Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Sob Kwi 27, 2024 12:59 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 7:03 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Pierogi z śliwkami suszonymi

Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
1 jajko
nadzienie:
ok. 15 g suszonych śliwek węgierek
kilka łyżek miodu naturalnego
ok. 3 łyżeczki cukru waniliowego
trochę masła

Wykonanie:

Śliwki zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, po czym odcedzić.
Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać jajko. Następnie zwinąć ciasto w kulę i przykryć ściereczką. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką powycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć po 1 śliwce i pozlepiać brzegi ciasta. W międzyczasie zagotować wodę z dodatkiem ok. 2 łyżeczek cukru waniliowego, gdy woda zawrze wrzucać powoli gotowe pierogi uważając aby się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną na wierzch to znaczy że są już dobre i trzeba je wyciągnąć.
Masło roztopić w rondelku, dodać miód naturalny i resztę cukru waniliowego, dokładnie zamieszać i tak przygotowanym sosem polać ugotowane pierogi.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Śro Kwi 02, 2008 9:20 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sałatka z liści młodej pokrzywy

Składniki na sałatkę:
ok. 30 dag liści młodej pokrzywy
po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
ok. 1 łyżka drobno posiekanych lub startych orzechów włoskich
Składniki na sos:
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oliwy
szczypta pieprzu cayenne oraz pieprzu czarnego
trochę soli, odrobina cukru

Wykonanie:
Listki pokrzywy opłukać i sparzyć w osolonym wrzątku, następnie osączyć na sicie, drobniutko posiekać i połączyć ze szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki oraz z orzechami włoskimi.
Sos: czosnek utrzeć z pieprzem, solą, odrobiną cukru i pieprzem cayenne, wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą.
Polać sałatkę sosem, wymieszać.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Pią Kwi 11, 2008 10:18 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
"0"

Steki z marchewką

Składniki:

2 marchewki
15 dag polędwicy wołowej
pół małej cebulki
pół strączka chili
ząbek czosnku
2 łyżki kiełków sojowych
3 łyżki czerwonego wina
łyżeczka naturalnego miodu pszczelego
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju z pestek winogron
? łyżeczki mąki ziemniaczanej
świeży imbir, sól morska, pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Chili drobno posiekać. Czosnek i cebulkę pokroić w plasterki.
Sos sojowy wymieszać z 1 łyżką wina czerwonego, miodem, czosnkiem i chili, do tego włożyć mięso i marynować przez ok. 10 minut.
Marchewki podsmażyć na połowie oleju, podlać wodą, dusić 5 minut. Dodać cebulkę i kiełki, smażyć 2 minuty.
Mięso osączyć, usmażyć na oleju, posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, do tłuszczu wlać marynatę oraz resztę czerwonego wina, zagotować i zagęścić mąką. Sosem polać steki, serwować z jarzynką wymieszaną ze świeżo startym imbirem.
Smacznego!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Czw Kwi 24, 2008 8:35 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Wątróbki z jabłkiem

Składniki:
10 dag wątróbek drobiowych
1 duże kwaśne jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. szklanka buliony warzywnego
drobno pokrojona połówka cebuli
przyprawy:
zioła prowansalskie,
sól, pieprz ziołowy

Wątróbki opłukać, usunąć białe błonki. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić wątróbki, obsmażyć z obu stron (obsmażanie nie powinno trwać dłużej niż 2 minuty).
Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu
Jabłko umyć, pokroić w plasterki.
Przełożyć obsmażone wątróbki do garnka, zalać bulionem warzywnym, dodać cebulę, doprawić. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, dodać jabłko, dusić jeszcze ok. 10 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 6:54 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
MLEKO MIGDAŁOWE

Migdały są odpowiednie dla wszystkich grup krwi, na dodatek bardzo smaczne, polecam !!!!


Mleko migdałowe znano i używano już w średniowieczu. Mimo że ma lekko orzechowy smak, teksturą przypomina mleko zwierzęce i może go zastąpić we wszelkiego rodzaju potrawach.

Składniki:
2 szklanki migdałów
4 szklanki wody
odrobina soli do smaku

Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. W szklanym, czystym naczyniu migdały zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie migdały odcedzić, dokładnie przez kilka minut płukać w zimnej wodzie. Gdy woda z płukania przestanie być mętna migdały umieścić w mikserze, dodać 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody, sól, miksować przy dużych obrotach przez 90 sekund, przefiltrować zawartość. Przechowywać w lodówce w czystym, szczelnie zamykanym słoju.

źródło: >http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wegetaria%f1skie/mleko-migda%b3owe.html#Scene_1


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:14 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
FASOLKA SZPARAGOWA Z KOPERKIEM

Fasolka szparagowa jest lekkostrawna, bogata w liczne składniki odżywcze.
Zawiera min.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod oraz witaminy: E, K, B1, B2, B6, C.


Składniki

?0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
?duża cebula,
?olej z pestek winogron,
?koperek,
?natka pietruszki,
?sok z cytryny,
?sól, gałka muszkatołowa.

Wykonanie

Fasolkę pokroić ukośnie, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na oleju poddusić drobno pokrojoną cebulę, nastepnie włożyć w nią fasolę, wsypać posiekane: koperek i natkę, dodać sok z cytryny do smaku i dusić na silnym ogniu przez około 10 minut.

Smacznego!!!!!!! :) :) :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 6:08 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
SAŁATKA Z BURAKÓW

?1/2 kg buraków
?1 szklanka fasoli "Jaś"
?1 cebulka dymka
?3 ząbki czosnku
?2 łyżki soku z cytryny
?1 łyżka majeranku
?szczypta kminku
?2 goździki
?6 łyżek oliwy
?sól morska, mielona gorczyca, mielona kolendra, kurkuma
?natka pietruszki

Sposób wykonania:

Fasolę moczyć przez parę godzin, ugotować i odcedzić, buraki ugotować i pokroić w plasterki, dymkę posiekać.

Sposób wykonania sosu:

Gorczycę rozetrzeć z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i ziołami, dodając oliwę. Fasolę, buraki i cebulę polać sosem i wymieszać.

http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/danie13.html

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Śro Cze 04, 2008 8:49 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
SELER NACIOWY

Surówka z kalarepy i selera naciowego

? Składniki:
? 1 duża kalarepa,
? 1 pęczek selera naciowego,
? 1/2 pęczka koperku,
? 1 jogurt naturalny,
? sól, ziele angielskie.
* Przygotowanie: kalarepę obierz, pokrój w cienkie słupki, seler naciowy obierz z zewnętrznej skóry, ponieważ jest włóknista, koperek drobno posiekaj.
* Przyrządzanie: w misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt według gustu, dopraw solą i mielonym zielem angielskim.

Kurczak w winie z selerem

Składniki:
? pierś z kurczaka 2 sztuki
? marchewka 2 sztuki duże
? pietruszka korzeń 1 sztuka mała
? cebula 1 sztuka duża
? wino białe półwytrawne 1 szklanka
? bulion z ziołami i oliwą 1 szklanka
? seler naciowy 2 łodygi
? czosnek 1 ząbek
? posiekana natka pietruszki 0,5 pęczka
? szuszony tymianek 2 łyżki
? liśc laurowy 1
? olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na pół, marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, seler naciowy obieramy z twardych włókien kroimy nieco drobniej niż marchewkę i pietruszkę, czosnek siekamy drobno. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, smażymy aż się lekko zrumieni około 5 minut, następnie dodajemy wszystkie warzywa, dusimy około 5-10 minut, wlewamy bulion i wino, dodajemy tymianek, liść laurowy i natkę, dusimy około 25 min aż większość płynu odparuje.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_w_winie_z_selerem_naciowym/

Smacznego!

Seler naciowy "Géant doré amélioré".
Posiada grube, mięsiste, aromatyczne ogonki liściowe, długości 25-30 cm, liście zielone, błyszczące.

Zawierają witaminy A , C, PP, i witaminy z grupy B, wysoka jest też zawartość soli mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza , miedzi, manganu i cynku. Posiada również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt.

Leczniczo stosuje się go w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, nerek i w chorobach reumatycznych. Z powodu niskiej wartości kalorycznej (32 kcal na 100 g) produkt poleca się w wielu dietach leczących otyłość.
http://sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=305


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Śro Cze 11, 2008 5:39 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
MUS ANANASOWO-BRZOSKWINIOWY NA WINIE

Składniki:

60 dag owoców-ananasy i brzoskwinie,
2 żółtka kurzego jaja,
2 szklanki wody,
szklanka czerwonego wina,
2/3 szklanki fruktozy,
listki świeżej mięty.

Przygotowanie:

Z wody i fruktozy zrób syrop, ugotuj w nim owoce, przetrzyj je przez sito. Żółtko roztrzep z winem, wlej do gorącej zupy, wymieszaj.
Wlej do talerzy, udekoruj pokrojonymi surowymi owocami, udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

źródło: VITA MAGAZYN O ZDROWIU


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 12:06 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Surówka zdrowotna TeSa dla grupy krwi 0

Minimum 10 dowolnych składników wymienionych w wierszyku (wszystkie działają jak lekarstwo) w ilościach według uznania drobno pokroić (nie miksować) i zjeść np. na śniadanie lub razem z mięsem (nie wieprzowym) jako danie obiadowe.
....
Uwierz mi, choć Twa głowa tego nie ogarnia,
Zdrowia grupy krwi 0 strzeże wielka armia
Naturalnych zabójców, bakterii, wirusów,
Nie znoszą oni coli, większości cytrusów.
Surówki z warzyw i owoców za to uwielbiają,
Tym bardziej im więcej składników w sobie mają.
A w surówce być musi: oliwa z oliwek,
Czerwona papryka, czosnek, dużo śliwek,
Koniecznie cebula i coś zielonego,
Ale bez ogórka, nawet kiszonego,
Pamiętaj dodać dla dobrego smaku,
Figę z pasternakiem , ale bez maku,
Możesz dodać pestki dyni, mango i banana,
Zielona pietruszka też jest pożądana,
Po kawałku brokułu, kalarepki, rzepy,
Parę liści botwiny, szpinaku dla krzepy,
Orzechy włoskie, czereśnie, wiśnie i jagody,
Wszystko po umyciu i wyjęciu z wody.

Zapamiętaj też jakie przyprawy lubią obrońcy Twego zdrowia:
Chrzan, pieprz kajeński,imbir i curry,
Sam spróbuj, sprawdź , to nie są czary!

Pozdrawiam wszystkich :D


TeSa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Sob Lip 26, 2008 10:56 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
TATAR
potrawa w dzisiejszych czasach trochę ryzykowna, ale dla właściciela grupy krwi 0 pyszna i niewymagająca dużo pracy!


Składniki:
Metka wołowa od dobrego producenta
Żółtko jajka ze sprawdzonego źródła
Cebula
Przyprawy w niewielkiej ilości:
Kurkuma
Cayenne
Imbir

Przygotowanie:
Cebulę pokroić bardzo drobno, wymieszać w miseczce ze zmieloną wołowiną i żółtkiem. Doprawić w/g własnego smaku.

Smacznego!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Śro Sie 06, 2008 2:22 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Wreszcie zmobilizowałam się do przeczytania przepisów z pierwszej strony no i znalazłam tam parę błędów.
Galaretka z soku pomarańczowego nie powinna być zalecana dla gr krwi 0 (w ogóle jest zdrowa tylko dla gr krwi B). Natomiast potrawy proponowane dla właścicieli gr krwi 0 nie powinny zawierać kalafiorów, porów i ogórków. Pomidory i bakłażany mogą być spożywane przez wydzielaczy grupy krwi 0 okazjonalnie (są obojętne dozwolone rzadko, a więc 2 razy w miesiącu). Dla niewydzielaczy grupy krwi 0 bakłażany w ogóle są niewskazane. Z papryk dopuszczalna jest jedynie czerwona i w nowych książkach z serii zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą krwi...jest informacja, że nie powinna być jadana częściej jak co dwa tygodnie. Tak więc w różnych potrawach dla gr krwi 0 należy zastosować zdrowe zamienniki lub niewskazanych produktów używać symboliczne ilości.

Pozdrawiam, życząc smacznego :D

TeSa

Jak pomoże Ci moja rada pomyśl o mnie dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 5:10 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
GROSZEK ZIELONY Z MIGDAŁAMI

Składniki:

- 1/2 kg zielonego groszku,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3-4 dkg płatków migdałowych,
- sól morska,
- sok z cytryny.

Sposób przygotowania :

1) Świeżo wyłuskany groszek wrzucamy do dobrze osolonej, gotującej się wody. Wodę zakwaszamy odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu groszek zachowa swą piękną zieloną barwę.

2) Gotujemy na dość ostrym ogniu ok. 10 min. Sprawdzamy po tym czasie, czy jest miękki. Jeśli tak, wylewamy na durszlak.

3) Na patelnię wlewamy olej. Gdy stanie się gorący wrzucamy płatki migdałowe. Mieszamy do lekkiego zrumienienia, co następuje błyskawicznie. W tym momencie na patelnię wrzucamy ugotowany groszek. Całość mieszamy krótko i energicznie. Podajemy jak najszybciej.

Jak podawać?
Oddzielnie jako jarzynę w salaterce. Bezpośrednio na talerzu.

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Wto Sie 12, 2008 6:37 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
DORSZ W SOSIE AGRESTOWYM

Składniki:

4 filety z dorsza,
25 dag zielonego agrestu,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
6 dag fruktozy (grupa A i wydzielacze grupy B) albo cukru (pozostałe grupy),
1 łyżeczka szczypiorku,
sól morska.

Wykonanie

Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą.
Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki oleju i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa.
Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać fruktozę (albo cukier) i przyprawić solą morską. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto.
Polać ciepłym sosem agrestowym i posypać szczypiorkiem.

Życzę smacznego!!! :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 8:44 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
PIECZEŃ Z RÓŻNYCH MIĘS

Zachęcam do upieczenia łącznie kawałka cielęciny, baraniny i udźca indyka. Ilość mięsa zależy od potrzeb. Pieczone mięso można jeść na gorąco i na zimno , jest pyszne z surówką i bez. Mięso po umyciu należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ale tak, by nie zatracić prawdziwego smaku dobrego mięsa. Baranina wymaga dodatkowego natarcia czosnkiem. Po tym zabiegu mięso powinno trochę poleżeć w naczyniu do pieczenia nawet do następnego dnia, ale minimum godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika mięso podlewam wodą (u mnie wszyscy lubią przyprawę do mięs Delicat , a więc stosując ją nie używam dodatkowej soli). Jeśli czasem korzystam z mięsa mrożonego nie wylewam tego co powstaje po rozmrożeniu. Piekę w temperaturze ok 180 st C przez czas zależny od ilości mięsa. Zazwyczaj jest to ok. 1,5 godziny i jeśli trzeba dopiekam. Kiedyś dodawałam do w/w mięs też kawałek karkówki lub szynki wieprzowej, ale już od dawna tego nie robę (chyba, że na specjalne życzenie). Po upieczeniu otwieram garnek i odwracam upieczone kawałki na drugą stronę, sprawdzając przy tym czy są dostatecznie miękkie. Jeśli nie trzeba dopiec, pozostawiam do ostygnięcia i ...wszyscy już na to czekają (O i B). Pychotka. Takie pieczone mięso jest też alternatywą dla przemysłowych wędlin.
Proszę nie bać się smaku baraniny i jeśli uda się ją kupić, spróbować . A jagnięcina byłaby pewnie jeszcze lepsza.

Życzę smacznego :)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 43 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności