania: Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.
Jeszcze to co dorzuciłam jakiś czas temu tylko dla grupy "A", ale tu też powinno pasować KURCZAK W MIODZIE (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)
Składniki: skrzydełka kurczaka (bez końcówek), udka, lub piersi - co kto ma i lubi
miód,
sól, ziele angielskie,
czosnek,
olej lub oliwa
Sposób wykonania: Części kurczaka posolić, oprószyć zielem angielskim i wetrzeć wcześniej rozdrobniony czosnek. Można dodać trochę słodkiej papryki lub oregano jak ktoś lubi. Lekko zrumienić na tłuszczu, po czym dodać miód i smażyć/dusić (uwaga może wykipieć ) do momentu gdy mięsko będzie miękkie.
RYBA SMAŻONA
Składniki: panga lub dorsz
mąka np orkiszowa lub żytnia
sól, kurkuma, ziele angielskie,
cytryna,
olej lub oliwa
Sposób wykonania: Umyte filety skropić sokiem z cytryny i posolić, tak pozostawić na ok pół godziny. Mąkę (w ilości ok 1-3 łyżki zależy od ilości ryby) wymieszać z kurkumą i zielem angielskim. Pogrzać tłuszcz i wkładać rybkę od razu po obtoczeniu w mące (później może się kleić, z ilościa mąki nie przesadzać ) Upiec.
Można do takiej rybki podsmażyć cebulę w plasterkach dodając czerwoną słodką papryką (przyprawa) i cukrem. Uważać, bo łatwo się przypala.
Uwaga!
Jak wynika z dyskusji w dalszej części tego wątku kurczak nie jest zalecany dla grupy krwi "B"
jak pisze TeSaCytuj:
KURCZAK (też KURA rasy cornish), dla krwi grupy B nie są wskazane, należy ich więc według rad dr D'Adamo -UNIKAĆ ! Unikać trzeba też (z tych bardziej popularnych) mięsa wieprzowego, gęsi i kaczek. Inne nie szkodzą...natomiast mięso królika, baranina, jagnięcina (wątróbka cielęca - dla niewydzielaczy B) - działają jak lekarstwo
dodane przez admina