Witaminy: Witamina PP (inaczej Witamina B3, Niacyna) i grupa krwi A
Niacyna (czyli witamina B3, zwana też witaminą PP) spełnia szereg ważnych funkcji, m.in. uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie (jako składnik koenzymów), ponadto spełnia ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, uczestniczy w regulacji poziomu cholesterolu oraz w regulacji przepływu krwi w naczyniach.
Gdy zabraknie witaminy PP mogą wystąpić m.in.: nadwrażliwość nerwowa bezsenność bóle głowy mdłości i biegunka zmęczenie osłabienie mięśni choroby skórne, przebarwienia
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP: Dzieci młodzież ? 5-12 mg Dorośli ? 6,6 mg / na każde 1000 zużytych kCal
Szczególnie bogate w niacynę ( w 100 g produktu) są m.in.:
Orzechy ziemne ? 24,2 mg Tuńczyk ? 10,3 mg Drób ? 9,6 mg Suszone brzoskwinie ? 8,2 mg Łosoś - 6,8 mg Ziarno pełne ? 5,2 mg Migdały ? 4,7 mg Soja ? 2,9 mg
|