Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Nie Kwi 28, 2024 9:05 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: MĄKA CZY MĘKA
PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:06 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Nadszedł czas na omówienie takiego pospolitego produktu jakim jest mąka. Otrzymuje się ją z ziaren zbóż. W zmielonej nieczyszczonej mące znajdują się witaminy grupy B, PP, F, substancje mineralne, fermenty, a wiec wszystko to, co jest niezbędne dla naszego organizmu. Spożywając potrawy przygotowane z takiej mąki człowiek otrzymuje 100% energii zawartej w ziarnach w skład ziarna wchodzi skrobia - 85% i otoczka biologiczna - 15%. Substancje znajdujące się w tej otoczce umożliwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi (przypomnijmy sobie zasadę mechanizmu "samotrawienia"). Oczyszczona, rafinowana mąka nie posiada otoczki, a więc tego, co jest najlepsze i najpotrzebniejsze w ziarnie.

Męki z oczyszczoną mąką

Na strawienie kawałka białego pieczywa lub drożdżówki potrzeba całego szeregu substancji, które będą pobierane z zapasów naszego organizmu. Mąka oczyszczona to skrobia, która jest pozbawiona informacji genetycznej (kodu) i dlatego będzie trawiona z trudem, a niestrawione jej resztki będą wypełniać fałdy tłuszczowe w naszym ciele. Każda gospodyni wie co się dzieje, gdy zanurzyć mąkę w ciepłej wodzie, ona pęcznieje, tworząc klajster, substancje podobną do kleju. Dokładnie tak niestrawione skrobia pęcznieje w naszych jelitach, przeszkadzając normalnemu procesowi trawienia, na dodatek jeszcze niestrawione skrobia jest głównym sprawcą tworzenia się złogów we krwi, zanieczyszczania naczyń krwionośnych i powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym. Żeby pieczywo, ciastka, herbatniki, bułeczki i praktycznie wszystkie produkty z białej mąki wyglądały bardziej apetycznie, stosuje się do ich produkcji różnorodne domieszki: barwniki, środki aromatyczne, środki odkwaszające, przyśpieszczacze, utrwalacze, spulchniacze itp. Gdzie się później podziewają te "domieszki"? Niestety pozostają w nas do końca życia. Pod wpływem tych "domieszek" naczynia krwionośne "drętwieją" i mąka zamienia się w męke.

Niebezpieczne drożdże

Praktycznie wszystkie gatunki chleba wypiekane są na drożdżach piekarskich, a drożdże, jak wiemy, powodują procesy fermentacyjne w jelitach. Oprócz tego, jak stwierdzili amerykańscy naukowcy, drożdże aktywizują powstawanie nowotworów w organizmie. Spożywając chleb , zamieniamy swój układ pokarmowy w "pole walki" między drożdżami, znajdującymi się w pieczywie i naturalną mikroflorą jelit. A ponieważ chleb spożywamy od najmłodszych lat, to właściwa mikroflora u większości osób to rzadkość. Zaparcia, wzdęcia brzucha, choroby układu pokarmowego - to w wielu przypadkach skutki nadmiernego spożywania chleba, bułek itp.

Przaśny chleb

Szkodliwość pieczywa drożdżowego, które po raz pierwszy pojawiło się w Egipcie około 15 tys. Lat temu, była stwierdzona już dość dawno. Wiele narodów, żeby uchronić się przed wymieraniem piekło tylko przaśny chleb i zwyczaj ten utrwalali w formie religijnych dogmatów. Na przykład w Biblii czytamy: "Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb". To bardzo mądra i korzystna rada. Myśl o tym, by zrezygnować z białego pieczywa u wielu osób może spowodować szok, ale jeśli jest Państwu drogie własne zdrowie - zdecydujcie się na ten krok. Proszę starać się spożywać chleb z mąki grubo mielonej, lub pieczony bez użycia drożdży. Proszę nie jeść świeżego chleba należy odczekać 1-2 dni, dopóki drożdże nie stracą swojej aktywności i przestaną być szkodliwe. Można opiekać chleb w tosterach, sporządzać suchary, grzanki

Błędne koło

Wszystkie "wzbogacone kasze, podobnie jak i ziarna są pozbawione tych wartościowych substancji, które znajdują się w ich otoczce i będąc oczyszczonymi są trudno przyswajalną skrobią. Dlatego też zaleca się spożywanie nie oczyszczonych kasz i nie oczyszczonego ryżu. Rafinowane i "wzbogacone" pożywienie zwykle zawiera mało wody, a nadmiar soli lub cukru. Spożywając takie produkty odczuwamy pragnienie, dlatego też popijamy je różnymi płynami. Tak tworzy się błędne koło. A mianowicie: spożywanie rafinowanych produktów powoduje pragnienie, co z kolei wywołuje zapotrzebowanie na napoje, by je zaspokoić. Płyny wypłukują soki trawienne, co zakłóca procesy trawienne poprzez gwałtowny brak witamin i fermentów. A więc znów odczuwamy pragnienie, zaspokajamy je płynami itd. W rezultacie przybywamy na wadze, napełniamy się wodą, stajemy się ociężali, odczuwamy brak energii i sił.

Jakie jedzenie, taki nastrój

Jak się okazuje rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale również oddziaływują na naszą psychikę. Jeśli ktoś ma niezrównoważony charakter i jest nadpobudliwy w kontakcie z innymi, przede wszystkim powinien zmienić swój jadłospis i przejść na naturalne pożywienie - tak radzą indyjscy lekarze. Japończycy często żartują: :Jeśli małżonkowie rozpoczęli dzień od kłótni - niech pomyślą o tym co jedli poprzedniego dnia".
Amerykańscy psychologowie twierdzą, że zmniejszenie jadłospisie człowieka cukru , mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50% (nie lepie wykastrować?) Według nich - wniosek jest jeden przestępczość, podobnie jak i chorobę należy leczyć naturalną dietą. Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej. Mądrość wschodnia głosi: "Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza". Czytelnik może pomyśli: jak żyć bez wędlin, białego pieczywa, kawy cukierków, czekolady itp.? Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów. Więcej fantazji! Jeżeli bardzo chcemy to możemy czasami zjeść cukierka, ulubione ciastko, plasterek wędliny. "Trucizna" w niedużych ilościach nie jest szkodliwa.

Źródło: "Jak żyć długo i zdrowo"


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:51 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
W niedużych ilościach raz na jakiś czas można się skusić na odrobinę trucizny :wink: na przykład na pączka w tłusty czwartek :) ale w codziennej diecie unikajmy produktów z oczyszczonej, rafinowanej mąki. Ja wprowadziłam do swojego menu pieczywo z mąki orkisz, pełnoziarnisty chlebek i lepiej się czuję na takiej diecie Nie mam już specjalnej ochoty na świeże białe bułeczki albo drożdżówki którymi kiedyś zapychałam żołądek. Dzisiaj tradycyjnie zjadłam pączka, ale tylko jednego bo zwyczajnie nie miałam ochoty na więcej a w tamtym roku zjadłam trzy i to mi było mało :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 4:40 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Swietny artykuł! :) Dzięki wielkie Krystyno! :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 9:07 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Ten artykuł to kolejny dowód na to jak wielki wpływ ma odżywianie na nasze życie, i to nie tylko na zdrowie i dobre samopoczucie ale nawet na nasze relacje z innymi.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 1:17 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Wiele osób cierpi na zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha z powodu nadmiernego spożywania chleba, bułek itp. z rafinowanej mąki takie artykuły sa bardzo potrzebne.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 52 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności