Zebrane przepisy dla grupy krwi „0”, skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"
„WŁOSKA PASTA” czyli MAKARON ORKISZOWY ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- 1 szpinak mrożony,
- 20-30 dkg makaronu orkiszowego,
- 2 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
przyprawy:
- sól morska (podobno lepiej przyswajalna niż kamienna, a na pewno dodająca, charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, aromatu),
- mielone ziele angielskie,
- mielona kolendra,
- suszona albo świeża bazylia,
- kurkuma,
- sos sojowy
Kroimy cebulę w paski i dusimy na oleju wraz wszystkim przyprawami, za wyjątkiem bazylii i sosu sojowego. Do duszenia dolewamy odrobinę wody. Czosnek siekamy i dodajemy do już lekko zeszklonej cebuli, po minucie wsypujemy mrożony lub świeży szpinak. W przypadku mrożonego potrawa jest gotowa w momencie rozmrożenia szpinaku (świeży trochę dłużej). Na koniec dodajemy bazylii i wspomnianego wcześniej sosu sojowego.
Gotujemy makaron orkiszowy z dodatkiem odrobiny oleju i soli, makaron musi być jędrny, bo w przeciwnym wypadku, po wymieszaniu go ze szpinakiem zrobi się z tego papka, a to umniejszy walorów smakowych przygotowanej potrawy. Wymieszany makaron ze szpinakiem pozostawiamy na 5 minut do tzw. „przegryzienia”.
Sugeruję, żeby szpinak dominował nad ilością makaronu. Smacznego.
Zapiekana wołowina z macierzanką Składniki:
- 200 g wołowiny gotowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- odrobina suszonej macierzanki
- 4 pomidory
- sól, pieprz
- trochę tartej bułki
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić na plasterki. Wołowinę pokroić na małe kostki. Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą i posypać częścią posiekanego czosnku. Dno foremki wyłożyć połową plasterków pomidorów, które wcześniej należy obsypać pietruszką i lekko oprószyć solą. Następnie na warstwę pomidorów nałożyć pokrojoną wołowinę, posypać macierzanką, czosnkiem, pietruszką, odrobiną soli i pieprzu. Na to nałożyć warstwę pozostałych plasterków pomidorów, posypać resztą pietruszki, czosnku, lekko oprószyć solą. Całość posypać tartą bułką (powierzchnię tej zapiekanki powinno się posypywać oprócz tartej bułki również startym żółtym serem, dlatego grupy które mogą, powinny tak zrobić, ja robię bez sera i też mi smakuje). Piec w gorącym piekarniku ok. 20 min.
Kurczak z ananasem Składniki:
- 25 dag piersi z kurczaka
- strąk papryki czerwonej
- 15 dag strączków zielonego groszku
- 1 świeży ananas
- sos sojowy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Strączki groszku i paprykę dokładnie umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słomkę.
Mięso opłukać a następnie pokroic w paski.
Ananas obrać , pociąć na kawałki.
Rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni, wrzucic paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać strączki groszki oraz ananas i smażyć następne 3 minuty. Dodać mięso, dusić jakiś 5 minut, na koniec przyprawić sosem sojowym.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić potrawę. Potrawę serwujemy na gorąco.
Sałatka szpinakowa z włoskimi orzechami: Składniki:
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 45 dag liści młodego szpinaku
- 2 czerwone cebule średniej wielkości
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- ok. 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cienkie krążki, orzechy posiekać na grube kawałki. Pomidory odsączyć i pokroić. Olej podgrzać w rondlu, dodać cebulę, orzechy, pomidory i szpinak, posolić. Podsmażać ok. 1 minutę ciągle mieszając a następnie przełożyć sałatkę do salaterki i udekorować świeżą kolendrą.
Sałatka z fasolki szparagowej i winogron: Składniki
- 600 g fasolki szparagowej
- 300 g winogron
- sól
Winegret:
- 1 nieduża szalotka
- 1 łyżka oleju z włoskich orzechów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody, mielony pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Z fasolki odkroić końce, długie strąki pokrajać na mniejsze części. Zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić fasolkę, posolić. Gotować na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut (młodą fasolkę zawsze gotuje się krócej), następnie wyjąć łyżką cedzakową z gorącej wody, zanurzyć w zimnej wodzie i osączyć na sitku. Umyte winogrona pokroić na połówki.
Winegret – przygotowanie: obraną szalotkę pokroić na plasterki, następnie miksować przez ok. minutę wraz z olejem z orzechów włoskich, oliwą, sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem.
Fasolkę oraz winogrona przełożyć do salaterki, skropić winegretem, wymieszać i serwować.
(Uwaga: najlepiej do sałatki nadaje się świeżo zebrana młoda fasolka)
Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej Składniki:
- 3 różyczki brokułów
- 250 ml fasolki szparagowej
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, zmielony pieprz
- mała fioletowa cebula
- natka pietruszki do posypania sałatki
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na drobniejsze kawałki, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, następnie gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody nie dłużej niż 4 minuty. Po ugotowaniu wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Fasolkę ugotować, osączyć, przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojoną cebulę, następnie dodać brokuły, skropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać całość natką pietruszki. Sałatka powinna mieć pokojową temperaturę.
Pasta z borowików z oliwą Składniki:
- Borowiki
- Oliwa z oliwek
- Sól
Wykonanie:
Borowiki należy oczyścić, umyć, osuszyć i pokrajać na kawałki. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać grzyby i natychmiast je posolić żeby szybciej puściły sok. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia aż cały płyn odparuje. Wówczas wyjmujemy grzyby z rondla, przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Gotową pastę przekładamy do malutkich uprzednio wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 min. Pastę tę można wykorzystywać na wiele sposobów, np. można nią przyprawiać sosy lub zupy.
SAŁATKA Z INDYKA I WARZYW Składniki:
- 1 cebula
- 2 pomidory
- pół papryki zielonej
- liście sałaty zielonej
- kiełki brokuła
- 10 dag pieczonego indyka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 3 drobno posiekane liście szałwi
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Umyte i oczyszczone warzywa drobno posiekać (zostawić parę liści sałaty do dekoracji). Mięso pokroić na kawałki, wymieszać z warzywami, dodać kiełki. Sałatkę polać oliwą, skropić sokiem z cytryny, doprawić do solą, pieprzem, posypać szałwią.
Pyszne danie z ryb - 80 dag filetów rybnych
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- kilka ogórków konserwowych lub kiszonych (ok. 20 dag)
- natka pietruszki
- 1/4; szklanki oliwy z oliwek
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Filety dzielimy na części, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy delikatnie solą i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Czosnek, cebulę, ogórki siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Pokrojone składniki dokładnie mieszamy.
- Oliwę mieszamy z koncentratem pomidorowym i musztardą, doprawiamy do smaku.
-Natkę pietruszki drobno siekamy.
- W uprzednio natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwę filetów, na to dajemy mieszankę cebulowo-ogórkową, posypujemy natką, polewamy częścią sosu. Następnie nakładamy kolejna warstwę filetów i ponownie dajemy na to mieszanką cebulowo-ogórkową, posypujemy natką, polewamy częścią sosu i tak w kółko aż wykorzystamy wszystkie filety i resztę produktów. Na koniec całość zalewamy sosem. Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i wstawiamy jeszcze do piekarnika na ok. 5 minut
POTRAWKA Z ŁOSOSIA Składniki:
- filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży seler,
- 2 marchewki duże,
- 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
- koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).
Cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość.
Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.
przepisy z wykorzystaniem ziół:Łatwy obiad z dodatkiem ziół
- ok. 100 g ryżu
- 1 cukinia
- 1 bakłażan (uwaga! bakłażana musi unikać grupa A)
- 2 papryki (papryki musi unikać grupa A i AB)
- 2 pomidory (pomidorów - grupa A i B)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- zioła: tymianek, oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko.
Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) obrać i pokroić w drobna kostkę. Czosnek pociąć w cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć przez mniej więcej 10 minut. Pomidory sparzyć, pokroić w grubą kostkę, dodać do podsmażonych warzyw. Doprawić do smaku i dusić ok. 20 minut często mieszając. Podawać z ryżem na sypko.
Po dodaniu tymianku (może być zarówno świeży jak i suszony) bakłażan i cukinia wyjątkowo dobrze smakują, polecam!
Spaghetti z wołowiną (na ok. 4 porcje): - 40 dag wołowiny mielonej
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki tartego sera
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Dodajemy troszeczkę wody i dalej dusimy przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron i posypujemy na wierzchu serem.
(Uwaga! Przecier pomidorowy jest zabroniony dla grup A i B, natomiast wołowinę niewskazaną dla grup krwi A oraz AB zastąpić można mielonym mięsem z indyka).
Filet z ziołami Składniki:
- 15 dag piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 3-4 liście szałwi
- pieprz, przyprawa do kurczaka
- 2 plasterki cytryny do dekoracji
Filet natrzeć przyprawą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć liście szałwi, przypiąć do fileta wykałaczkami. Upiec na ruszcie. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, lekko poddusić i doprawić do smaku. Upieczone filety podawać z pomidorami, całość udekorować plasterkami cytryny.
Makaron z ziołami i z dodatkiem sałatki warzywnej Składniki:
- makaron
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2-3 liście szałwi
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Oliwę podgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone liście szałwi i posiekaną cebule. Dusimy kilka minut by aromat szałwi przeszedł do tłuszczu. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubioną sałatką warzywną, np.:
Sałatka - składniki:
- brokuły,
- kalafior,
- czerwona papryka,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Kalafior i brokuły gotujemy na parze, pozostawiamy do wystygnięcia. Czerwoną paprykę kroimy na drobne cienkie paseczki. Kalafior i brokuły po przestygnięciu dzielimy na małe części, dodajemy pokrojoną paprykę, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku.
Koktajl z grejpfruta i ananasa: Składniki:
- 1 grejpfrut,
- 2 krążki ananasa.
Wykonanie:
Wyciskamy sok z grejpfruta, miksujemy ananasa i łączymy go z sokiem. Najlepiej podawać z lodem.
Sok marchewkowo-jabłkowy: 3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.
Pyszny koktajl na upałSKŁADNIKI
- 60 ml soku z czerwonych winogron
- 20 ml soku z wiśni
- kostki lodu
- gazowana woda mineralna do uzupełnienia (pozostałe grupy krwi mogą chyba zastąpić ją wodą niegazowaną)
PRZYGOTOWANIE
Należy energicznie wymieszać w shakerze wszystkie składniki (łącznie z kostkami lodu), a następnie uzupełnić wodą mineralną.
Galaretka z pomarańczy Składniki (dla 8 osób):
- 1 litr soku z pomarańcz (trzeba wycisnąć sok z ok. 2 kg pomarańcz)
- 600 ml soku z cytryn (trzeba wycisnąć sok z ok. 1,20 kg cytryn)
- 4 dag żelatyny
- 20 dag cukru
- 3 pomarańcze
- liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka likieru Grand Marnier
Wykonanie:
Dokładnie zmieszać: pół litra soku z pomarańczy, pół litra soku z cytryn, 8 dag cukru, żelatynę.
Pozostawić na 20 minut, następnie przelać do garnka, postawić na małym ogniu i mieszać aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
Zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce.
Pomarańcze obrać, pousuwać białe włókna.
Połowę zimnej galaretki wlać do okrągłej formy i dać do lodówki. Gdy już zesztywnieje, udekorować liśćmi mięty i pomarańczami.
Następnie bardzo wolno wlać resztę galaretki i ponownie dać do lodówki na kilka godzin.
Sos do polania galaretki: pozostałe pół litra soku pomarańczowego i resztę soku z cytryn wlać do małego garnka, dodać resztę cukru i łyżkę Grand Marnier, gotować aż połowa wyparuje i powstanie dosć gęsty sos, wówczas zdjąć z ognia, wystudzić.
Galaretkę wyjmujemy z formy i serwujemy polaną sosem.